Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Nascholing voor longkankerprofessionals: ‘Je wordt niet meer beter’

De nascholing ‘Je wordt niet meer beter’ geeft u als zorgprofessional meer bagage en vertrouwen om iemand die niet meer beter wordt te begeleiden. Het programma is zowel online als op locatie beschikbaar en heeft een praktische insteek met reflectie op uw eigen organisatie.

Nascholing voor longkankerprofessionals: ‘Je wordt niet meer beter’

Regelmatig spreekt u als zorgprofessional met mensen met uitgezaaide of gevorderde longkanker over kwaliteit van leven, palliatieve zorg en de laatste levensfase. Onderliggende thema’s, zoals zelfmanagement, omgaan met angst, kanker & werk en hoe om te gaan met je dierbaren, zijn daarbij vaak terugkerende thema’s. De nascholing ‘Je wordt niet meer beter’ biedt u in vogelvlucht achtergronden en praktische tips om met dergelijke gespreksonderwerpen aan de slag te gaan.

Centraal in deze nascholing staat hoe en waarom u de onderliggende thema’s in de praktijk bespreekt. Natuurlijk naast het medisch inhoudelijke. Als deelnemer van deze nascholing krijgt u handreikingen die u meer vertrouwen en bagage geven om mensen met uitgezaaide of gevorderde longkanker de juiste ondersteuning te kunnen bieden.

Een mogelijk hulpmiddel kan het zakboekje ‘Je wordt niet meer beter’ zijn. Dit is geschreven om mensen met longkanker te ondersteunen als duidelijk is geworden dat ze niet meer zullen genezen. Het informatieboekje legt bijvoorbeeld het verschil uit tussen palliatief en terminaal en geeft mensen adviezen over hoe ze zich zo lang mogelijk goed kunnen blijven voelen. Het boekje kan een houvast zijn, tijdens of na een gesprek over de thema’s die horen bij een palliatief traject.

De nascholing ‘Je wordt niet meer beter’ is ontwikkeld door AnneMarie Kuijs, trainer van de Care Academy, in samenspraak met Pfizer. AnneMarie heeft geruime tijd in verschillende functies in de oncologische zorg gewerkt. Haar drijfveer is het ontwikkelen en verzorgen van trainingen die aansluiten bij de praktijk. De Care Academy geeft trainingen op het gebied van zorgthema’s waar u mee te maken krijgt bij de behandeling van mensen met kanker.

Nascholing voor longkankerprofessionals: ‘Je wordt niet meer beter’

Praktisch programma met reflectie op eigen organisatie

De onderwerpen die in de nascholing aan de orde komen, gaan in op wat u als zorgprofessional kunt betekenen voor uw patiënt als hij of zij niet meer beter wordt. Het is een praktisch programma, online of op locatie. Er wordt met elkaar besproken hoe een behandeling kan worden aangevuld met aandacht voor de individuele behoeften van een patiënt.

De nascholing biedt u als zorgprofessional praktische tips om met belangrijke zorgthema’s om te gaan. In ongeveer anderhalf uur wordt er aandacht besteed aan de diverse aspecten in het palliatieve traject. Het programma is geschikt om met het voltallige multidisciplinair team te volgen.
 

Eigen gevoel kan doorwerken

De nascholing laat u als deelnemer ook stilstaan bij hoe u zelf tegenover verschillende thema’s in het palliatieve traject staat. Uw eigen gevoel kan namelijk effect hebben op het gesprek dat u voert. Het verkrijgen van inzicht in (effecten van) eigen ervaringen met afscheid nemen of doodgaan, maken dat je als zorgprofessional nog beter in staat bent om het gesprek met de patiënt te voeren.

De nascholing laat daarnaast zien hoe moeilijke onderwerpen op een goede manier bespreekbaar kunnen worden gemaakt, uiteenlopend van zelfregie, de relatie met dierbaren tot de naderende dood. We kijken ook met elkaar naar hoe we zorg op maat kunnen bieden. Dat kan bijvoorbeeld met het zakboekje, een verwijzing of hulp van een collega.

U kunt veel betekenen

Moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken is erg belangrijk. Het kan mensen verder helpen tijdens hun laatste levensfase waarvan onbekend is hoelang die duurt. Het is een moeilijke keuze om te gaan behandelen of toch juist niet. En ondertussen moet hij of zij leren leven met het idee van nooit meer beter worden.

Hoe iemand deze tijd wil inrichten verschilt, bijvoorbeeld op het gebied van werk. Hoe past de wens om aan het werk te blijven in een behandelplan en waarom kan dat zo belangrijk zijn? Zo zijn er nog veel meer vragen en wensen waarmee mensen zitten.

Kortom, de palliatieve fase is een veelomvattend en ingewikkeld traject waarbij u als zorgprofessional met patiënten meeloopt. En juist in deze fase kunt u zoveel meer voor mensen betekenen, medisch inhoudelijk en met mensgerichte aandacht door in gesprek te gaan over thema’s waar de patiënt zich door de prognose mee geconfronteerd ziet.

Deelnemen

Wilt u de nascholing ‘Je wordt niet meer beter’ volgen met uw multidisciplinaire zorgteam? Dan kunt u zich aanmelden via de website van Pfizer: www.pfizer.nl/nascholing/je-wordt-niet-meer-beter. Na aanmelding nemen we contact met u op om samen een geschikt moment voor de nascholing te bespreken. De nascholing kan zowel op locatie of virtueel worden gegeven.

Aan de nascholing zijn geen kosten verbonden, Pfizer draagt deze als bijdrage aan zorgverbetering. Er is accreditatie toegekend voor longartsen, verpleegkundig specialisten en oncologieverpleegkundigen door het Accreditatie Bureau Medisch Specialisten, V&VN, NAPA en VSR. Periodiek wordt verlenging van deze accreditatie aangevraagd.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de nascholing ‘Je wordt niet meer beter’? Neem dan gerust contact op met uw contactpersoon bij Pfizer of via 010 - 406 42 00.

Meld u als zorgverlener nu aan voor de nascholing ‘Je wordt niet meer beter’ 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.