Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips voor een leuke én gezonde zomer

3 minuten

Het lijkt al wekenlang hoogzomer. Het seizoen van luieren aan het strand, barbecueën en avonden lang rosétjes drinken op het terras. De zomer nodigt uit om er op uit te gaan en allerlei avonturen te beleven. Heb jij al plannen gemaakt? We geven je tips voor een leuke én gezonde zomer.

gezonde zomer

Plan een vakantie

Op vakantie gaan is gezond. Het werkt ontspannend en is goed voor je hart. Schrijf op waar je allemaal naar toe wilt gaan. Je ideale vakantiebestemming kan aan de andere kant van de aardbol liggen, maar ook letterlijk om de hoek. Kies een plek en begin met het plannen. Ook de voorpret van je vakantieis leuk en kan je energie geven. Wil je de boel een beetje opschudden? Ga dan op vakantie met je hele familie. Grootouders kunnen hun kinderen en kleinkinderen uitnodigen en vice versa.

“Er is altijd wel plek voor het verbouwen van je eigen groente en fruit”

Ga aan de slag in de tuin

Hoe klein je tuin of balkon ook is: er is altijd plek voor het verbouwen van je eigen fruit, groente en kruiden. Wat dacht je van aardbeien, tomaten, uien, basilicum of koriander? Er wordt niet voor niets vaak gezegd dat groenten uit eigen tuin lekkerder zijn dan die uit de supermarkt. En hoe leuk én gezond is het wel niet om je eigen groenten, fruit en kruiden toe te voegen aan je gerechten?

gezonde zomer moestuin

Zoek naar een manier om van je stress af te komen

Er zijn allerlei manieren om van je (werk)stress af te komen. Wat vind je van yoga, meditatie of
mindfulness? Kies iets wat bij je past en ga ermee aan de slag. Yogalessen worden de hele zomer
door vaak buiten gegeven: op het strand, in het park. Zoek er eens naar op internet, meld je aan en
maak het onderdeel van je dagelijkse routine.

Werk je in het zweet

Werk aan je conditie, spieren en uithoudingsvermogen en kies voor een leuke zomer work-out. Ga zwemmen, tennissen, wandelen, beachvolleyballen, golfen of paardrijden. Er zijn genoeg leuke zomerse sporten. Nodig vooral ook je vrienden en familieleden uit om met je mee te doen en begin samen aan een gezond avontuur.

Eet samen met je vrienden

Hou een barbecue, picknick, strandfeest of poolparty met je vrienden en familie. Vraag iedereen om iets mee te nemen en maak het extra leuk door er een thema aan te hangen. Laat iedereen bijvoorbeeld iets maken uit zijn geboortestreek, uit een bepaald land of in een bepaalde kleur. 


Word lid van een boekenclub

Wat is de zomer zonder lange, luie dagen aan het strand of aan het zwembad met een goed boek. Veel mensen beklagen zich over het feit dat ze alleen maar lezen wanneer ze op vakantie zijn. Verander dit door lid te worden van een boekenclub - al dan niet online - of begin er zelf een. Je houdt je geest bezig en hebt er een leuk gespreksonderwerp bij over karakters en plotwendingen. 


Ga naar een biologische of streekmarkt

Hoe leuk, lekker en gezond is het om producten uit je eigen streek te eten. Op een biologische of streekmarkt vind je lekkernijen die misschien wel bij je uit de buurt komen. Je kunt op zo’n markt praten met de ‘makers’. En wie weet, ontdek je nog wel een lekker, bijzonder recept van een gerecht dat je nog nooit hebt geprobeerd of waar je misschien zelf nog nooit van hebt gehoord. Daag jezelf uit om zelf een recept te bedenken met de producten die je op de markt op de kop tikt. 
 

Stop een klein flesje zonnebrandecrème in je tas

Drink voldoende en smeer jezelf goed in 

Op een zonnige dag moet je opletten dat je genoeg drinkt en je jezelf goed insmeert en beschermende kleding en een zonnebril draagt. Genoeg drinken is belangrijk voor iedereen. Maar voor ouderen helemaal, omdat die sneller kunnen uitdrogen. Als je op stap gaat, neem dan een navulbare waterfles mee, zodat die de hele dag binnen handbereik is. Stop ook een klein flesje zonnebrandcrème in je tas. 
 

zonnebrand

Doe vrijwilligerswerk 

De zomer is een mooie periode om iets nieuws te proberen. Heb je een paar uur tijd over? Waarom zou je dan geen vrijwilligerswerk gaan doen. Er zijn genoeg organisaties die staan te springen om vrijwilligers en er is zeker voor iedereen wat wils te vinden. Dus denk goed na over wat je leuk vindt om te doen en neem contact op met de organisatie waarbij je aan de slag wil. Met vrijwilligerswerk help je niet alleen anderen: het is ook goed voor jezelf. Je maakt contact met nieuwe mensen en misschien leer je wel nieuwe vaardigheden. 
 

Bronnen

Bronnen

Dit verhaal is gebaseerd op een artikel dat eerder verscheen op de website https://www.GetOld.com over gezond ouder worden.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.