‘Werk kan je door je behandeling helpen’
“We komen vroeger of later allemaal een keer in aanraking met kanker, op welke manier dan ook. En als je zelf te horen krijgt dat je kanker hebt, kan blijven werken onderdeel zijn van je welbevinden of welzijn. Daar ben ik van overtuigd.” Lieseke Cortoos, HR-manager van Pfizer Nederland, vertelt op welke manier er bij Pfizer wordt omgegaan met het thema Werk en Ziek zijn.
Al tien jaar werkt de Belgische Lieseke Cortoos voor Pfizer. Eerst voor Pfizer Ierland, toen Pfizer België en nu voor Pfizer Nederland. De HR-manager vertelt met een zachte Vlaamse tongval: “Pfizer Nederland wil een ambassadeur en voorvechter zijn in het begeleiden en ondersteunen van zieke medewerkers, daarom hebben wij in 2017 als bedrijf het ‘Caring Company certificaat’ behaald.”
Care in Company
Pfizer zet zich in om het leven van patiënten te verbeteren. Dit doet ze door geneesmiddelen te maken waarmee zieke mensen kunnen genezen of op een zo goed mogelijke manier langer kunnen leven. Bij alles wat Pfizer doet, staat de patiënt centraal. Maar Pfizer vindt het ook belangrijk om er te zijn voor haar eigen werknemers en hun naasten als die ziek worden. En wil mensen met een ernstige aandoening zoals kanker zo goed mogelijk ondersteunen, zowel vooraf, tijdens als na afloop van hun behandeling.
Deze doelstelling heeft Pfizer bekrachtigd met een Caring Company-certificaat. Dat wordt verstrekt door stichting Care in Company aan bedrijven die een goede werkgever zijn voor mensen die ernstig en/of chronisch ziek zijn.
Als HR-manager heeft de 37-jarige Cortoos niet alleen een belangrijke rol in de begeleiding van medewerkers met een ernstige ziekte, maar ook in de begeleiding van leidinggevenden die met zieke medewerkers te maken krijgen.
“Als geneesmiddelenontwikkelaar beseffen we bij Pfizer goed dat medicijnen maar één onderdeel zijn van het hele proces om weer beter te kunnen worden. We willen het leven van patiënten verbeteren, maar soms zijn die patiënten onze medewerkers. Dus onze ideologie waarbij de patiënt centraal staat, geldt niet alleen als doel naar de buitenwereld, maar ook intern.”
Wanneer een medewerker vertelt dat hij of zij ernstig ziek is, komt dat altijd onverwacht. Zo’n slecht bericht heeft een enorme impact. In de eerste plaats op de medewerker zelf, maar ook op zijn of haar collega’s en leidinggevenden.
‘Werkgevers zijn vaak geneigd om een werknemer met kanker naar huis te sturen’
Pfizer doet vanuit haar rol als werkgever haar uiterste best om te zorgen dat werknemers die kanker krijgen of chronisch ziek worden, aan het werk kunnen blijven en zich daarbij zo goed mogelijk voelen.’
“Werkgevers zijn vaak snel geneigd om een medewerker met kanker naar huis te sturen, om hem of haar te ‘ontlasten’.’’
Maar vaak blijkt werk juist een belangrijk onderdeel van herstel te zijn, stelt Cortoos. Werken geeft afleiding, plezier, financiële onafhankelijkheid en sociale contacten. Ook als de diagnose een somber vooruitzicht op de toekomst van de werknemer met zich meebrengt. ’’Bij Pfizer geloven we in blijven werken bij ziekte. Werk kan je kracht geven om je door de behandeling heen te sleuren.”
Cortoos vervolgt: “Goed voorbereid zijn, helpt bij het optimaal ondersteunen van de betreffende medewerker en de leden van het team en kan onnodig leed en verzuim beperken, zelfs voorkomen. Daarom hebben we richtlijnen gemaakt om handvaten te bieden voor medewerkers met een ernstige en/of chronische aandoening. Deze richtlijnen hebben we een plek gegeven binnen onze organisatie.’’
