Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Sepsis kan enorme impact hebben

Een blaasontsteking, een infectie met het coronavirus, een operatiewond of een longontsteking. Er zijn allerlei oorzaken die kunnen leiden tot sepsis: een ernstig en in sommige gevallen levensbedreigend ziektebeeld. Sepsis is een ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie die zo ernstig verloopt dat je weefsels beschadigd raken en organen kunnen uitvallen.

Sepsis kan enorme impact hebben

Het is op 13 september Wereld Sepsis Dag. Op deze dag vragen wij ook bij Pfizer om extra aandacht en bewustzijn voor sepsis. In Nederland worden er elk jaar ongeveer 13.000 mensen op de Intensive care (IC) opgenomen met sepsis. Daarmee is sepsis een van de belangrijkste oorzaken van een IC-opname.

Sepsis kan ontstaan wanneer bacteriën, virussen, parasieten, gisten of schimmels in de bloedbaan terechtkomen en zich zo door het lichaam verspreiden. Maar ook kunnen de toxinen, de giftige stoffen die zij produceren, de boosdoener zijn.

Vanwege de verspreiding via de bloedbaan wordt sepsis ook vaak een bloedvergiftiging genoemd. Maar die term is medisch gezien eigenlijk niet helemaal juist.
 

Sepsis kan overgaan in een septische shock

Onder normale omstandigheden kan je immuunsysteem de ziektekiemen die infecties veroorzaken goed bestrijden. Maar soms blijven de ontstekingsstoffen in je bloed circuleren en wordt de ontstekingsreactie in je lichaam steeds verder opgestookt.

Sepsis kan zelfs uiteindelijk overgaan in septische shock en dan ontstaat er een levensbedreigende situatie.

Sepsis kan zelfs uiteindelijk overgaan in een septische shock en dan ontstaat er een levensbedreigende situatie. Dan word je voor behandeling opgenomen op de intensive care. Bij een patiënt met een septische shock daalt de bloeddruk waardoor er nog te weinig bloed met zuurstof naar de weefsels en organen stroomt. De organen en weefsels kunnen beschadigd raken en zelfs uitvallen.

Je kunt in dat geval bijvoorbeeld ernstige longproblemen krijgen. Of je nieren kunnen ophouden met werken. Ook kan de bloedstolling verstoord raken waardoor bloedingen en bloedstolsels kunnen ontstaan in de hele kleine bloedvaten. Je kunt verder verward en suf raken. En je kan geel gaan zien doordat je lever minder goed gaat werken. Verder kun je door een verstoorde suikerstofwisseling een hoge bloedsuikerspiegel krijgen. Bovendien kan de hevige ontstekingsreactie je afweersysteem uitputten. Daardoor loop je na sepsis een grotere kans op een nieuwe infectie.

Grotere kans op sepsis

Het vaakst wordt een sepsis veroorzaakt door een bacteriële infectie, bijvoorbeeld in de longen, urinewegen of de buik. Feitelijk kan iedereen een sepsis krijgen. Wetenschappers weten nog niet goed waardoor sepsis precies ontstaat. Het is daarom lastig te voorspellen wie er uiteindelijk sepsis ontwikkelt en wie niet. Wel is bekend dat er diverse factoren zijn die de kans op sepsis kunnen vergroten. Zo lopen mensen met een verminderde weerstand, door ziekte of behandelingen zoals een chemokuur verhoogd risico op sepsis. Dit geldt ook voor te vroeg geboren baby’s, ouderen, mensen die een grote operatie ondergaan of die langdurig aan een infuus liggen en bedlegerige ziekenhuispatiënten in het algemeen.

Sepsis kan zich enorm snel ontwikkelen en patiënten binnen een aantal uren ernstig ziek maken. Daarom is het belangrijk om het ziektebeeld zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen.

Dat herkennen is niet altijd even eenvoudig. De symptomen van sepsis zijn makkelijk te verwarren met die van ernstige griep.
 

Bij welke symptomen is het verstandig om de dokter te bellen?

