Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Groeihormoonstoornis

Te klein omdat je nieren niet meer werken

Leestijd: 2 minuten

Chronische nierinsufficiëntie is geen ziekte, maar het gevolg van een nieraandoening. Deze tast het nierweefsel zodanig aan dat een steeds groter deel van de nier uitvalt. Chronische nierinsufficiëntie kan bij kinderen om verschillende reden de groei beïnvloeden en leiden tot een groeiachterstand.

Te klein omdat je nieren niet meer werken

Chronische nierinsufficiëntie kan leiden tot een groeiachterstand

Chronische nierinsufficiëntie kan jarenlang bestaan zonder dat het wordt ontdekt. Dat is ook meteen het verraderlijke van een nieraandoening. Zolang het gezonde deel van de nier het uitgevallen deel nog voldoende kan compenseren, treden er nog geen klachten op.

Een chronische nierziekte haalt je leven compleet overhoop

Als een nierziekte wordt ontdekt, kan al 60 tot 70 procent van de nier zijn uitgevallen. Op dat moment hopen de afvalstoffen zich op in het bloed en raakt de vochtbalans verstoord. Er treden klachten op die langzamerhand steeds erger worden.

 

Vermoeidheid, een ziek gevoel, misselijkheid, vergeetachtigheid, geen trek, jeuk en spierkrampen zijn tekenen dat de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed toeneemt. We spreken dan van chronische nierinsufficiëntie.

Conditie van nier vaak achteruit

Als de oorzaak bijtijds wordt achterhaald kan de schade beperkt blijven. Bij de meeste chronische nierziekten gaat de conditie van de nier meestal toch achteruit. Hoe ernstig de gevolgen van nierinsufficiëntie zijn, is per kind verschillend. Als de nier bijna helemaal uitvalt, is de situatie levensbedreigend en is dialyse of niertransplantatie nodig.

 

kind ligt

Stempel op het leven van alledag

Een chronische nieraandoening bij kinderen kan hun leven en welzijn beïnvloeden. De gevolgen en behandeling drukken hun stempel op het leven van alledag. Met de juiste steun en begeleiding krijgen veel ouders en kinderen na verloop van tijd weer wat meer grip op de situatie. Lees hieronder meer over chronische nierinsufficiëntie en de behandeling met groeihormonen via deze link , in de brochure Chronische Nierinsufficiëntie, Informatie voor ouders en verzorgers.

Brochure Chronische Nierinsufficiëntie, Informatie voor ouders en verzorger

Bronnen

Bronnen

http://www.groeihormoonbehandeling.nl/