Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Luister nu naar de podcastreeks ‘de weg naar een vaccin’

BNR is begonnen met de vijfdelige podcastreeks ‘de weg naar een vaccin’. Van het ontrafelen van een infectieziekte tot het zetten van de eerste prik.

Tijdens de vijf afleveringen spreekt BNR-host Maud Schreurs met verschillende experts, waaronder medisch coördinator klinische virologie; Annemiek van der Eijk, hoogleraar Virologie; Rogiers Sanders en Hoogleraar klinische farmacologie; Adam Cohen.

Deze podcastserie gaat in op infectieziekten en de rol die vaccins kunnen spelen bij het voorkomen van ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. De onderwerpen die in de serie aan bod komen zijn onder meer wat infectieziekten eigenlijk zijn, de weg die wordt doorlopen van een idee naar een veilig en effectief medicijn of vaccin en hoe vaccins uiteindelijk bij mensen terechtkomen. In de podcasts vertellen diverse deskundigen hierover.

De podcastserie gaat over infectieziekten en de rol die vaccins kunnen spelen bij het voorkomen van ziekten.

1. Waarom zijn infectieziektes ons te slim af?

Waarom zijn infectieziekten ons nog zo vaak te slim af? En wat staat ons nog te wachten aan geniepige mutanten?

2. De sleutel naar een vaccin

Wie een vaccin wil ontwikkelen, moet eerst de genetische code van de boosdoener ontrafelen. Waarom die code de sleutel is en hoe verschillende vaccins te werk gaan in ons lichaam, vertelt Rogier Sanders, hoogleraar Experimentele Vaccinologie in de tweede aflevering van ‘De weg naar een vaccin’. 

3. Testen op proefpersonen

De spannendste fase in de ontwikkeling van een vaccin lijkt de testfase te zijn: Tienduizenden proefpersonen krijgen de prik. Welke strenge regels gelden hierbij? Wat als het misgaat? En, wat mag de markt verdienen aan vaccins. Luister naar de derde aflevering van ‘De weg naar een vaccin.

4. Goedkeuring van vaccins

Voordat een nieuw vaccin de markt op kan is er nog één laatste horde: Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA moeten akkoord gaan. Over de toetsingscriteria spreekt Maud Schreurs met emeritus hoogleraar farmaco-epidemiologie Bert Leufkens.

5. Over ‘vergeten’ ziektes en het nut van vaccineren

In het voorjaar van 2021 komt het nieuwe boek van Roel Coutinho uit: ‘Vaxx, hoe vaccinaties de wereld beter hebben gemaakt’. De oud-directeur Infectieziektenbestrijding bij het RIVM praat met Maud Schreurs over ‘vergeten’ ziektes, over de bereidheid van mensen om zich te laten inenten en over het nut van het Rijksvaccinatieprogramma. Luister naar de vijfde en laatste aflevering van de podcastserie van BNR ‘De weg naar een vaccin’.

Pfizer ontdekt, ontwikkelt en maakt geneesmiddelen én vaccins die mensen kunnen genezen, ziekten voorkomen of die de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Door het gesprek over het belang van vaccins te faciliteren, hoopt Pfizer continue innovatie van kwalitatieve preventieve zorg extra te onderstrepen. Meer informatie over vaccins en vaccinatie is te vinden op www.pfizer.nl/vaccins en in onze brochure.

BNR is verantwoordelijk voor de inhoud van de reeks, Pfizer heeft als expert suggesties gedaan voor te bespreken onderwerpen en mogelijk relevante gasten en de realisatie mogelijk gemaakt.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.