Werk en ziek zijn

Werken en ziek zijn

Jaarlijks worden veel mensen ziek, maar willen toch blijven werken en niet hun baan verliezen. Pfizer heeft zich aangesloten bij Fit for Work, een brede coalitie van zorgpartners, overheid en grote bedrijven.

‘Samen zorgen voor de zorg van morgen’

Pfizer is méér dan een geneesmiddelenbedrijf. Het is ook een betrokken partner in de zorg. ‘We spelen wereldwijd een belangrijke rol bij de inrichting van de zorg’, vertelt Christiane Liebrand, partnership manager oncologie.

Je bent niet een ziekte, maar je hèbt een ziekte

Interview met Paul Baart. Wat is Fit for Work en alle lagen die er onder hangen: politiek / maatschappij / zorgprofessionals

’Iedereen moet kunnen blijven werken’

''Hopelijk hoeven we over tien jaar niet meer over werkbehoud bij ziekte te praten. Maar is het vanzelfsprekend dat je kunt blijven werken, als je ziek wordt.'' Aan het woord is Wiebke Rieb, algemeen directeur van geneesmiddelenbedrijf Pfizer Nederland

'Ga toch werken'

Werken als behandeldoel bij kanker.
Pas geleden kwam een vrouw op het spreekuur van Desiree Dona. Ze had uitgezaaide longkanker, waarvoor zij is behandeld. Haar ziekte is voor onbekende tijd niet actief. ‘Ze vroeg zich af of ze weer kon gaan werken als accountant of thuis moest gaan afwachten tot ze dood zou gaan.’

Politiek ontbijt over werk en kanker

In elk ziekenhuis moet een arbeidsgeneeskundige werken om mensen met kanker te begeleiden. Ook moet er een no-riskpolis komen voor mkb-werkgevers, zodat het makkelijker voor hen wordt om zieke werknemers in dienst te houden.

‘Werk kan je door je behandeling sleuren’

‘We komen vroeger of later allemaal een keer in aanraking met kanker, op welke manier dan ook. En als je zelf te horen krijgt dat je kanker hebt, kan blijven werken onderdeel zijn van je herstel. Daar ben ik van overtuigd.’ Lieseke Cortoos, HR-manager van Pfizer Nederland, vertelt op welke manier er bij Pfizer wordt omgegaan met het thema Werk en Ziek zijn. 

Werk kan echt een medicijn zijn

De afgelopen drieënhalf jaar heeft klinisch arbeidsgeneeskundige Desiree Dona 325 mensen met kanker geholpen om aan het werk te blijven, weer aan het werk te gaan of een andere dagbesteding te vinden.

‘Met hulp kan hij als timmerman weer aan de slag’

Klinisch arbeidsgeneeskundige Desiree Dona gaf de afgelopen jaren aan honderden mensen met kanker advies over werkvraagstukken. ‘Het bedenken van oplossingen is maatwerk. Elke situatie is uniek’

‘Ik wilde niet ziek zijn en hulp vragen aan anderen’

Hoe zorg je dat je kan blijven werken?

Aan het werk blijven als je reumatoïde artritis hebt, is niet vanzelfsprekend. Veel mensen met RA willen graag blijven werken, maar lopen tegen grenzen aan.

‘Over 20, 30 jaar wordt kanker chronisch’

Hoe ziet de kankerzorg er over 20 jaar uit? En hoe kunnen we de zorg nu al verbeteren? Over deze onderwerpen werd gepraat na afloop van het TEDxEindhoven salonevent Our Future Bodies door een panel van gezondheidsdeskundigen.

Pfizer gecertificeerd als ‘Caring company’

Medewerkers die getroffen worden door kanker of ernstige chronische aandoeningen verzekerd van optimale steun gedurende hun ziekte.

Handleiding voor zieke werknemers en leidinggevenden