Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldwijd aandacht voor nierkanker én bewegen

Leestijd: 3 minuten

Helaas is er in het algemeen nog weinig aandacht voor nierkanker, daarom is een paar jaar geleden Wereld Nierkankerdag in het leven geroep. Op deze dag vragen artsen en patiëntenorganisaties wereldwijd om meer aandacht en bewustzijn voor de ziekte. Daarnaast hebben ze dit jaar nog een boodschap: Heb je nierkanker? Ga bewegen!  

Wereldwijd aandacht voor nierkanker én bewegen

Nierkanker is één van de snelst groeiende vormen van kanker, maar het wordt lang niet altijd vroegtijdig opgespoord. Dat moet veranderen vinden de initiatiefnemers. De Wereld Nierkankerdag wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden en vindt plaats op 18 juni. 

Nierkanker is een vergeten ziekte waar nog te weinig bekend over is

Nierkanker is een vergeten ziekte waar nog te weinig bekend over is. Ook de Nederlandse patiëntenorganisatie Leven met blaas- of nierkanker en Pfizer ondersteunen deze dag van harte. Ook zij hopen dat er meer aandacht voor én kennis over nierkanker komt. Nierkanker is een vergeten ziekte waar nog te weinig bekend over is. 

2600 nieuwe patiënten  

In Nederland krijgen elk jaar zo’n 2600 nieuwe patiënten de diagnose nierkanker en ook overlijden er elk jaar ongeveer 900 mensen aan de ziekte. Wereldwijd waren er in 2012 338.000 patiënten. Dat aantal stijgt in 2020 volgens het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek tot 413.000 per jaar. Een verklaring voor de stijging is niet heel duidelijk. 

Deskundigen weten namelijk nog niet veel over de oorzaken van nierkanker. Al denken ze wel dat veroudering, obesitas, hoge bloeddruk en roken een rol spelen. Maar op welke manier nierkanker (beter) is te voorkomen, is ook nog onbekend.  

Nierkanker geeft in het begin zelden klachten. Daardoor is het vaak moeilijk de ziekte in een vroeg stadium vast te stellen. Tumoren die in een vroeg stadium ontdekt worden, vaak door toeval, zijn beter te behandelen. 
 

De verschillende stadia van nierkanker 

stadia nierkanker

Dit jaar is het thema van Wereld Nierkankerdag sport en bewegen. Drie op de vier nierkankerpatiënten beweegt onvoldoende. Terwijl uit onderzoek blijkt dat mensen met nierkanker die wel voldoende sporten en bewegen, sneller herstellen, minder klachten hebben en ook een betere levenskwaliteit hebben. Bovendien verkleint sporten de kans op nierkanker en een aantal andere soorten van kanker en chronische ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.  

Aandacht voor nierkanker
Referenties

Referenties

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.