Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Borstkanker

Borstkanker steeds beter behandelbaar dankzij medische vooruitgang

Leestijd: 5 minuten

De manier waarop we borstkanker behandelen, zal in de nabije toekomst volledig veranderen. Wetenschappers hopen veel meer patiënten te kunnen genezen dankzij vooruitgang op het gebied van genetische testen, immunotherapieën en andere terreinen.

Infographic imuuntherapie

Borstkanker wordt steeds beter behandelbaar.

De overlevingskansen voor vrouwen en mannen met borstkanker zijn de afgelopen decennia enorm gestegen en zullen de komende tijd alleen nog maar groter worden. Dat is goed nieuws voor de ruim 17.000 Nederlanders die per jaar de diagnose borstkanker krijgen.

De afgelopen jaren hebben wetenschappers grote sprongen voorwaarts gemaakt op het gebied van gentherapie, immunotherapie en andere innovatieve behandelingen waarmee de ziekte veel preciezer kan worden gediagnosticeerd en behandeld.

Lees meer over recente medische ontwikkelingen die ervoor zorgen dat borstkanker steeds beter behandelbaar wordt.

3D-mammografie

Met 3D-mammografie worden in steeds meer ziekenhuizen driedimensionale röntgenfoto’s van de borst gemaakt.

Afwijkingen zijn zo beter zichtbaar en kunnen sneller worden opgespoord. Ook is de stralingsdosis minder dan voorheen.

Het 3D-apparaat werkt met tomosynthese, een techniek waarmee de hele borst in beeld wordt gebracht. Daarbij worden foto’s gemaakt van de borst vanuit meerdere hoeken. De beelden worden vervolgens door een computer in dunne plakjes verdeeld van een millimeter dik zodat je een driedimensionaal beeld krijgt.

De foto’s zijn veel gedetailleerder dan die van een normaal, ‘plat’ mammogram en daardoor kan een arts afwijkingen sneller en beter beoordelen. Op de foto’s zijn verschillende structuren zoals vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel beter te zien. Ook vallen afwijkingen meer op.

 

Borstkanker beter behandelbaar 3d mammografie

Tumorprofilering

Artsen weten steeds beter dat elke patiënt een unieke vorm van kanker heeft en daardoor dus ook een behandeling op maat nodig heeft.

Vroeger keken artsen bij het bepalen van een behandeling vooral naar het stadium ofwel de grootte van de tumor en naar de aanwezigheid van bepaalde hormoonreceptoren. Omdat hierdoor kon worden gezegd of bepaalde behandelingen zouden aanslaan of niet.

Nu doen oncologen steeds meer aan ‘tumorprofilering’. Dat betekent dat ze naar bepaalde genen in de tumor kijken en vervolgens bestuderen welke behandeling daarbij het beste zou passen. Bij vrouwen die hormoongevoelige borstkanker hebben in een vroeg stadium, kan het kijken naar het genetisch profiel van de tumor bijvoorbeeld voorspellen of er kans bestaat dat de kanker terugkomt. Maar ook of er kans is op uitzaaiingen en of het nodig is om chemotherapie toe te passen.
 

Immunotherapie

Immuuncellen of witte bloedcellen die kankercellen herkennen en opruimen.

Immunotherapie is een behandeling die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Deze behandeling versterkt of verandert uw eigen afweersysteem, zodat het de kankercellen beter kan doden.


Verschillende vormen van immunotherapie

Dit lijkt erg goed te werken bij diverse kankersoorten waaronder huid- en longkanker. Van oudsher geloofden wetenschappers niet dat het immuunsysteem ook aan het werk zou kunnen worden gezet bij de detectie van borstkankercellen.

Maar uit klinisch onderzoek blijkt nu dat immunotherapie mogelijk wel goed zou kunnen helpen bij twee zeldzame vormen van borstkanker, namelijk Her2-neu-positieve tumoren en triple negatieve borstkanker.

Nieuwe behandelingen voor uitgezaaide borstkanker

Nieuwe behandelingen voor uitgezaaide borstkanker

Ook voor mensen met uitgezaaide borstkanker, komen steeds meer behandelmethoden waarmee hun leven kan worden verlengd.

Eén op de vijf mannen en vrouwen met borstkanker krijgt uiteindelijk te maken met uitzaaiingen. Op dat moment is genezing niet meer mogelijk. Door recente doorbraken op behandelgebied lukt het steeds beter om borstkanker langdurig onder controle te houden. Hierdoor kunnen patiënten nog jarenlang een goede levenskwaliteit behouden.

Meer informatie:

Meer informatie over borstkanker en mogelijke behandelingen vind je op de website van de BVN (Borstkankervereniging Nederland).

Bronnen:

Bronnen:

Dit artikel is gebaseerd op een eerder verhaal van de Pfizerwebsite Getscience.com