Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen en antwoorden

Leestijd: 4 minuten

Bij de Trombosestichting komen regelmatig vragen van patiënten binnen. In dit artikel zijn de meest voorkomende vragen verzameld. Mariët Raatgever, verpleegkundig specialist oncologie en programmamanager oncologie van het Bravis Ziekenhuis uit Roosendaal geeft antwoord:

Veelgestelde vragen en antwoorden over trombose en kanker
  • Zoek je het antwoord op de stelling? Druk hier

    Beschrijving tonen

    Nee, spataderen ontstaan doordat de klepjes in de vaten van het been niet goed werken. Dit heeft niets te maken met trombose. Ook heb je door spataderen geen grotere kans om trombose te krijgen. Lees in dit artikel meer over veelgestelde vragen over trombose.

Welke soorten kanker geven meer kans op het krijgen van trombose?

Bij sommige soorten kanker komt trombose vaker voor dan bij andere. Bij tumoren zoals alvleesklier- of maagkanker en bij sommige hersentumoren komt trombose vaker voor.

Hoe lang blijf je na een longembolie last houden van kortademigheid?

Na een longembolie kun je nog een tijdje kortademig blijven. Hoe lang dit duurt verschilt per persoon en is afhankelijk van de ernst van de longembolie. Heel soms blijven mensen hun hele leven kortademig.

Zijn spataderen ook een vorm van trombose?

Nee, spataderen ontstaan doordat de klepjes in de vaten van het been niet goed werken. Dit heeft niets te maken met trombose. Ook heb je door spataderen geen grotere kans om trombose te krijgen.

Hoe lang moet ik na een trombosebeen steunkousen dragen?

Het is niet helemaal duidelijk wat de beste periode is om steunkousen te dragen. De richtlijnen geven een periode aan van twee jaar, maar nieuwe inzichten komen uit bij een kortere periode wanneer je geen klachten meer hebt.

Het lijkt erop dat een periode van een jaar voor veel mensen voldoende is, maar wordt het been na die periode zonder kous toch dik of houd je klachten aan je been, dan wordt geadviseerd de kous langer te dragen.

Kan ik van trombose een longembolie krijgen?

Ja dat kan. Een stolsel dat in het been ontstaat kan losraken en komt dan terecht in de longen, waar het een longembolie veroorzaakt.

Na een longembolie kun je nog een tijdje kortademig blijven
Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.