Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is acromegalie?

Leestijd: 3 minuten

Acromegalie is een ziekte waarbij te veel groeihormoon wordt aangemaakt. De oorzaak is een goedaardige tumor in de hypofyse; een klier ter grootte van een erwt. Deze bevindt zich als aanhangsel aan de onderzijde van de hersenen (onder de hypothalamus). 

MRI Scan

De hypofyse controleert de groei, stofwisseling en de aanmaak van geslachtshormonen. Wanneer er een tumor in de hypofyse zit, wordt een overschot aan groeihormoon aangemaakt. Hierdoor gaan weefsels en lichaamsdelen ongewild groeien.

Mensen merken bijvoorbeeld dat hun handen en voeten groeien

Acromegalie is een zeer zeldzame ziekte. Per jaar wordt de diagnose gesteld bij vier op de miljoen mensen. Meestal ontwikkelen de symptomen van acromegalie zich heel geleidelijk. Hierdoor kan het lange tijd kan duren voordat deze herkend worden. De eerste verschijnselen kunnen vermoeidheid en slaapstoornissen zijn. 

Mensen met deze aandoeningen merken bijvoorbeeld dat hun handen en voeten groeien en dat hun vingers breder worden. Daardoor passen ringen, horloges en schoenen niet meer.


 

Veranderen van gelaatstrekken

Vaak veranderen de gelaatstrekken. Ze worden breder en/of grover, vooral door vergroting van de onderkaak. Soms ontstaat overmatige transpiratie (vooral bij vrouwen) en wordt de huid vettig.

Ongeveer één derde van de mensen met acromegalie krijgt suikerziekte. Soms is ook sprake van tintelingen of pijn in de handen.

Door de tumor vergroot de hypofyse. Er kan hoofdpijn optreden. De tumor kan ook druk gaan uitoefenen op de oogzenuwen. Deze lopen vlak langs de hypofyse. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met het gezichtsvermogen.

De gevolgen van acromegalie

Wanneer acromegalie ontstaat voorafgaand aan het 18e levensjaar en een kind nog niet is uitgegroeid, kan het overschot aan groeihormoon reuzengroei veroorzaken. Mensen groeien dan alsmaar door.

Soms kan een tumor op de hypofyse andere functies ervan onderdrukken. Hierdoor kunnen mensen last krijgen van impotentie, onvruchtbaarheid en onregelmatige menstruatie.

Ontstaan op elke leeftijd

Meestal wordt de diagnose acromegalie ontdekt wanneer mensen tussen de 30 en de 50 jaar oud zijn. Maar in principe kan de aandoening op elke leeftijd ontstaan. Bijna nooit is acromegalie erfelijk. Dat is in minder dan in 1 procent van de gevallen zo.

Bloedtest

Wanneer de endocrinoloog vermoedt dat iemand acromegalie heeft, krijgt hij of zij een bloedtest. Hierbij wordt onder meer de hoeveelheid groeihormoon gemeten.

Indien sprake is van acromegalie, worden verdere tests gedaan om te bepalen of en in hoeverre de andere functies van de hypofyse verstoord zijn. De precieze grootte van de tumor kan vastgesteld worden met een MRI-scan.

Download de brochure en vragenlijst

Het hebben van een ziekte brengt veel vragen met zich mee. In de brochure ‘Wat u moet weten over acromegalie’ worden verscheidene vragen beantwoord. 

Download de brochure

De onderstaande vragenlijst helpt u daarnaast om samen met uw behandelaar te kijken wat er mogelijk is om beter de baas te worden over alles wat u dagelijks kan hinderen. 

Download de vragenlijst

Bronnen

Bronnen

https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/hypofyse

http://www.pfizer.com/health-wellness/disease-conditions/rare-diseases/acromegaly

https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/acromegalie

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.