Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Oldtimers en newtimers rijden rally voor ZZF

Leestijd: 4 minuten

Het geronk van motoren en de vrolijke deunen van een fanfare schellen over de luchtmachtbasis van Volkel. Achtentachtig oldtimers en bijzondere ‘newtimers’ staan in alle vroegte in een rij voor de startboog van de Jan Lammers Zeldzame Ziekten Fonds Rally, die hier alweer voor de derde keer verzamelt. Doel van de rally is om geld in te zamelen voor onderzoek naar sepsis bij couveusekinderen.

Na het startschot, een zwaai met een zwartwit geblokte vlag, een groet van rallynaamgever Jan Lammers en een echte pitspoes, spoeden de rallyrijders zich naar de startbaan van de F16’s.

 

Voor sommigen is dit scheuren over de startbaan al meteen het hoogtepunt van de dag

Oldtimers en newtimers rijden rally voor couveusekinderen | Pfizer Nederland

Daar mogen de rallyrijders - 85 mannen én 3 vrouwen - en hun navigatoren drie kilometer lang even helemaal los. Een groep militairen die op de luchtbasis werkt en woont, bekijkt hoe de racebolides voorbij zoeven: van ‘oude gebakjes’ waarin honderd kilometer per uur al enorm snel aanvoelt tot snelheidsmonsters die driehonderd kilometer per uur kunnen gaan.

Voor sommigen is dit scheuren over de startbaan al meteen het hoogtepunt van de dag. Terwijl anderen juist hun plezier halen uit het bewonderen van elkaars bijzondere bolides.

’’Kijk! Een Jaguar E Type… En dat daar is een Donkervoort D8, die is van Nederlandse bodem en met de hand gemaakt,’’ vertelt een wandelende auto-encyclopedie die even moet wachten voordat hij zelf kan starten met zijn Audi TT. Hij wijst op de grappigste eend in de bijt in de stalen stoet: een Smart Brabus Cabrio. ’’Ook een speciale editie.’’

Jan Peter Balkenende en Gijs van Lennep

Naast ‘bekende auto’s’ doen er dit jaar ook heel wat bekende autoliefhebbers mee, onder wie oud-ministerpresident Jan Peter Balkenende, oud-minister Jan Kees de Jager, presentatoren Gaston Starreveld en Rob Geus en oud-formule 1 coureur Gijs van Lennep.

Hoe mooi zij en de andere rallyrijders de race van vandaag ook vinden, niemand verliest het werkelijke doel van vandaag uit het oog: geld inzamelen voor onderzoek naar sepsis bij couveusekinderen.

Een baby van amper een pak suiker groot

Nog wat vroeger deze ochtend praat Tim de Meij, als kinderarts verbonden aan het AMC, de rallyrijders bij over zijn onderzoek naar hoe je bloedvergiftiging bij te vroeggeboren baby’s kunt voorkomen of sneller kunt opsporen.

Jaarlijks overlijden in Nederland 75 tot 100 te vroeggeboren baby’s aan de gevolgen van bloedvergiftiging. In heel Europa zijn dat er zelfs 6000. De zaal vol ‘autofielen’ kijkt ademloos naar het filmpje over Linda en Joris die begin 2019 ouders werden van Jochem.

Met 27 weken was hij amper een pak suiker groot. En alsof die zorg al niet groot genoeg was, werd de kleine jongen getroffen door een bacterie in zijn bloedbaan.

Levenslang blijvende gevolgen

Bij couveusekinderen is de afweer nog niet goed ontwikkeld, waardoor sepsis (bloedvergiftiging) zich razendsnel door het lichaam kan verspreiden. Hun bloeddruk loopt daarbij snel op waardoor vitale organen zoals het hart, de hersenen, de lever en nieren ernstige schade kunnen oplopen omdat ze te weinig bloed en zuurstof krijgen. ’’De gevolgen kunnen fataal zijn.

Ook kunnen kinderen levenslang blijvende gevolgen oplopen,’’ vertelt Tim de Meij. Deze mogelijke gevolgen lopen uiteen van verlamming en epilepsie tot hersenbloedingen.

Juist daarom is het belangrijk dat sepsis in een zo vroeg mogelijk stadium wordt ontdekt, stelt de Meij. Dat hoopt hij met collega’s mogelijk te maken door een test te ontwikkelen, waarmee je aan subtiele veranderingen in bloedwaardes kunt zien dat er sepsis gaat optreden.

Linda, Jochems moeder, vertelt in het filmpje over de enorm onzekere tijd waarin Jochem in de couveuse lag en stelt dat het ‘gelukkig goed is afgelopen’. ‘’We waren op de juiste plek en Jochem kreeg de juiste behandeling. We proberen nu van hem te genieten en niet te lang stil te staan bij wat fout had kunnen gaan. Op zijn geboortekaartje stond: ‘grote avonturen beginnen klein’. We hopen dat hij de rest van zijn leven niet meer zulke avonturen meemaakt.’’

