Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezond oud worden met hulp van technologie

Leestijd: 4 minuten

Technologische veranderingen gaan razendsnel. Het lijkt pas gisteren dat we op internet reclames zagen voor iets dat internet heette. Zou je je kunnen voorstellen dat je zonder zou leven? Elke dag maken technische innovaties ons leven makkelijker. En sommige nieuwe snufjes kunnen je zelfs helpen om gezonder oud te worden. We geven je 9 tips.

1. Let op je gezondheid

Het is nog nooit zo makkelijk geweest om meer over onderwerpen te weten te komen die te maken hebben met gezondheid; uiteenlopend van ziekten, behandelingen tot preventie en ga zo maar door. Vandaag de dag hoef je misschien niet eens je huis uit voor doktersbezoek, omdat je kunt videobellen met je arts.

Oude dames met ipad - gezond oud worden

En heb je een herhaalrecept nodig? Misschien krijg je dat gewoon via een paar keer klikken in de app op je telefoon. Of wil je fit en gezond blijven? Download dan een goede digitale fitness- en voedingstrainer die je uitdaagt om te bewegen en let op wat je binnenkrijgt.

2. Verbeter je zicht

Laten we nog wat concreter worden… Verbeter je zicht met een app. Ga je op stap zonder je leesbril? Je kunt dan een vergrootglasapp downloaden en die gebruiken om de menukaart in een restaurant te lezen. En als je moeite hebt met kijken in het donker – zodat je diezelfde menukaart aan dat knusse tafeltje dat alleen maar beschenen wordt door kaarslicht – niet kunt lezen, is er altijd nog een zaklamp. Ook die is te downloaden op je telefoon, of zit er zelfs standaard op.

3. Wees therapietrouw

Gebruik je medicijnen, dan kan het lastig zijn om te onthouden wanneer je die ook alweer moet innemen. Ook hiervoor kun je een app downloaden, die je helpt om je aan een behandelschema te houden. En anders kan je ook altijd de wekker op je telefoon zetten of een terugkerende afspraak toevoegen aan je digitale agenda.

facetimen met je kleindochter - gezond oud worden

4. Blijf verbonden

Tegenwoordig is het dankzij sociale media- en videobelkanalen ook veel makkelijker om in contact te blijven met vrienden en familie. Probeer alleen wel actief betrokken te zijn. Lees niet alleen hun posts en updates, maar reageer er ook op en plaats dan niet alleen een simpele like. Communicatie gaat altijd twee kanten op en gezonde relaties moeten gevoed worden.

5. Zorg voor je veiligheid

Er zijn allerlei apps die je kunnen helpen in medische noodsituaties. Je kunt apps downloaden waarin je belangrijke medische informatie over jezelf kunt opslaan en contactinformatie voor familieleden en artsen. Je kunt zelfs een zogenaamde tracker-app downloaden, waardoor je familieleden kunnen zien waar je bent, als ze bezorgd zijn. Ook zijn er noodapps waarmee je een noodbericht kunt versturen wanneer je acuut hulp nodig hebt.

6. Wees mindful

Mindfulness is een populaire aanpak om stress onder controle te houden. Door een mindfulness-app te gebruiken, lukt het je misschien om een gevoel van kalmte in je leven te brengen, ademoefeningen te doen en te mediteren.


7. Maak je ultieme muzieklijst
 

Creëer een tijdloze soundtrack. Wil je toegang tot al je favoriete liedjes? Log dan in bij een streaming muziekdienst en maak daar je ultieme muzieklijst aan. Op die manier reis je binnen luttele seconden in gedachten terug naar het eerste concert dat je bezocht, je trouwdag en andere bijzondere levensmomenten.

ultieme muzieklijst - gezond oud worden

8. Zoek vrijwilligerswerk

Op zoek naar een nuttige en leuke manier om je tijd door te brengen? Misschien kun je vrijwilliger worden. Veel gemeenten en organisaties hebben tegenwoordig websites die geschikte matches zoeken tussen vrijwilligers en organisaties.


9. Blijf leren
 

Je kunt tegenwoordig online allerlei gratis colleges volgen, een vreemde taal leren, nieuwe recepten ontdekken, nieuwe kooktechnieken aanleren en nog veel meer zonder zelfs maar van de bank te hoeven komen.

Bronnen:

Bronnen:

Dit artikel verscheen eerder op de website www.getold.com en is licht bewerkt.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.