Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenwerken aan snelle ontwikkeling van coronavaccin

De wereldwijde omvang van de coronaepidemie vraagt om een snelle, internationale aanpak om deze een halt toe te roepen. Pfizer heeft daarom de krachten gebundeld met het BioNTech om samen een potentieel RNA-vaccin te ontwikkelen om verdere verspreiding van het COVID-19-virus te voorkomen.

Pfizer werkt al sinds 2018 samen het Duitse biotechbedrijf. Samen zijn ze bezig met de ontwikkeling van een RNA-griepvaccin. Daarom kunnen ze hun expertise makkelijk samen brengen in de zoektocht naar een RNA-vaccin tegen het coronavirus.

Coronavirus
Genetische code

Het ontwikkelen van vaccins is een tijdrovend, risicovol en kostbaar proces. Het is echter belangrijk om tijdens deze crisissituatie met een ongekende snelheid en niveaus van samenwerking aan de slag te gaan.

Terwijl er nog wordt gewerkt aan de voorwaarden van de samenwerkingsovereenkomst, is het gezamenlijke onderzoekswerk al gestart.

Veel ervaring met grote virusuitbraken

’’Dit is niet onze normale werkwijze,’’ zegt Phil Dormitzer, vicepresident en hoofd wetenschap van de divisie virale vaccins, die gevestigd is in Pfizers onderzoekscentrum Pearl River in New York.

’’Onze snelle aanpak overstijgt mijn verwachtingen. We maken onze bronnen beschikbaar om zoveel mogelijk te helpen in het bestrijden van deze publieke gezondheidszorgcrisis. We kunnen beslissingen nemen zodat het onderzoeksproces snel in gang kan worden gezet.’’

'Onze snelle aanpak overstijgt mijn verwachtingen'

Dormitzer heeft veel ervaring met grote virusuitbraken. Hij was voordat hij bij Pfizer ging werken, betrokken bij acties tegen de Mexicaans griepepidemie in 2009 - ook bekend als het H1N1virus - en de vogelgriepepidemie in 2013 in Shanghai.

Geneesmiddelensectorbrede aanpak 

Maar de huidige coronacrisis is anders, stelt hij. ’’Deze crisis heeft een pandemisch niveau bereikt en heeft invloed in vele landen over de hele wereld. Er is een geneesmiddelensectorbrede aanpak nodig om deze crisis aan te pakken.’’

In tegenstelling tot conventionele vaccins waarbij het maanden kost om ze te maken - omdat je ze moet ontwikkelen op basis van verzwakt virusmateriaal - gaat de ontwikkeling van zogenaamde RNA-vaccins vele malen sneller.

Genetische code

RNA-vaccins kunnen worden ontwikkeld door alleen de genetische code van het pathogeen, de ziekteverwekker te gebruiken. Chinese wetenschappers hebben genetische code van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 of corona veroorzaakt, in januari vrijgegeven. Daarmee is de wereldwijde aftrap gegeven voor de zoektocht naar een potentieel vaccin. ’’Eén reden waarom de RNA-technologie die wij gebruiken voor ons onderzoek zo nuttig is, is dat je het virus zelf niet nodig hebt. Je hebt alleen de genetische code nodig,’’ zegt Dormitzer.

Het verkrijgen van toegang tot wereldwijde data is echter cruciaal geweest voor het onderzoek, zegt Dormitzer die hiervoor complimenten uitdeelt aan samenwerkingspartners zoals koepelorganisatie GISAID (voluit Global Initiative on Sharing All Influenza Data), die naast wereldwijde griepdata nu ook alle coronavirusdata deelt.

Samenwerken aan snelle ontwikkeling van coronavaccin

Hoe werkt een RNA-vaccin?

Met het geven van een RNA-vaccin injecteer je stukjes RNA (erfelijk materiaal, vergelijkbaar met DNA) in het lichaam. Vervolgens veranderen de lichaamscellen als het ware in ‘vaccinfabriekjes’. De lichaamscellen gebruiken de informatie die ze krijgen van het RNA om een bepaalde eiwit van het coronavirus op te bouwen. Dat eiwit wordt uiteindelijk door je immuunsysteem herkend als lichaamsvreemd, waardoor je antistoffen en andere afweercellen tegen het coronavirus vormt.

BioNTech heeft al een serie potentiele RNA-vaccins samengesteld en verwacht deze in april in Duitsland op een kleine groep proefpersonen te kunnen testen.

Ondertussen zal Pfizer al haar expertise inbrengen in gespecialiseerd onderzoek, productie, preklinische tests (in laboratoria), klinische tests (in ziekenhuizen) en serologische tests (waarbij je meet hoe het immuunsysteem reageert op een vaccin).

Nauw samenwerken

Pfizer stelt al een goede relatie te hebben met BioNTech.’’We hebben teams die al nauw samenwerken op het gebied van het ontwikkelen van een RNA-griepvaccin,’’ zegt Dormitzer. ’’Daarom kunnen we nu zo snel en op een natuurlijke manier samenwerken aan de ontwikkeling van een COVID-19-vaccin.’’

De komende weken en maanden is Pfizer van plan om ook nauw samen te werken met regelgevende instanties. Om het testen van het vaccin zo snel als mogelijk te laten verlopen en ook het productieproces, de testfaciliteiten en de opslag te kunnen opschalen.

’’Onze partners komen bij ons vanwege onze kennis en ervaring op het gebied van de ontwikkeling van preventieve vaccins en onze relaties met Amerikaanse wetgevende en publieke gezondheidsorganisaties,’’ stelt Dormitzer tot besluit. ’’Het is onze prioriteit om deze crisis samen aan te pakken.’’

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.