Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hersenontsteking door een tekenbeet

Teken kunnen allerlei ziekteverwekkers bij zich dragen. Zoals de Borrelia burgdoferi, een bacterie die kan leiden tot de ziekte van Lyme, en het TBE-virus, voluit ‘tick-borne encephalitis-virus’.

TBE (tekenencefalitis) is een infectie van de hersenen en het ruggenmerg. Het is een infectieziekte door een virus. Besmetting met het TBE-virus gebeurt meestal via de beet van een besmette teek.

teek op arm

Symptomen TBE

Het vervelende van TBE is, dat als je ermee besmet raakt, het heel goed zo kan zijn dat je er de eerste 7 tot 14 dagen niets van merkt. Krijg je wel klachten, dan verloopt de ziekte vaak in 2 fasen. Na een incubatietijd van 7 tot 14 dagen volgt een fase met o.a. koorts, vermoeidheid, algehele malaise en hoofdpijn als mogelijke symptomen. Dit duurt meestal 2 tot 7 dagen en wordt gevolgd door een periode van ongeveer 1 week zonder klachten. Deze milde vorm herstelt meestal zonder ernstige complicaties.

In Nederland is de kans op een infectie na een tekenbeet zeer klein, omdat slechts zeer weinig teken besmet zijn met het TBE-virus.1


Ziekenhuisopname noodzakelijk

De tweede vorm van TBE is ernstiger en kan het zenuwstelsel aantasten. Het kan leiden tot ontsteking van de hersenen (encefalitis) of het ruggenmerg (meningitis). Symptomen van ernstige TBE kunnen zijn: hoge koorts, ernstige hoofdpijn, nekstijfheid, verwardheid, spierzwakte, coördinatieproblemen en zelfs coma. Dan is een ziekenhuisopname noodzakelijk. Een deel van de patiënten ontwikkelt neurologische restverschijnselen, uiteenlopend van epilepsie, geheugenproblemen tot persoonlijkheids- en gedragsverandering.

Ongeveer 1 tot 2 procent van de patiënten met TBE overlijdt. Er is geen behandeling voor TBE. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, kan TBE niet behandeld worden met antibiotica of andere medicijnen.

Bronnen

Bronnen

Referentie 1: https://www.rivm.nl/tekenencefalitis

Overig:
www.tbewijzer.nl 
www.rivm.nl/onderwerpen/T/Tekenencefalitis.nl 
www.rivm.nl/tekenbeten-en-lyme 

 

 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.