Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Quizvragen en antwoorden

Voor de werkgever

hoeveel werknemers kanker

Elk jaar krijgen 116.000 Nederlanders te horen dat ze kanker hebben. Van hen is veertig procent in de werkende leeftijd (15-64 jaar). Doordat mensen ook steeds langer doorwerken, wordt de kans ook groter dat een van uw medewerkers of hun naasten getroffen wordt door kanker. 

Kanker heeft een grote impact op de gezondheid én de werksituatie. 61% van de kankerpatiënten ervaart door kanker belemmeringen op het werk. Vermoeidheid, verminderde conditie, concentratie- en geheugenproblemen. Ook ervaren ze onbegrip of ongemak in de contacten met collega’s. Het is daarom belangrijk om met elkaar het gesprek aan te gaan over wat wel kan en prettig is.  

werken is gezond

Ja: Diverse onderzoeken wijzen uit dat werken goed voor je kan zijn, zowel voor je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Dat komt bijvoorbeeld doordat werk structuur en ritme geeft aan je leven. Het is goed voor je sociale contacten, je deelname aan de maatschappij en het biedt je kansen tot zelfontwikkeling. Bovendien kun je met werkbehoud financiële stress voorkomen. Twee op de drie zieke werknemers hebben last van financiële gevolgen van hun ziekte. Chronisch zieken die niet werken kosten de samenleving jaarlijks 26 miljard euro.

Gebruik de gesprekshulp om met je werknemer het gesprek aan te gaan over ‘of’ en ‘hoe’ hij/ zij wil blijven werken.

Voor de zorgprofessional

wanneer bespreken

Werk vormt vaak een belangrijk onderdeel van het leven van mensen en draagt bij aan de kwaliteit van leven. Daarom zou werk een integraal onderdeel moeten zijn van de medische behandeling. Je moet er dus al over praten vanaf de diagnose. Patiënten ervaren het als zeer waardevol dat ze al vroeg na hun diagnose informatie en begeleiding krijgen bij het opstellen van het zorgplan.

Lees het verhaal van Desiree Dona, klinisch arbeidsgeneeskundige over werk als medicijn.

Voor de overheid

hoeveel chronische ziekte

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft berekend dat er in Nederland ongeveer 2,3 miljoen werknemers met een of meerdere chronische ziekten zijn. Omgerekend heeft een op de vijf mensen uit de potentiële beroepsbevolking een chronische aandoening.

18% van hen zou wel een betaalde baan willen, blijkt uit onderzoek van Nivel uit 2013. Deze groep is dus ongewenst werkloos. De wens om betaald werk te verrichten kwam vaker voor bij mensen in de leeftijdscategorie 15 t/m 39 jaar. Van de jongere groep zou ruim een derde (37%) wel betaald werk willen doen.  Ook komt de wens vaker voor bij hoger opgeleiden.

Bekijk deze impactgraphic  over wat het de samenleving oplevert als we werkbehoud voor chronisch zieken kunnen realiseren.

hoeveel procent werkt

Vijftig procent van de mensen met een chronische ziekte werkt, tegenover tachtig procent van de mensen zonder aandoening.  

18% van hen zou wel een betaalde baan willen, blijkt uit onderzoek van Nivel uit 2013. Deze groep is dus ongewenst werkloos. De wens om betaald werk te verrichten kwam vaker voor bij mensen in de leeftijdscategorie 15 t/m 39 jaar. Van de jongere groep zou ruim een derde (37%) wel betaald werk willen doen.  Ook komt de wens vaker voor bij hoger opgeleiden.

Bekijk deze infographic voor meer informatie over de waarde van werkbehoud voor chronisch of ernstig zieke mensen.

Bronnen

Bronnen

  1. Nivel. kennissYnTHese – cHroniscH ziek en werk. 2013
  2. Nederlandse Kankerpatienten federatie (NFK). Cijfers over late gevolgen van kanker. Resultaten Doneerjeervaring.nl oktober2017.
  3. Kanker en werk: feiten en cijfers. Leven met kanker.
Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.