Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen over uitgezaaide borstkanker

Leestijd: 4 minuten

Borstkanker kan uitzaaien naar andere delen van je lichaam. Genezen van borstkanker is dan niet meer mogelijk. De behandeling bestaat in dat geval uit proberen om de ziekte zo lang mogelijk stabiel of inactief te maken zodat mensen nog een zo lang en goed mogelijk leven kunnen leiden. Het is begrijpelijk dat deze diagnose tot heel veel vragen leidt. Daarom proberen we de meest gestelde vragen te beantwoorden.

Wat is uitgezaaide borstkanker?

Borstkanker kan uitzaaien naar heel wat organen, maar meestal zitten uitzaaiingen van borstkanker in de longen, lever of botten. Een andere benaming voor uitzaaiing is metastase.
 

Hoeveel mensen in Nederland hebben het?

Eén op de vijf vrouwen met borstkanker krijgt met uitzaaiingen te maken, maar bij slechts een op de twintig worden deze uitzaaiingen al bij de eerste diagnose vastgesteld. En ook al zijn er niet veel, ze zijn er wel degelijk: mannen met borstkanker.

Eén op de vijf vrouwen met borstkanker krijgt met uitzaaiingen te maken

Eén op de vijf vrouwen met borstkanker krijgt met uitzaaiingen te maken

Wanneer worden uitzaaiingen meestal gevonden?

Uitgezaaide borstkanker kan er jaren over doen voor het zich manifesteert. En wordt vaak pas ontdekt nadat de primaire tumor (de tumor waar het omging) allang is verwijderd.
 

Hoe worden uitzaaiingen ontdekt?

Naar uitzaaiingen wordt gewoonlijk niet voortdurend systematisch gezocht.

Meestal worden uitzaaiingen past ontdekt als je klachten hebt zoals pijn in je botten, in je borstkas of ’s ochtends in je hoofd. Ook kan het zijn dat je benauwd, kortademig of vaak misselijk bent.

Uitzaaiingen spelen echter al een rol bij de eerste behandelingen. Het belangrijkste doel ervan – naast het laten verdwijnen van de tumor – is juist het voorkomen van uitzaaiingen (metastasen).

Wat is de prognose als je uitgezaaide borstkanker hebt?

De vooruitzichten van een patiënt met uitgezaaide borstkanker zijn niet goed. Genezing van de ziekte is niet meer mogelijk.
 

Wat is je levensverwachting met uitgezaaide borstkanker?

Het ligt er aan hoe agressief de tumor is, hoeveel uitzaaiingen er zijn en hoe bijvoorbeeld de hormoontherapie of andere behandelingen aanslaan.

Bij sommige mensen met uitgezaaide borstkanker wordt het haast een chronische ziekte waarmee ze nog jaren prima kunnen leven. Terwijl andere mensen binnen een paar maanden na de diagnose overlijden.

Vaak zijn mensen met uitgezaaide borstkanker bang en onzeker. Omdat niemand hen precies kan vertellen hoe lang ze nog zullen leven.

 

Hoe wordt uitgezaaide borstkanker behandeld?

Er zijn veel verschillende behandelingen die je kunt krijgen met uitgezaaide borstkanker.

Denk aan hormoonbehandelingen, chemotherapie, doelgerichte therapie, bestraling en immunotherapie. Het zijn behandelingen op maat omdat elke patiënt uniek is.

Er wordt bij het vaststellen van een behandelplan gekeken naar het type borstkanker, de plek van tumoren, de mate van uitzaaiingen. Ook de fysieke conditie van een patiënt is belangrijk bij de keuze voor een behandeling.

Uiteraard is het belangrijk om in de keuze voor een behandeling, mee te nemen wat een patiënt zelf wil.

Wat is het doel van een behandeling bij uitgezaaide borstkanker?

Elke behandeling bij uitgezaaide borstkanker is er op gericht om zo lang mogelijk met de ziekte te kunnen leven in een zo goed mogelijke conditie. Met de behandelingen probeer je uitzaaiingen zoveel mogelijk in hun groei te remmen maar de uitzaaiingen helemaal weg krijgen lukt in deze situatie niet meer.

Belangrijk is dat bijkomende klachten, zoals pijn, zo goed mogelijk worden behandeld. Dit heet palliatieve behandeling.

Behoud van levenskwaliteit is een belangrijk behandeldoel voor mensen met uitgezaaide borstkanker.

Wat kun je zelf doen om zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te blijven leven als je uitgezaaide borstkanker hebt?

Behoud van levenskwaliteit is een belangrijk behandeldoel voor mensen met uitgezaaide borstkanker.

Dat bereik je door je goed te voelen. En dat krijg je weer voor elkaar door een gezond voedingspatroon, regelmatig te bewegen en te sporten en bijvoorbeeld door dingen te doen waardoor je je goed voelt.

Van yoga, een strandwandeling maken tot een boek lezen. Het is maar wat goed bij jou past.
 

Kun je meerdere keren borstkanker krijgen en loop je dan ook meer risico op uitzaaiingen?

Borstkanker kan altijd opnieuw opduiken, soms pas na jaren na de eerste keer. Dit verschilt ook nog eens per type borstkanker en of het bijvoorbeeld hormoongevoelig is of niet. Terugkeer van borstkanker levert ook gevaar tot uitzaaiingen op.

Meer informatie:

Meer informatie over borstkanker kunt u vinden op: www.borstkanker.nl/

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.