Richtlijnen Werk en Ziek
Wat moet je doen wanneer een medewerker van Pfizer wordt geconfronteerd met een ernstige en/of chronische aandoening zoals bijvoorbeeld kanker? De richtlijnen Werk en Ziek die door Pfizer zijn ontwikkeld, geven op die vraag antwoord.
In de richtlijnen wordt vanuit de verschillende fases van het ziekteproces – de onderzoeksfase, diagnosefase, behandelfase, herstelfase, re-integratie en nazorg - beschreven wat je kunt doen als werkgever en als werknemer. Elke fase kan een andere impact hebben op de werknemer en zijn vermogen om te kunnen blijven werken.
Daarom is blijven praten met elkaar als werknemer en werkgever enorm belangrijk en is het van belang om te praten over wat iemand kan en wil en of er aanpassingen aan het werk of de werkplek nodig zijn. En of daarbij begeleiding nodig is, bijvoorbeeld van een bedrijfsarts of een andere deskundige.
Zowel de leidinggevende als werknemer spelen hierin een actieve rol. Als je in kaart brengt wat een werknemer kan en wil, biedt dat houvast voor afspraken en kun je tot een gezamenlijke aanpak komen.
De richtlijnen Werk en Ziek van Pfizer zijn voor alle medewerkers beschikbaar, zowel op papier als digitaal. Leidinggevenden krijgen de richtlijnen als E-learning aangeboden als ze aan de slag gaan bij Pfizer.
De Richtlijnen Werk en Ziek voor leidinggevenden en werknemers kun je hier inzien:
Lieseke Cortoos vertelt dat ze regelmatig overleg heeft met alle leidinggevenden van Pfizer. “Dit zijn er ongeveer dertig. We houden de richtlijnen levendig door ze te bespreken, maar er komen dan ook praktijkvoorbeelden - anoniem voilà - aan bod.”
De HR-manager benadrukt: “Bij Pfizer zijn we een heel eind op weg op het gebied van Werk en Ziek, maar het loopt zeker niet perfect. Er zijn soms ook moeilijke discussies: sommige zieke medewerkers moeten worden afgeremd en sommige moeten worden aangespoord om te blijven werken. De richtlijnen van Pfizer voegen in deze discussies echt wat toe.”
Nationale Kanker en Werkdag
Op 5 november werd De Nationale Kanker en Werk Dag gehouden. Dit is een dag voor iedereen die met het onderwerp werk en ziek wordt geconfronteerd. Het unieke van deze dag is dat zowel werkgevers als werknemers, maar ook bedrijfsartsen en andere zorgprofessionals kennis kunnen opdoen en praktische informatie krijgen. Ook draait de dag om elkaar ontmoeten en op een ontspannen manier van elkaar leren.
Tijdens een van de workshops op deze dag gaf HR-manager van Pfizer Nederland Lieseke Cortoos samen met communicatiespecialist Paula Bakker, die het boek ‘Hoe gaat het met je tumor?’ schreef, inzicht in hoe er bij Pfizer wordt omgegaan met het thema ‘Werk en Ziek’.
Lieseke Cortoos wil kanker en werk meer op de kaart zetten en bespreekbaar maken, daarom is de Nationale Kanker en Werkdag volgens haar een belangrijk evenement. “Tijdens de Nationale Kanker en Werkdag konden werkgevers kennis opdoen, praktische informatie krijgen, en natuurlijk ook elkaar ontmoeten en van elkaar leren. En dat geldt ook voor Pfizer als werkgever.”
Kijk op nationalekankerenwerkdag.weebly.com voor meer informatie over de Nationale Kanker en Werkdag.
Bronnen
- Interview met Lieseke Cortoos
- Richtlijnen Werk en Ziek voor leidinggevenden - Pfizer
- Richtlijnen Werk en Ziek voor werknemers - Pfizer