Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Nierkanker

Wereldwijd aandacht voor nierkanker: een stille ziekte

Leestijd: 3 minuten

Helaas is er in het algemeen nog weinig aandacht voor nierkanker, daarom is er 2 jaar geleden de Wereld Nierkankerdag geïntroduceerd. Het is de dag waarop patiëntenorganisaties wereldwijd aandacht vragen voor nierkanker. Volgens de patiëntenorganisaties is het belangrijk dat er meer aandacht en bewustzijn komt voor nierkanker.

Nierkanker is één van de snelst groeiende vormen van kanker, maar het wordt lang niet altijd vroegtijdig opgespoord. Dat moet veranderen vinden de initiatiefnemers. De Wereld Nierkankerdag wordt dit jaar voor de derde keer gehouden.

Nierkanker is een vergeten ziekte waar nog te weinig bekend over is

Ook de Nederlandse patiëntenorganisatie Leven met blaas- of nierkanker en Pfizer ondersteunen de dag van harte. Ook zij hopen dat er meer aandacht voor én kennis over nierkanker komt. Nierkanker is een vergeten ziekte waar nog te weinig bekend over is.


In het begin zelden klachten

In Nederland krijgen elk jaar zo’n 2600 nieuwe patiënten de diagnose nierkanker en ook overlijden er elk jaar ongeveer 900 mensen aan de ziekte. Wereldwijd waren er in 2012 338.000 patiënten. Dat aantal stijgt in 2020 volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek tot 413.000 per jaar. Een verklaring voor de stijging is niet heel duidelijk.

Deskundigen weten namelijk nog niet veel over de oorzaken van nierkanker. Al denken ze wel dat veroudering, obesitas, hoge bloeddruk en roken een rol spelen. Maar waardoor nierkanker (beter) is te voorkomen, is ook nog onbekend. Nierkanker geeft in het begin zelden klachten. Daardoor is het vaak moeilijk de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Tumoren die in een vroeg stadium ontdekt worden, vaak door toeval, zijn beter te behandelen.


De verschillende stadia van nierkanker

De verschillende stadia van nierkanker
Bronnen

Bronnen

·