  • Wanneer je vermoedt dat jij, je kind of een naaste een infectie heeft en moeite heeft met plassen (blaasontsteking), met ademhalen (longontsteking) of bijvoorbeeld hoofdpijn heeft (hersenvliesontsteking).  
  • Met daarbij koorts en rillingen of juist een temperatuur lager dan 36°C.  
  • Er sprake is van een grieperig gevoel en pijn of spierpijn in het hele lichaam.
  • De patiënt in kwestie zich misselijk voelt en/of diarree heeft.  
Infographic_symptomen sepsis

Daarnaast zijn er klachten die kunnen wijzen op ernstige sepsis zoals:

  • een moeizame en versnelde ademhaling; 
  • sufheid, verwardheid of onrust (soms is iemand heel angstig) ; 
  • versnelde hartslag en soms duizeligheid; 
  • een koude, klamme, verkleurde, vlekkerige of bleke huid en blauwe lippen.  

Bel ook met de dokter als je een rode streep op een arm of been ziet, die steeds langer wordt. Ook dat kan op sepsis wijzen.

Diagnose

Als een arts vermoedt dat je sepsis hebt, worden een aantal onderzoeken gedaan. Er worden vragen gesteld en daarnaast wordt er een lichamelijk onderzoek verricht. De arts zal je hartslag, ademhaling en bloeddruk meten en naar je longen luisteren. Ook zal hij of zij aan je buik of andere delen van het lichaam waar mogelijk een infectie zit, voelen. Aanvullend kan er bloed- en urineonderzoek worden gedaan. Bloed en urine worden op kweek gezet om de ziekteverwekker op te sporen. En ook kunnen ontstekingswaarden worden vastgesteld en worden gemeten of je organen nog wel goed werken. Daarnaast kan er bij vermoeden van een longontsteking röntgenonderzoek van de longen worden gedaan. En er kan een echo van je hart worden gemaakt om te kijken of dat nog wel goed samenknijpt en er nog voldoende bloed door je lichaam wordt gepompt.

Het is heel belangrijk om sepsis zo snel mogelijk vast te stellen en te behandelen. Helaas is en blijft sepsis verraderlijk en is het afwachten hoe het lichaam op een behandeling reageert en hoe agressief de ziekteverwekker die in het lichaam ronddoolt uiteindelijk is. En of er andere lichamelijke problemen zijn die een rol spelen.

Uiteindelijk herstellen de meeste mensen van sepsis. Je kunt echter nog langere tijd last hebben van ernstige chronische klachten die je door de sepsis oploopt. Deze kunnen zowel lichamelijk, geestelijk als verstandelijk van aard zijn.

Hoe ernstig deze klachten zijn en hoe lang ze aanhouden verschilt per persoon. Klachten die vaak voorkomen zijn:

  • spierzwakte, zenuw- en of gewrichtspijn; 
  • verminderde eetlust; 
  • een slechte weerstand; 
  • verminderde nierfunctie, kortademigheid; 
  • verhoogd risico op hart- en vaatziekten; 
  • concentratie- en geheugenproblemen; 
  • angst en stress. 

Al deze problemen kunnen een enorme impact hebben op je dagelijkse leven en op dat van je omgeving. Het kan lastig zijn om weer te gaan werken of andere (sociale) activiteiten te ondernemen.

Het is belangrijk om daar met je arts of verpleegkundig specialist over te praten. Deze kan je wijzen op nazorgmogelijkheden, zoals fysiotherapie of mentale ondersteuning. Ook kun je lotgenoten ontmoeten tijdens de IC Connect Café’s die in verschillende ziekenhuizen worden gehouden. Daarnaast heb je wellicht baat bij de websites www.sepisnet.nl en https://www.sepsis-en-daarna.nl/ en de gelijknamige Facebookpagina.

IC-dagboekjes

Ernstige sepsis, de IC-opname en de periode erna hebben vaak ook enorme impact op je familie en naasten. Het kan hen helpen om tijdens de IC-opname te beginnen met het invullen van een IC-dagboekje en het maken van foto’s. Dit IC-dagboekje kun je gratis aanvragen via [email protected]. Lees hier ook een verhaal over mensen die ervaring hebben met het dagboekje.

Bronnen

Bronnen

•    https://www.sepsisnet.nl/patienten/wat-is-sepsis
•    https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/sepsis
•    https://nos.nl/artikel/2380903-vier-op-de-vijf-kennen-dodelijke-aandoening-sepsis-niet-zo-herken-je-het
•    https://www.asz.nl/folders/sepsis_714/bloedvergiftiging-sepsis-.pdf
•    https://www.nvsha.nl/files/620/Richtlijn_Sepsis_-_definitief.pdf
•    https://nos.nl/artikel/2302744-jaarlijks-duizenden-doden-door-sepsis-problemen-met-herkenning

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.