Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Heeft u alstublieft een vuurtje voor mij?

Leestijd: 2 minuten

Het zonnetje schijnt lekker in de Bredase binnenstad. Veel mensen genieten op een terrasje van een kopje koffie of een biertje en veelal van een sigaret. Dan gebeurt iets wat ze niet hadden verwacht. Er komen twee kinderen voor hun neus staan met een schokkende vraag: heeft u alstublieft een vuurtje voor mij?

 

Het meisje heeft een mooie krullenbos en is niet ouder dan een jaar of 11, het jongetje dat naast haar staat niet veel ouder. De mensen die zij aanspreken met een sigaret tussen hun vingers, reageren stuk voor stuk verbaasd en geschokt. Een vuurtje voor een sigaret? Nee, natuurlijk krijgen de kinderen dat niet.

De antwoorden waarom dan niet zijn uiteenlopend. ‘Omdat het niet heel gezond voor je is,’ zegt een man die een sigaar tussen zijn lippen heeft bungelen. ‘Jullie zijn nog veel te jong om te roken’ en ‘Gooi hem maar in de prullenbak’, zijn uitspraken van andere terrasbezoekers.

Onverwacht briefje

Geen van de mensen die wordt aangesproken geeft uiteindelijk een vuurtje aan de kinderen. Sterker nog, het meisje en de jongen krijgen juist een preek. Ze krijgen tot in detail te horen wáárom roken zo slecht voor je is en waarom je het moet laten.

'Voor ouderen is het al slecht, maar voor kinderen helemaal'

‘Als jullie heel oud willen worden en gezonde kinderen willen krijgen, moeten jullie vooral niet beginnen met roken’, zegt een jonge vrouw. ‘Voor ouderen is het al slecht, maar voor kinderen helemaal,’ zegt een andere dame met veel nadruk.

Vervolgens krijgen zij en de andere mensen die de kinderen aanklampen een briefje met een tekst in handen die ze niet helemaal hadden verwacht. De tekst wordt met applaus ontvangen. Wat er op staat ‘is heel raak’, zegt een vrouw. Éen rokende jonge man gooit spontaan zijn sigaret weg. Weten wat er op het briefje staat? Laat jezelf verassen door het filmpje.

Heeft u een alstublieft vuurtje voor mij?

Stoppen met begeleiding

Het filmpje is financieel mogelijk gemaakt door Pfizer en is gemaakt in het kader van World No Tobacco Day op 31 mei. In Nederland rookt nog altijd 24 procent van de volwassenen en dat aantal rokers daalt maar heel langzaam.

Pfizer steunt de strijd voor het stoppen met roken. Een belangrijke boodschap die Pfizer daarbij wil uitdragen, is dat mensen vier keer zoveel kans hebben om succesvol te stoppen met roken, als ze daarbij professionele begeleiding krijgen van de huisarts of een andere zorgprofessional, dan wanneer ze het alleen op wilskracht doen.

Bronnen

Bronnen

  • Het filmpje is financieel mogelijk gemaakt door Pfizer en is gemaakt in het kader van World No Tobacco Day op 31 mei.
Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.