Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Levensreddende app voor Addisoncrisis

4 minuten

Nederland kent ongeveer 5000 patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie. Per jaar komen ongeveer 500 van deze patiënten in een noodsituatie terecht. Het Radboudumc en BijnierNET hebben daarom samen een app ontwikkeld die mensen die een zogenaamde Addisoncrisis dreigen te krijgen, kan redden. 

Levensreddende app voor Addisoncrisis

Wanneer patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie hoge koorts krijgen of last hebben van braken of diarree en de dagelijkse medicijnen niet meer toereikend zijn, dient er snel gehandeld te worden. Als dit niet gebeurt, kunnen mensen overlijden. 

Hiervoor is het noodzakelijk dat de patiëntgegevens voor hulpverleners die niet bekend zijn met de patiënt snel beschikbaar zijn. Met de app op hun telefoon kunnen bijnierschorspatiënten de relevante informatie 24 uur per dag beschikbaar stellen.
 

In een noodgeval zijn deze gegevens noodzakelijk voor hulpverleners zodat zij direct weten hoe te handelen

Direct handelen 

De app voor bijnierschorspatiënten is de eerste die het mogelijk maakt om actuele gegevens van de patiënt op te halen vanuit het elektronische patiëntdossier. Informatie over diagnose, behandeling, medicatiegebruik en recente laboratoriumuitslagen zijn hierdoor direct beschikbaar voor zowel gebruikers van IOS als Android.

In een noodgeval zijn deze gegevens noodzakelijk voor hulpverleners zodat zij direct weten hoe te handelen.
De app helpt dan niet alleen bij het snel en accuraat handelen voor de patiënt, maar zorgt ook voor een verlaging van de kosten omdat onnodig (lang) bezoek aan de Eerste Hulp of opname in het ziekenhuis voorkomen kan worden.

Tijdens het innovatiefestival eind januari 2017 is een eerste versie van deze app gelanceerd. De app is getest met proefpersonen en is sinds kort te downloaden via Google Play en de App Store. Kijk meer voor meer informatie op http://www.addisoncrisis.info/nl.
 

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.