Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe houd je de bloedsomloop op gang?

Leestijd: 5 minuten

Roken, inactief zijn en overgewicht zijn enkele van de factoren die de kans op trombose vergroten. Daarnaast lopen mensen met kanker een verhoogd risico op trombose. Mensen met kanker en trombose krijgen medicijnen om stolsels op te lossen en vorming van nieuwe bloedpropjes te voorkomen. Zonder deze medicijnen kun je echter ook zelf genoeg doen om trombose te voorkomen.

Vermindert veel traplopen de kans op trombose?

Ja

Meer bewegen helpt om trombose te voorkomen. Wie beweegt, stimuleert de bloedsomloop. Maar wie te lang stilstaat, zit of ligt, vertraagt juist zijn bloedsomloop. Met een verhoogd risico op vorming van stolsels tot gevolg. Dit betekent echter niet dat je nu onwijs veel trappen hoeft te gaan lopen of hoeft te trainen voor de marathon. Doe af en toe wat simpele oefeningen en sta geregeld op van je werkplek of de bank. Of wandel een paar keer per dag. Zelfs kleine bewegingen maken al verschil. Lees hieronder meer tips over het op gang houden van je bloedsomloop.

Hoe houd je de bloedsomloop op gang?
Zelfs kleine bewegingen maken al verschil

Je kunt zelf van alles doen om trombose te voorkomen

Stop met roken of probeer het aantal sigaretten tot een minimum te beperken. Drink de hele dag door water. Probeer regelmatig even te bewegen. Zelfs kleine bewegingen maken al een verschil.

Wie beweegt, stimuleert de bloedsomloop. Maar wie te lang stilstaat, zit of ligt, vertraagt juist zijn bloedsomloop. Met een verhoogd risico op vorming van stolsels tot gevolg.

Wie meer moet bewegen, hoeft niet direct een marathon af te leggen. Doe af en toe eens wat simpele oefeningen en sta geregeld op van je werkplek of de bank. Een paar keer wandelen per dag is ook goed.

Oefeningen in het ziekenhuis

Mensen die zich niet lekker voelen door hun kankerbehandeling of die misschien daardoor zelfs wel in het ziekenhuis liggen, zullen bewegen niet altijd even fijn of makkelijk vinden. Oefeningen met je voeten en enkels of af en toe opstaan als het kan is ook al goed. Vijf tot tien minuutjes bewegen op een dag maken al veel verschil.

Extra waarschuwing bij vliegen

Een extra waarschuwing geldt voor mensen met kanker die willen gaan vliegen. Zeker als de vlucht langer dan vier uur duurt.

Kom geregeld je stoel uit en loop heen en weer om je bloedcirculatie op gang te houden. Drink veel water en draag steunkousen tijdens de vlucht.

Als je been, arm of dij na de landing gezwollen, pijnlijk, gevoelig of warm is, bel dan direct de dokter.

Doe dit ook als je moeite hebt met ademhalen of pijn op de borst voelt. Dit kunnen symptomen zijn van trombose.

Oefeningen voor de bloedsomloop

Het is belangrijk om de bloedsomloop op gang te houden. Dit kun je doen door regelmatig even te bewegen. De volgende oefeningen kunnen overal gedaan worden. Zittend, staand of liggend. Thuis, in het ziekenhuis of buiten.

Maak cirkels met de enkels

Draai cirkels met de enkels en doe dit per voet een keer of tien. Herhaal dit meerdere keren per dag.

Vouw je onderbeen naar je bil

Ga op een stoel zitten en hef je gebogen knie omhoog. Buig dan je onderbeen naar je dij, zodat je spanning in je bovenbeenspieren voelt. Houd deze spanning drie seconden vast en laat je been zakken. Herhaal de oefening dan met het andere been. Doe dit tien keer met elk been en meerdere keren per dag.

3 seconden afbeelding

Span de bilspieren aan

Sta of lig terwijl je je bilspieren aanspant. Houd de spanning 3 seconden vast en laat los. Doe dit tien keer per dag en herhaal de oefening een paar keer per dag.

Stap op de plaats

Je kunt ook oefeningen doen om je benen en de aderen erin te versterken. Zoals anderhalve minuut op de plaats stappen en daarbij de knieën optillen.

Sta afwisselend op je hielen en hakken

Voor sterkere benen en aderen leun je tegen de muur en ga je om beurten op je tenen staan en dan op je hakken leunen. Herhaal dit eerst vijf tot tien keer. Maar verhoog dit aantal langzaam, tot je dit na twee tot drie weken zo’n twintig tot dertig keer achter elkaar kunt doen. Blijf op dezelfde plek staan.

Strek je beenspieren

Leun schuin tegen de muur en zet één been voor het andere. Probeer je kuitspieren van je achterste been te strekken en houd je hakken zo goed mogelijk op de vloer. Probeer deze positie twintig seconden vast te houden en verander dan van been.

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.