Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe vaak zou je eigenlijk moeten poepen?

Leestijd: 3 minuten

Iedereen poept. Ook de koning en zelfs Lady Gaga. Poepen is doodnormaal, maar toch praten we er niet graag over. Er zijn mensen die een paar keer per dag poepen maar er zijn ook mensen die maar een paar keer per week poepen. Misschien vraag jij je af of het aantal keer dat je poept 'normaal' en gezond is. En hoe ziet een ‘normale’ drol er eigenlijk uit?

Jongetje poepen-Hoe vaak zou je eigenlijk moeten poepen

Even naar het toilet

Het gemiddelde aantal keer dat iemand poept is één keer per dag, schrijft Medical Daily. Maar maak je absoluut geen zorgen als dit bij jou niet het geval is. Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.

Hoe vaak je daadwerkelijk het kleinste kamertje opzoekt, wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals je genen, je voedingspatroon en hoe vaak je sport. Regelmatig jezelf in het zweet werken kan helpen je aantal toiletbezoeken te verhogen doordat het de spiersamentrekkingen in je dikke darm verbetert.

Relax!

Maak je je druk over de frequentie van je toiletbezoeken, dan maak je het waarschijnlijk alleen maar erger. Wanneer je stress hebt, sturen je hersenen meer bloed naar je vitale organen zoals je hart en longen en dit gaat ten koste van je spijsverteringssysteem. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld constipatie.

Kwaliteit boven kwantiteit

Wat eigenlijk veel belangrijker is dan hoe vaak je poept, is hoe je poep eruit ziet. Zo mag je poep niet te hard maar ook niet te zacht zijn en geen rare kleur hebben. Ook is het belangrijk dat er geen grote veranderingen in je poepgedrag plaatsvinden.

Moet je bijvoorbeeld normaal gesproken om de dag maar sprint je plots tweemaal per dag naar het toilet, dan is het misschien slim om een afspraak bij de huisarts te maken. Hetzelfde geldt voor wanneer het tegenovergestelde gebeurt.


Hoe ziet normale ontlasting eruit?

In het ideale geval moet ontlasting gemakkelijk passeren, zonder al te veel inspanning. Als je droge, harde ontlasting hebt en je moet veel kracht zetten tijdens het poepen, heb je een verhoogd risico op aambeien, het scheuren van de anus, verzakking en diverticulosis.

De perfecte drol is volgens de Amerikaanse gastro-enteroloog Dan Worthley eentje die ‘zacht’, ‘glad’ en ‘slangachtig’ is.

Diverticulosis

Divertikels zijn uitstulpingen van de dikke darm. Ze zitten vooral in het laatste deel van de dikke darm en ontstaan pas op latere leeftijd (na het vijftigste jaar). Vrijwel iedereen krijgt ze. Bij de meeste mensen leidt dat niet tot klachten.

Maar soms kunnen divertikels tot chronische klachten leiden, zoals pijn in de linker onderbuik, obstipatie of diarree. Dat komt omdat een of meer uitstulpingen ontstoken raken. Dit heet diverticulitis.

Dit soort ontstekingen gaan gepaard met koorts, buikpijn en moeite met ontlasting. De ontstekingen kunnen heel hevig zijn en zelfs een ziekenhuisopname tot gevolg hebben. Meestal genezen de ontstekingen spontaan door rust.

Een andere, behoorlijk ernstige complicatie van diverticulosis kan een bloeding zijn uit een van de divertikels. Je verliest dan grote hoeveelheden bloed via de anus.

 

Buikpijn-Hoe vaak zou je eigenlijk moeten poepen.jpg

Waterige ontlasting kan worden geassocieerd met darminfecties, bijvoorbeeld met een darmparasiet of een inflammatoire aandoening zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

In de regel zijn zachtere maar niet waterige ontlastingsvormen het beste. Bij een verandering in de stoelgang die leidt tot de aanhoudende productie van drogere ontlasting en een gevoel van onvolledige lediging - of waterige ontlasting en een gevoel van urgentie – is het belangrijk om dit met je arts te bespreken.

Poeptransplantatie-Hoe vaak zou je eigenlijk moeten poepen

Poeptransplantatie

Een poeptransplantatie?

Ja, dit bestaat echt. Bij de darmontstekingsziekte colitis ulcerosa ontstaat een chronische ontstekingsreactie in de dikke darm. Het immuunsysteem valt als het ware ongevaarlijke, zelfs ‘gunstige’ bacteriën die in de darm thuishoren aan.

Een poeptransplantatie kan hierbij voor een oplossing zorgen. Door de bacteriesamenstelling in de darmen van colitis ulcerosa patiënten te vervangen door die van een gezonde donor kan de ontstekingsreactie mogelijk afnemen.

Een poeptransplantatie is een experimentele behandeling waarbij een waterige oplossing van de ontlasting van een gezonde persoon via een slangetje door de neus, slokdarm en maag wordt ingebracht tot in de darmen van de patiënt. Dat klinkt heel smerig, maar de patiënt ruikt en proeft hier niets van.

Ook bij de ziekte van Crohn en bij een darminfectie met de bacterie Clostridium Difficile kan een poeptransplantatie ervoor zorgen dat de darmflora van de patiënt zich herstelt en de klachten verdwijnen of verminderen.

Bronnen:

Bronnen:

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.