Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Erectiestoornissen: feiten en fabels.

Leestijd: 4 minuten

Erectiestoornissen zijn een veelvoorkomend probleem: in Nederland heeft 14 procent van de mannen tussen de 40 en 70 jaar hier last van.Toch bestaan er nog altijd veel misverstanden over dit onderwerp. En dat is jammer, want duidelijke informatie kan een hoop onzekerheid en angst wegnemen. Wij zetten daarom een aantal fabels en feiten voor je op een rij.

Erectiestoornissen: feiten en fabels | Pfizer Nederland

Van erectieproblemen hebben alleen oude mannen last.

Fabel!

Mannen van elke leeftijd kunnen last krijgen van erectieproblemen. Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat 5 procent van de mannen van 20 tot 40 jaar en 14 procent van de mannen van 40 tot 70 jaar erectieproblemen heeft.Het is dus geen typische oudemannenkwaal.

Wel is het zo dat erectiestoornissen vaker op latere leeftijd voorkomen. Met het stijgen van de leeftijd vermindert de conditie van de bloedvaten, waardoor het erectievermogen bij veel oudere mannen langzaam maar zeker afneemt.

Er lijden wereldwijd naar schatting 150 miljoen mannen aan erectieproblemen.Het juiste aantal zal waarschijnlijk stukken hoger liggen want slechts 1 op de 10 mannen zoekt professionele hulp.

Er is niets geks aan het bespreken van erectieproblemen met je (huis)arts.

Feit!

Een huisarts zal er niet van opkijken als jij je seksuele gezondheid met hem of haar wilt bespreken. Dit zijn ze als huisarts gewend en het kan soms zelfs helpen om onderliggende oorzaken zoals diabetes en verhoogde bloeddruk op te sporen.

Je penis zegt veel over je gezondheid

De penis is de antenne van het hart; het orgaan is niet alleen nuttig voor de gebruikelijke activiteiten, maar hij waarschuwt ook als je ziek bent. We schreven al eerder over de oorzaken en gevolgen van erectiestoornissen, lees het hier.

 

Erectiestoornissen: feiten en fabels | Pfizer Nederland

Een erectieprobleem zit tussen je oren.

Fabel! (maar toch ook een beetje een feit)

Erectieproblemen hebben in heel veel gevallen een lichamelijke oorzaak. In het kort komt het erop neer dat alle risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen – denk aan overgewicht, roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes – bijdragen aan het ontstaan van erectieproblemen.

Bij jonge mannen is de oorsprong van de erectieklachten vaak meer psychisch. Als gevolg van stress, faalangst of nervositeit lukt het dan niet om een erectie te krijgen.

Trouwens, als het een keertje niet lukt dan is dit niet direct een erectieprobleem. Maar ook al heeft het erectieprobleem een lichamelijke oorzaak, er ontstaat in heel veel gevallen een negatieve psychische spiraal die een negatief effect heeft op het krijgen en behouden van de erectie.

Erectiestoornissen: feiten en fabels | Pfizer Nederland

Om een goede erectie te krijgen moet je ontspannen zijn.

Feit!

Stress en nervositeit hebben een slechte invloed op het krijgen van een erectie. Belangrijk advies is dan ook om de tijd voor seks te nemen, zeker als je last hebt van erectiestoornissen. En helemaal als je begint met het gebruik van erectiepillen. Vaak wordt het effect van deze pillen na een paar keer proberen langzaamaan steeds groter. Dit heeft te maken met de lengte van de periode dat je minder intiem bent geweest met je partner.

Seks is gevaarlijk voor hart- en vaatpatiënten. En erectiepillen ook.

Fabel!

Het is een fabel dat je met een hart- of vaatziekte nooit (meer) seks kan hebben en dat je ook geen erectiepillen mag gebruiken. De huisarts controleert tijdens de consultatie zorgvuldig of het hart de extra belasting van seksuele activiteit aankan.

In principe zal dat zelfs voor hartpatiënten geen gevaar opleveren. Seksuele activiteit met een vaste partner komt in lichamelijke inspanning overeen met normale dagelijkse activiteiten zoals tuinieren, golfen en de auto wassen.

In combinatie met geneesmiddelen tegen pijn op de borst mogen erectiepillen niet gebruikt worden.

Erectiepillen verhogen de zin in seks.

Fabel!

Erectiepillen verhogen niet de zin in seks. Het zijn geen middelen die lust opwekken. Sterker nog, ze werken alleen als de man voldoende seksueel gestimuleerd is of wordt. Het is dus ook niet juist dat je na gebruik van een erectiepil spontaan een erectie krijgt. Ze werken alleen als de man ook seksueel opgewonden is.
 

Met hulp van erectiepillen heb je een langdurende erectie.

Fabel!

Veel Nederlandse mannen en vrouwen denken dat erectiepillen ervoor zorgen dat de penis heel lang stijf blijft. Dit is een hardnekkig misverstand. Binnen de periode waarin de verschillende erectiepillen werkzaam zijn, kan een man – met voldoende seksuele prikkeling – een erectie krijgen.

Echter, na een orgasme zal de erectie, net als bij mannen die geen erectiepillen gebruiken, verdwijnen.

Erectiestoornissen: feiten en fabels | Pfizer Nederland

Van medicijngebruik krijg je problemen met de erectie.

Gedeeltelijk feit! 

Sommige medicatie kan als bijwerking hebben dat de erectie minder wordt tijdens de seks. Het gesprek met de arts hierover zal duidelijkheid geven.

Gedeeltelijk fabel! 

Van de meeste medicatie is geen relatie bekend met erectieproblemen.

Alcoholconsumptie heeft een negatief effect op de erectie

Feit!

Shakespeare schreef het al: “Alcohol provokes the desire but takes away the performance”. Na overmatig alcoholgebruik kan het voorkomen dat het krijgen van een goede erectie lastig(er) wordt.

Bronnen:

Bronnen:

1. https://www.ntvg.nl/system/files/publications/b27.pdf

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4467226/

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.