Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie zich goed voelt, leeft langer

Leestijd: 4 minuten

Ouderen die vinden dat ze een mooi, zinvol leven hebben en die voor zichzelf doelen stellen die ze graag willen bereiken, leven langer dan mensen die dit niet doen.

Dit blijkt uit grootschalig Brits onderzoek van het University College London. Bij het onderzoek waren meer dan 9000 Britse vijfenzestigplussers betrokken. Zij werden acht jaar lang gevolgd door wetenschappers.


Twee jaar langer leven

Volgens de wetenschappers overleed slechts 9 procent van de ouderen die vonden dat ze een geweldig leven hadden, ten opzichte van 29 procent van de mensen die hun leven niet de moeite waard vonden. Gemiddeld leven mensen met een fijn en zinvol leven twee jaar langer.

Schaken-Wie zich goed voelt, leeft langer

Meedoen aan bevolkingsonderzoeken

Het onderzoek werd pas gepubliceerd in het vooraanstaande medische tijdschrift The lancet.

Ongeveer tegelijkertijd verscheen een dergelijke studie in een ander bekend medisch tijdschrift, the Proceedings van de Nationaal Academy of Sciences.

Uit die tweede studie, die werd gedaan door de University of Michigan bleek dat ouderen met een fijn, zinvol leven ook gezonder blijven omdat ze sneller geneigd zijn om mee te doen aan bevolkingsonderzoeken op het gebied van borst- en darmkanker.

Hierdoor worden bedreigende ziekten in een vroeger stadium opgespoord en is behandeling logischerwijs beter mogelijk.


Psychisch beter, lichamelijk ook beter

Andrew Steptoe, directeur van het Instituut voor Epidemiologie en Gezondheidszorg van het University College Londen vindt dat de gedachte dat mensen die zich psychisch beter voelen, lichamelijk ook gezonder zijn, verder moet worden onderzocht.

’’Misschien kunnen diverse biologische mechanismen goed worden gelinkt aan een betere gezondheid, bijvoorbeeld door hormonale veranderingen of een lagere bloeddruk. Er is verder onderzoek nodig om te zien of zulke veranderingen kunnen bijdragen aan het leggen van echte verbanden tussen welzijn en levensverwachting bij ouderen.’’

Wie zijn gezondheid serieus neemt, voelt zich beter

Maken van gezondheidsplannen

Wie een zinvol leven heeft, wil graag zo lang en zo gezond mogelijk leven en neemt zijn gezondheid serieus. 

Emiritus-hoogleraar klinische psychologie James Maddux van de George Mason University in Virginia denkt dat ouderen met een fijn, zinvol leven precies dáárom gezonder zijn. ’’Daarnaast zijn mensen die actief bezig zijn met het stellen van levensdoelen in het algemeen ook beter zijn in het maken van gezondheidsdoelen en -plannen.’’

Invulling door vrijwilligerswerk

Moet iedereen die niet van die grote levensdoelen heeft, zich nu grote zorgen maken? Absoluut niet, stelt Eric Kim, onderzoeksleider van de studie uit Michigan.

Het is volgens hem vrij eenvoudig om je leven zinvoller te maken. ’’Mensen kunnen zin aan hun dagen geven door te gaan mediteren of andere activiteiten te zoeken zoals cursussen of vrijwilligerswerk.’’ Dat heeft een dubbel effect, vindt ook emiritus-hoogleraar James Maddux. ’’Het vinden van doelen en betekenis in het leven heeft zowel psychologische als fysieke voordelen. En dat staat nog los van al het goeds dat uit betekenisvolle activiteiten kan komen.’’
 

 

Doel stellen voor jezelf- Wie zich goed voelt, leeft langer
Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.