Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloed, zweet en tranen als geneesmiddel

Leestijd: 2 minuten

De wetenschap ontdekt hoe lichaamsvloeistoffen belangrijke geneesmiddelen kunnen bevatten voor ziekten zoals kanker en sepsis en hoe ze geheimen over ons lichaam kunnen ontrafelen.

Lichaamsvloeistoffen hebben een pr-probleem. Tijdens het eten nemen je tafelgenoten het je niet in dank af als je uitvoerig over bloed, zweet of moedermelk gaat praten. Onterecht, want lichaamsvloeistoffen kunnen leiden tot potentiële behandelingen voor allerlei ziekten.

 

Geheimen over het lichaam

De afgelopen jaren hebben onderzoekers verschillende componenten ontdekt die wijzen richting mogelijke geneesmiddelen voor verschillende ziekten en die ons helpen om de geheimen over het menselijk lichaam beter te begrijpen.

Bloed, zweet en tranen als geneesmiddel | Pfizer Nederland

Zweet neem je nu misschien knarsetandend voor lief als ‘beloning’ voor een goede work-out in de sportschool. Maar in de toekomst kan zweet misschien worden gebruikt bij het testen van ziekten, infecties en giffen.

 

Sensoren die werken op zweet

In augustus 2016 gaf het Amerikaanse luchtmacht-onderzoekslaboratorium een bedrag van bijna 4 miljoen dollar aan een onderzoekslaboratorium in Cincinnati dat zweetsensoren ontwikkelt om verschillende menselijke biomarkers te monitoren. Met hulp van een soort pleisters kunnen deze sensoren data aflezen op basis van zweet en vervolgens aan de drager ervan bijvoorbeeld vertellen of hij uitgedroogd of gestrest is, of dat hij medicijnen nodig heeft. Het testen met zweet zou op die manier een alternatief kunnen zijn voor het testen van bloed- en urinemonsters.

Het mysterie van tranen

De gemiddelde vrouw schijnt minstens een keer per week te huilen en kinderen doen het nog veel vaker. Tranen maken onderdeel uit van het leven van alle dag, maar wetenschappelijk gezien zijn ze een mysterie.

We weten dat mensen de enige zoogdieren zijn die huilen. Maar er is nog veel discussie over waarom we het doen. Een theorie is dat tranen helpen bij het contact zoeken en het verbinden met elkaar.

Er is in het verleden ook niet veel huilonderzoek gedaan om het nu eenmaal lastig is om tranen te verzamelen. En het vinden van traandonoren, zeker mannelijke, is ook geen kinnesinne. Een andere uitdaging voor onderzoekers is dat tranen onderzocht moeten worden in verse staat.

Boost voor huilonderzoek

Om het huilonderzoek een boost te geven heeft Noam Sobel, een neurobioloog van het Israëlische Weizmann Instituut voor Wetenschap, een techniek ontwikkeld waarmee tranen direct kunnen worden bevroren, zodat ze kunnen worden bewaard in een tranenbank. Die is te vergelijken met biobanken die er al zijn voor de opslag van bloed, urine en weefselmonsters.

 

Vrouwen tranen meer feromonen

In de toekomst hopen ze een collectie op te bouwen van tranen die zo groot is dat onderzoekers kunnen bepalen ‘van’ welke leeftijd en geslacht ze tranen willen bestuderen. Als er meer tranen zijn om te bestuderen, kunnen er meer interessante wetenschappelijke ontdekkingen worden gedaan. Zo was er in 2012 het onderzoek van Sobel en consorten, waaruit bleek dat vrouwentranen meer feromonen bevatten waardoor het mannelijke testosterongehalte en niveau van seksuele opwinding dalen.

Bloed, zweet en tranen als geneesmiddel
Het is lastig om tranen te verzamelen in een databank, zeker van mannen.

Navelstreng

Navelstrengbloed is ook een vloeistof met bijzondere medische kwaliteiten.

Wetenschappers hebben onlangs een speciaal eiwit weten te onttrekken aan navelstrengbloed. Daarmee kunnen geneesmiddelen worden ontwikkeld tegen ontstekingen en bloedvergiftiging. Het eiwit genaamd nNif (neonatal NET inhibitory factor) circuleert de eerste twee weken in het lichaam van baby’s en verdwijnt daarna.

 

Bloed, zweet en tranen als geneesmiddel
Navelstrengbloed biedt mogelijk een oplossing tegen sepsis.

Moedermelk

Moedermelk werkt mogelijk tegen allerlei soorten kankers.

Hoewel moedermelk regelmatig onderwerp van discussie is, omdat bodybuilders het bijvoorbeeld op de zwarte markt zouden kopen om meer spieren te kweken, is het al lang een belangrijke bron voor wetenschappelijk onderzoek, vanwege de afweerversterkende en infectiebestrijdende eigenschappen.

Zo wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van elementen uit de moedermelk in geneesmiddelen tegen de ziekte van Crohn, diabetes en kanker.

Hoewel veel van die studies nog in de kinderschoenen staan, wordt er ook veelbelovend onderzoek gedaan met HAMLET. Dat is een lipoproteïne die in moedermelk zit en waarmee tumoren kunnen worden aangevallen en gezond weefsel wordt gespaard.

HAMLET werd in 1995 ontdekt door Zweedse onderzoekers en staat voluit voor Human Alpha-lactalbumin Made LEthal to Tumor cells. De lipoproteïne wordt gevormd in babymaagjes en kan volgens laboratoriumtests wel veertig verschillende soorten kankercellen doden.

Deze combinatie van eiwitten en vetten zoekt kankercellen uit, dringt binnen tot hun kern en doodt hun DNA met de dood voor de kankercel als gevolg, zo geloven wetenschappers.

Bloed, zweet en tranen als geneesmiddel
Moedermelk bevat een waardevolle combinatie van eiwitten en vetten.
Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.