Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Ik had tot die nacht eigenlijk nergens last van’

Leestijd: 3 minuten

Hij wist al een paar jaar dat hij de ziekte van Addison had, maar hij had er eigenlijk geen last van. Totdat hij op een nacht van het ene op het andere moment opeens enorm ziek werd. In een filmpje van het UMC Utrecht vertelt een patiënt met de aandoening over het moment dat hij een aanval kreeg.

Ook zijn partner komt aan het woord. De twee vertellen hun verhaal om anderen bewust te maken van wat de ziekte van Addison is en bewust te zijn van het feit dat je als Addinsonpatiënt aanvallen niet altijd voelt aankomen. Op het moment dat het gebeurt, is snel medisch handelen van groot belang. 

Naast de patiënt en zijn partner, komt Gerlof Valk, internist-endocrinoloog van het UMC Utrecht in het filmpje aan het woord. 

Lichaam extra beschermen

Gerlof Valk legt uit dat het lichaam in periodes van stress (zoals bij ziekte, verwondingen of psychische problemen) extra cortisol aanmaakt. Wanneer de bijnieren te weinig of geen cortisol aanmaken, kan dit worden opgevangen door het medicijn met de werkzame stof hydrocortison te gebruiken. 

In periodes van stress moet de patiënt extra hydrocortison gebruiken, om zijn lichaam te beschermen. Wanneer dit niet gebeurt, kan dit leiden tot uiteenlopende ziekteverschijnselen. ’’Bij matige stress kan dit leiden tot het zich niet lekker voelen, wat misselijkheid, zich slap voelen en wat minder kunnen concentreren,’’ vertelt dokter Valk. 

‘Ik had tot die nacht eigenlijk nergens last van’

Acuut enorm beroerd

Echter, bij ernstige stress kan een Addisoncrisis, ook wel bijniercrisis genoemd, ontstaan. Hierbij passen verschijnselen uiteen lopend van misselijkheid tot flauwvallen.

Patiënten voelen zich acuut enorm beroerd en dienen dan zo snel mogelijk extra hydrocortison toegediend te krijgen. 

Volgens dokter Valk voelen patiënten een Addisoncrisis meestal aankomen. Maar niet altijd.

Een Addisoncrisis kan bij niet snel ingrijpen een fatale afloop hebben. Precies daarom is het belangrijk om te weten hoe te handelen in geval van nood.

Bronnen

Bronnen

  • Deze video is gemaakt door het UMC Utrecht en gefinancierd door Pfizer. 
Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.