Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Flexibele, kleine fabrieken om medicijnen sneller bij patiënten te krijgen

Leestijd: 5 minuten

De medische wetenschap gaat met grote sprongen vooruit. Pfizer is bezig met de ontwikkeling van kleine, flexibele fabrieken die overal ter wereld kunnen worden neergezet.

Van restaurants tot winkeliers… allerlei bedrijfjes omarmen het idee van pop-up ondernemingen. Maar voor geneesmiddelenbedrijven gaat het opzetten van flexibele, snel op te zetten faciliteiten om medicijnen te maken niet om het testen van een nieuw marketing-idee, maar om een goede manier om de snelheid van de technische vooruitgang bij te kunnen houden.

Van restaurants tot winkeliers

Big data en ontrafelen genen

Met andere woorden: met de komst van nieuwe, revolutionaire behandelmethoden ontstaat ook de behoefte aan manieren om geneesmiddelen sneller te kunnen maken én sneller bij de patiënten te brengen.

De traditionele manier om geneesmiddelen te maken, komt uit het tijdperk voordat we ons bezighielden met het verzamelen van big data en het ontrafelen van genen. In stenen fabrieken maakten de bedrijven geneesmiddelen via het zogenaamde ‘batch-proces’ waarbij een bepaalde hoeveelheid geneesmiddelen in één keer wordt gemaakt. Met daarbij een vast stop- en startmoment en het gebeurt allemaal op een vaste locatie.

 

Modulaire en flexibele fabrieken

Doorbraken op lifescience-gebied en in de technologie zorgen echter dat we ons steeds bewuster worden dat we van een één-medicijn-voor-iedereengedachte naar een proces toe moeten gaan waarbij kleine hoeveelheden maatwerkmedicijnen worden gemaakt in modulaire en flexibele fabrieken.

Sneller bij patiënten

“We moeten in staat zijn om de doorlooptijd en de responsetijd te verkorten, om de geneesmiddelen zo sneller bij patiënten te krijgen,’’ zegt Alton Johnson, vicepresident van de divisie Global Technology Services van Pfizer.

’’De wetenschappelijke- en bedrijfsomgevingen zijn snel aan het veranderen en wij moeten daarop inspringen, zeker in geval van behandelingen waar grote behoefte aan is - zoals op gebied van kanker en zeldzame ziekten,’’ legt hij uit over het belang van de komst van nieuwe, kleine en flexibele geneesmiddelfabrieken.

Bij vroeg signaal sneller produceren

Hij besluit: ’’Wanneer we een vroeg signaal krijgen dat een nieuw kankergeneesmiddel effectief kan zijn en wanneer we het versneld door de klinische onderzoeksfasen kunnen krijgen, hebben we de infrastructuur en kwaliteitssystemen nodig om ook sneller te kunnen produceren.’’

Kleine, verplaatsbare fabrieken overal ter wereld

In tegenstelling tot de dure, vaste fabrieken, kunnen verplaatsbare, kleine, continu doordraaiende en modulaire units (PCMM of POD-units) overal ter wereld worden neergezet.

Ook kunnen ze snel worden aangepast om te voldoen aan lokale behoeftes. Waar het twee tot drie jaar duurt om een vaste fabriek neer te zetten, kan een POD binnen een jaar worden neergezet en gaan draaien.

Ze hebben bovendien zestig tot zeventig procent minder ruimte nodig dan een traditionele faciliteit. Doordat de POD’s bovendien continu kunnen doordraaien en doordat andere innovatieve processen kunnen worden ingevoerd zoals monitoring op afstand, kan de maaktijd van geneesmiddelen van dagen tot misschien wel weken worden verkort tot minuten.

 

Kleine, verplaatsbare fabrieken overal ter wereld

Medicijnen maken bij de patiënt thuis

Een medicijnfabriek in een ziekenhuis of een apotheek? Wellicht wordt dat de toekomst, denkt Alton Johnson, vicepresident van de divisie Global Technology Services van Pfizer.

Als de trend richting personalised medicines blijft groeien, dan kan het maken van geneesmiddelen in POD’S ook een evolutie in het distribueren en bezorgen van geneesmiddelen teweeg brengen.

"Als we gaan werken met maatwerkmedicijnen, denk ik dat we nog kleinere en flexibelere faciliteiten nodig hebben om ze te maken,’’ zegt Alton Johnson.

Er zijn verschillende concepten in ontwikkeling waarbij je een POD zelfs in een ziekenhuis of een apotheek zou kunnen plaatsen. ’’Of zelfs op een plek waarbij het laatste deel van het bereidingsproces plaatsvindt bij de patiënt thuis’’, stelt hij. ’’We proberen de productie hoe dan ook veel dichterbij patiënten te brengen.’’

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.