Na de film wenst ZZF-voorzitter Charles Ruijgrok de rallyrijders veel plezier en vraagt hen om hun goede hart te laten spreken, tijdens de veiling na afloop.

Oldtimers en newtimers rijden rally voor couveusekinderen | Pfizer Nederland

Pittig puzzeltraject

Na het racen over de startbaan van de F16’s wacht de deelnemers een pittig puzzeltraject. Aan de hand van kaarten met routes, pijltjes en foto’s moeten ze via landweggetjes, provinciale wegen, dijken, dorpskernen en her en der een klein stukje snelweg proberen om naar Gallery Aaldering, een dealer van klassieke auto’s, in Brummen te komen.

Het is daarbij de bedoeling om onderweg ook nog eens bordjes met letters te spotten. Dat blijkt een lastige opgave voor velen, die blij zijn dat ze in Brummen even de benen kunnen strekken en met een broodje kroket door dit autowalhalla mogen lopen.

Oldtimers en newtimers rijden rally voor couveusekinderen | Pfizer Nederland

Dromen mag, maar het tijdsschema is strak

Dromen mag in dit eldorado voor liefhebbers van klassieke auto’s, maar het tijdschema is strak en de rallyrijders worden verzocht om aan het tweede deel van de tocht te beginnen. Via Otterlo, Veenendaal, een stuk snelweg en via de Krimpenerwaard polders voert dit tweede deel van de rally naar het Porsche-centrum in Rotterdam.

Onderweg trekken de deelnemers veel bekijks, vooral de oude politie-Porsche die af en toe zelfs de sirene even aanzet, als zich ergens weer een groepje mensen langs de weg heeft verzameld om de bonte stoet te bekijken.

'Bij de finishboog staat een groep jongetjes klaar met fototoestel of smartphone om hun toekomstdroom te vereeuwigen'

Jongetjes met fototoestel

Het nieuws over hun aankomst blijkt hen ook in Rotterdam vooruit te zijn gesneld. Bij de finishboog staat een groep jongetjes klaar met fototoestel of smartphone om hun toekomstdroom, die bloedmooie Aston Martin DB9 of onwijs vette Ferrari F430 Spider te vereeuwigen.

Terwijl de rallyrijders binnendruppelen, lopen vrijwilligers rond met loten voor 25 euro per stuk. Daarna volgt een veiling waarbij kavels, zoals een bezoek aan de DAF-fabriek voor 10 personen en een vip-bezoek aan de 24 uursrace van Le Mans, inclusief meet-and-greet met Jan Lammers en helikoptervlucht, worden geveild.

Ruim een uur later stralen Charles Ruijgrok, Jan Lammers en arts-onderzoeker Tim de Meij van oor tot oor als de opbrengst van de ZZF-rally bekend wordt gemaakt: een bedrag van 125.000 euro.

‘Sprakeloos’ over de opbrengst

Arts-onderzoeker Tim de Meij is ‘sprakeloos’ over de opbrengst. ’’Dit is voor mij en mijn collega’s zo waardevol. Onderzoeksgeld ligt niet voor het oprapen.’’

Aan het sepsisonderzoek gaan alle couveusekinderen van onder de dertig weken uit zeven ziekenhuizen meedoen, vertelt hij. ’’We nemen ontlasting en bloedsamples af en bekijken wie er sepsis ontwikkelt en gaan vervolgens alle profielen vergelijken om te kijken of er elementen zijn waardoor je het optreden van sepsis kan voorspellen. Zodat je baby’s sneller kunt behandelen en er minder kinderen overlijden.’’

 

Oldtimers en newtimers rijden rally voor couveusekinderen | Pfizer Nederland

Zijn woorden sluiten aan bij hetgeen oud-Formule 1 coureur Jan Lammers ’s ochtends voor vertrek al zei. ’’Hopelijk kunnen we over een paar jaar zeggen dat we een paar kinderen hebben mogen redden, die anders waren overleden. En al is het er één, dan zou dat al geweldig zijn.’’

Vrijwilligerswerk door Pfizer

Pfizermedewerkers zijn elk jaar als vrijwilliger actief bij de Jan Lammers Zeldzame Ziektenfondsrally en verrichten daarbij allerlei hand- en spandiensten om de rally in goede banen te leiden. De medewerkers helpen ook bij andere activiteiten van het ZZF op andere momenten in het jaar, omdat ze de organisatie graag steunen bij haar doel: geld inzamelen voor onderzoek naar zeldzame ziekten. Omdat er enorm veel zeldzame ziekten zijn waarvoor nog geen behandeling is.

 

Oldtimers en newtimers rijden rally voor couveusekinderen | Pfizer Nederland
Pagina beoordelen Like Dislike