Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Je hebt je hele leven lang groeihormoon nodig

Leestijd: 2 minuten

Veel mensen denken dat een groeihormoontekort alleen een probleem is bij kinderen. Groeihormoon is echter niet alleen onmisbaar voor een normale groei in de kinder-en tienerjaren, maar ook voor het onderhouden van tal van lichaamsfuncties. Een tekort aan groeihormoon kan daarom ook op latere leeftijd gevolgen hebben voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Je hebt je hele leven lang groeihormoon nodig

In de kinderjaren is groeihormoon essentieel voor een voorspoedige groei en ontwikkeling van het lichaam. Wanneer het lichaam volgroeid is, blijft de aanmaak van groeihormoon van belang.

Zo stimuleert groeihormoon de stofwisseling en beïnvloedt het de sterkte van de botten en de hoeveelheid spiermassa. Daarnaast is groeihormoon mede verantwoordelijk voor een goede balans tussen vet, water en spieren in het lichaam.
 

Hypofyse in de verdrukking

Bij een tekort aan groeihormoon (groeihormoondeficiëntie ofwel GHD) is het lichaam zelf niet in staat de hoeveelheid groeihormoon te produceren die nodig is voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een tekort aan groeihormoon komt bijna altijd door een niet of slecht werkende hypofyse. Vaak is een (goedaardig) gezwel de oorzaak. Hierdoor komt de hypofyse in de verdrukking.

Een tekort aan groeihormoon komt bijna altijd door een niet of slecht werkende hypofyse

Het kan ook zijn dat het gezwel zelf niet de oorzaak is, maar de behandeling ervan, zoals een operatie of bestraling.

Beschadigingen kunnen ook optreden als gevolg van een ontsteking of ernstig bloedverlies bij een bevalling of door hoofdletsel na een ongeluk. Ook houdt een deel van de kinderen die een tekort aan groeihormoon heeft, dit op volwassen leeftijd.

Je hebt je hele leven lang groeihormoon nodig
Je hebt je hele leven lang groeihormoon nodig

Gevolgen van groeihormoontekort

Een tekort aan groeihormoon kan leiden tot uiteenlopende problemen, van ernstige botontkalking tot een verstoorde balans tussen vet- en spierweefsel. Ook is de algehele conditie van mensen met een tekort aan groeihormoon niet optimaal en dat kan leiden tot vermoeidheidsklachten, verminderd concentratievermogen en geheugenverlies.

Het kan soms lang duren voordat een hormoontekort bij volwassenen wordt ontdekt. De klachten kunnen echter zo erg zijn dat ze het werk of de relatie negatief beïnvloeden. Gelukkig is een tekort aan groeihormoon goed te behandelen met dagelijkse injecties met groeihormoon. Daarom is het belangrijk om naar de dokter te gaan bij langdurige vage klachten. Deze kan een patiënt verwijzen naar de endocrinoloog, die kan vaststellen of behandeling met groeihormoon wenselijk is.

Brochure 

Het hebben van een groeihormoontekort en het volgen van een behandeling met groeihormoon kunnen grote impact hebben. Klik hier hieronder voor onze brochure Groeihormoontekort bij volwassenen Informatie voor patiënten.

brochure Groeihormoontekort bij volwassenen Informatie voor patiënten

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.