Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

SHIT! De film, documentaire

Leestijd: 3 minuten

Niemand praat graag over IBD, de chronische darmziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Veel mensen weten ook niet precies wat het is en hoe het leven patiënten erdoor wordt beïnvloed. Documentairemaker Gideon Levy wilde daar verandering in brengen en maakte SHIT! - De film. 

Niemand praat graag over IBD

De documentaire werd ontwikkeld ter ere van het 35-jarige jubileum van de patiëntenvereniging CCUVN en hij werd betaald via crowdfunding. In SHIT! - De film geven uiteenlopende patiënten een kijkje in hun leven. Zo is er de 27-jarige Daniëlle die op het moment van de documentaire al bijna 7 jaar de ziekte van Crohn heeft. De eerste jaren voelt ze zich enorm ziek en moe en ondergaat ze talloze darmoperaties. 

Toch een stoma

Ze wil geen stoma. Maar wanneer een vriendin van haar die ook Crohn heeft en ook geen stoma heeft, overlijdt door complicaties van de ziekte, laat Daniëlle er toch een plaatsen.  
Nu gaat het goed en wil ze weer gaan werken. Al moet ze binnenkort weer onder het mes.  ’’Ik wilde niet ziek zijn en ook niet dat mensen het zouden zien. Als ik nu op straat loop, dan zien ze niets aan mij,’’ vertelt ze nu. ’’En als ik het niet wil vertellen, dan vertel ik het niet. Want het is er niet…’’ 

Langs de rij voor de wc met je ‘schijtpas’

 

Een andere patiënt is Florent (41), die enkele jaren geleden de diagnose colitis ulcerosa kreeg - en zeker in stressvolle situaties vele malen op een dag naar de wc moet. 
Hij vertelt hoe hij tijdens de Gaypride in Amsterdam een wc opzoekt waarvoor zeker veertig man in de rij staan. ’’’Ik heb voor het eerst mijn schijtpas gebruikt’’, vertelt hij terwijl hij het pasje aan de camera laat zien. Op het pasje van de patiëntenvereniging CCUVN staat dat de eigenaar ervan om medische redenen dringend naar de wc moet. ’’Mensen staan je aan te kijken van het zal wel, wat een ‘kutsmoes’.’’

Flores kreeg de diagnose colitis ulcerosa vier jaar geleden

‘Papa gaat luiers dragen net als jij’

Even later vertelt hij dat hij voor een bezoek aan het festival Lowlands een noodoplossing heeft bedacht: het dragen van incontinentiemateriaal. ’’Papa gaat luiers dragen, net als jij hè,’’ zegt hij tegen zijn peuterdochter. In de documentaire komen allerlei vraagstukken aan bod waar IBD-patiënten dagelijks tegenaan lopen. Van het omgaan met een stoma, het gebruik van bergen medicijnen op een dag, het continu zoeken naar toiletten tot het twijfelen over het krijgen van kinderen, omdat IBD erfelijk kan zijn. 

Kleuter met stoma

Diana werd tijdens haar tweede zwangerschap overvallen door een zeer heftige vorm van colitis ulcerosa. Haar dochter werd gehaald met een keizersnee en tegelijkertijd werd haar dikke darm verwijderd. 
Haar wereld stortte even in toen ook zoontje Enea (4) colitis ulcerosa bleek te hebben. Ook zijn dikke darm moest eruit en ook hij kreeg een stoma. Omdat hij onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en lang niet wilde eten, krijgt hij sondevoeding. Na maanden ziek thuis te zijn geweest, gaat hij nu weer voor het eerst naar de kleuterschool. ’’Dat wil je absoluut niet voor je kind,’’ zegt Diane, wiens leven vooral draait om Enea. ’’Maar ja, als het zo is, dan is het zo.’’ 

Keerpunt in haar leven

Als laatste wordt Esther gevolgd (25). Zij heeft colitis ulcerosa en is door haar ziekte en enorme vermoeidheid die ze daardoor heeft aan huis gekluisterd. 
Zij wordt gevolgd tijdens de periode waarin ze een stoma krijgt. Uiteindelijk blijkt dit een keerpunt in haar leven te zijn. 
Bekijk SHIT! - De film via deze link.
 

Bronnen

Bronnen

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.