Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Stoppen met roken

Stoptober

Leestijd: 3 Minuten

Stoptober is een jaarlijks terugkerend evenement dat mensen op een leuke manier aanmoedigt om te stoppen met roken. Het evenement duurt 28 dagen. Omdat na die periode de meeste ontwenningsverschijnselen zijn verdwenen en je jezelf echt als gestopt kunt beschouwen.

Uit onderzoek bleek onlangs dat zware rokers gemiddeld 13 jaar korter leven dan niet-rokers.

Stoptober werkt goed, zo blijkt uit onderzoek van het AMC. Stoppen met roken is erg moeilijk en veel mensen houden het niet lang vol. Maar van de mensen die stoppen tijdens Stoptober rookt de helft drie maanden na dato nog steeds niet. De afgelopen jaren hebben meer dan 150.000 rokers aan de campagne meegedaan.

Het aantal rokers in Nederland daalt gestaag. In 1989 rookte een kleine veertig procent van de Nederlanders van 25 jaar en ouder en nu rookt iets minder dan een kwart van de  bevolking.

Uit onderzoek bleek onlangs dat zware rokers gemiddeld 13 jaar korter leven dan niet-rokers.

stoptober

Rond het collectieve stopmoment worden allerlei activiteiten georganiseerd om mensen bij het stoppen te ondersteunen. Zo gaan ook in 2018 vijftig rokers zichzelf een week opsluiten om de strijd met de sigaret aan te gaan.

Katja Schuurman, Jan Slagter en Kees van der Spek zijn in 2018 de boegbeelden.

Verder kunnen stoppers tips en achtergrondinformatie bekijken en ervaringen uitwisselen via Facebook, Twitter en Instagram. Ook is er een magazine en de Stoptober-app. De app voorziet je per dag van tips en ondersteuning. Ook worden goede tips gegeven hoe je het stoppen makkelijker kunt maken.

Ook worden goede tips gegeven hoe je het stoppen makkelijker kunt maken.
Doe bijvoorbeeld het volgende: 

 

  • Schakel professionele hulp in. Dit vergroot de kans op succesvol stoppen enorm.
  • Gooi de avond voor het stoppen alle sigaretten/shag weg en zorg dat alle asbakken en aanstekers uit zicht zijn om verleiding te voorkomen.
  • Stop cold turkey. Denk niet ‘ik neem er nog eentje of alleen maar een trekje’. Stoppen met roken is stoppen met roken.
  • Vertel iedereen in je omgeving dat je meedoet aan Stoptober of dat je op een later moment stopt. Vraag mensen om steun. Dat helpt.
  • Wat zijn jouw vaste rookmomenten? Wat kun je dan doen in plaats van roken? Zoek nieuwe gewoonten, zoals de hond uitlaten of een blokje omgaan.
  • Stop samen. Dat gaat makkelijker dan alleen.
Tags:
Bronnen

Bronnen