Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontmoet de superbug Streptococcus pneumoniae

Het is van 18 tot 22 november weer World Antimicrobial Awareness Week. Dat is het moment waarop we wereldwijd stilstaan bij het groeiende gevaar van antibioticaresistentie. Ook Pfizer zet zich in voor de strijd tegen antibioticaresistentie en infecties die nu nog behandelbaar zijn maar straks wellicht niet meer. Om die reden stellen we je voor aan een beruchte familie van vijf bacteriën die steeds vaker lastiger te bestrijden zijn.

Streptococcus-pneumoniae

De bacterie is van mens op mens overdraagbaar. De bacterie bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen zonder ziekteverschijnselen te geven, maar is met name gevaarlijk voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Vaccinatie tegen pneumokokken wordt aan alle kinderen in Nederland aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.

Ook wel genoemd: pneumokok

Vorm: Vorm van een dubbel bolletje.2

Jaar van ontdekking: 18812

Mogelijke risico's: De pneumokok kan luchtweginfecties veroorzaken zoals oorontsteking en longontsteking. De bacterie kan ook ernstige invasieve infecties zoals bloedvergiftiging (sepsis) en hersen(vlies)ontsteking (meningitis) veroorzaken.1

Een manier om deze bacterie te bestrijden: Besmetting gebeurt via de lucht of door direct contact, bijvoorbeeld zoenen. Informeer ernaar bij je dokter, als je hier meer over wilt weten.

Lees meer over alle superbacteriën

Waarom het belangrijk is je handen te wassen

De meeste ziekteverwekkers worden via de handen verspreid. Dat geeft aan hoe belangrijk het is om je handen goed te wassen én te drogen. Welk risico loop je als je dat niet doet? En hoe was je je handen op een goede manier? Onze handen, we gebruiken ze overal voor. Elke dag houden we er sowieso al heel wat uurtjes onze mobiele telefoon mee vast. Verder tikken we er lustig op los op onze toetsenborden. Uit een onderzoek van de Universiteit van Arizona4 blijkt dat er op toetsenborden en computermuizen meer bacteriën rondhangen dan op een gemiddelde wc-bril thuis. 

Op een computermuis of een toetsenbord bevinden zich gemiddeld 10.000 organismen pér vierkante centimeter. Bacteriën kunnen daarop 48 uur overleven. Als kantoormedewerker kom je zo dus dagelijks met miljoenen bacteriën in aanraking5. Als je pech hebt, loop je iets op van je eigen kantoorapparatuur: een buikgriep bijvoorbeeld.

Lees meer over het belang van handen wassen

Je wilt als arts de patiënt niet besmetten

Handhygiëne, een bijzondere interesse van Andreas Voss, hoogleraar Infectiepreventie in het Radboud MC. Dylan de Lange, internist-infectioloog UMC Utrecht en Bob Krijnen, innovator-presentator Medical Innovation Company, zijn te gast bij hem in Nijmegen. Andreas Voss ontving de Ig Nobelprijs. Een prijs voor onderzoek dat je eerst laat lachen en dan aan het denken zet. Volgens Voss moet handhygiëne niet alleen een regel zijn, maar een integraal onderdeel van het medisch handelen worden. De podcast met Andreas Voss is doorspekt met humor, maar met een serieuze boodschap over handhygiëne.
 

Stickers bestellen

Pfizer Infectieziekten heeft boekjes, stickers en instructievellen ‘handenwassen” ontwikkeld, die besteld kunnen worden om jezelf en anderen bewust te maken van, of te herinneren aan, het belang van ieders rol in de strijd tegen antibioticaresistentie.  

Klik hier om te bestellen

sticker waaw

 

 

Bronnen

Bronnen

1. https://www.rivm.nl/pneumokokken
2. https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/pneumo.html
3. https://www.cdc.gov/drugresistance/protecting_yourself_family.html
4. Onderzoek naar bacteriën van de Universiteit van Arizona
5. Hygiëneblog CWS over het belang van handen drogen en het belang van handen wassen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.