Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Vermoeidheid bij kanker onder controle krijgen

Als je kanker hebt of hebt gehad, kun je last hebben van vermoeidheid. Soms beïnvloedt de vermoeidheid zelfs je hele leven en lukken de meest simpele dingen niet meer. Elke stap is er dan een te veel. Laat staan dat je kunt werken. Je kunt je er gestresst en depressief door voelen. De app Untire kan dan misschien een steuntje in de rug zijn en je helpen om te gaan met je vermoeidheid. 

Vermoeidheid

Wereldwijd zijn er vele miljoenen mensen die last hebben van vermoeidheid bij kanker. In Nederland zijn dat er naar schatting zo’n 250.000. Misschien ben jij er wel één van. 

Ben je het zat om altijd moe te zijn? Om altijd het gevoel te hebben dat je lichamelijk én geestelijk uitgeput bent? Mis je het om normaal deel te kunnen nemen aan alledaagse bezigheden? Of om niet te kunnen werken door je vermoeidheid? En om altijd nee te moeten zeggen als iemand vraagt of je ergens mee naartoe wil? 

App Untire

Misschien heb je dan baat bij de app Untire. Untire geeft je de middelen om vermoeidheid bij kanker te verminderen en weer zoveel als mogelijk je normale leven te kunnen leven. De app Untire bevat een zelfmanagementprogramma dat je helpt om je vermoeidheid te begrijpen en geeft je tips en oefeningen om aan je energieniveau te werken. Het programma is speciaal gemaakt voor (ex-)kankerpatiënten die last hebben van vermoeidheid bij kanker, ongeacht hun leeftijd of geslacht en ongeacht de diagnose, de fase van behandeling en de prognose. 

 

Untire

Untire bevat informatie over veel voorkomende thema’s die spelen bij vermoeidheid: angst, bezorgdheid, grenzen, slaap, voeding, zelfzorg, vermoeidheid, een bewegingsprogramma. 

Verder besteedt de app vanaf juli 2020 in samenwerking met Pfizer aandacht aan vermoeidheid, werk en cognitief functioneren. In de app vind je video’s en dagelijkse tips. Daarnaast is er een online community waarin je contact kunt hebben met lotgenoten.

Pfizer werkt graag mee aan de app omdat we maatschappijbreed meer aandacht willen creëren voor het thema werk en ziek. Jaarlijks krijgen 116.000 Nederlanders de diagnose kanker, waarvan veertig procent in de werkende leeftijd. Ook zij kunnen vermoeidheidsklachten hebben, die vaak erger worden door hun werk. 

Fijn dat het weer maandag is!

Fijn dat het weer maandag is

Bij Pfizer zijn we onlangs begonnen met de campagne Fijn dat het weer maandag is! Als je ziek wordt, staat je leven op zijn kop. Eerst krijg je een diagnose die je moet verwerken en dan moet je wennen aan het leven met een aandoening, die je misschien voor altijd hebt. Maar na een tijd verlang je weer naar één ding: een zo gewoon mogelijk leven leiden. Geneesmiddelen kunnen je hierbij helpen, maar voor mensen zijn andere zaken zoals werkbehoud ook enorm belangrijk. Toch verliezen nog veel mensen die ziek zijn hun baan. Daar willen wij een stokje voor steken, door aandacht en bewustzijn voor het onderwerp te creëren bij werknemers, werkgevers, zorgprofessionals en de politiek. Ook maken we handige hulpmiddelen die kunnen helpen om met het onderwerp werk en ziek om te gaan. En om het onderwerp op de werkvloer en in de spreekkamer bespreekbaar te maken. Lees hier meer over de campagne Fijn dat het weer maandag is!

De Rijksuniversiteit Groningen heeft daarnaast wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van Untire gedaan. Uit onderzoek blijkt tot nu toe volgens de makers van de app dat de vermoeidheid afneemt na een aantal weken en dat het geluksgevoel van mensen toeneemt. 

Untire is te downloaden en te gebruiken via de website https://untire.me/nl/
 

Bronnen

Bronnen

 

https://untire.me/nl/about/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/pon.5492

https://www.fijndathetweermaandagis.nl

https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/vermoeidheid/wat-is/vermoeidheid-bij-kanker

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.