Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldwijd aandacht voor leven met nierkanker

Het is belangrijk dat je praat over hoe je je voelt. Doe dat met je arts en je naasten. Dat is de belangrijkste boodschap van Wereld Nierkankerdag op 17 juni. Op deze dag wordt specifiek aandacht gevraagd voor de psychosociale gevolgen van nierkanker. Nierkanker kan een grote impact hebben op je kwaliteit van leven en je dagelijkse activiteiten. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mensen met nierkanker hier niet over praat.

Wereldwijd aandacht voor leven met nierkanker

Wereld Nierkankerdag is in het leven geroepen omdat nierkanker een vrij onbekende ziekte is waarvoor nog weinig aandacht bestaat. De Nederlandse patiëntenorganisatie Leven met blaas- of nierkanker en Pfizer ondersteunen deze dag van harte. Ook zij hopen dat er meer aandacht voor én kennis over nierkanker komt.

Psychosociale gevolgen van nierkanker

Dit jaar staat de dag extra in het teken van de psychosociale gevolgen van nierkanker. Hiervoor is gekozen omdat de diagnose nierkanker je leven volledig op zijn kop kan zetten. De ziekte en de behandeling kunnen een grote invloed hebben op je gevoel van stress, je dagelijkse activiteiten en bijvoorbeeld je vermogen om te werken. Maar het kan ook zijn uitwerking hebben op de relatie met je partner, familie of vrienden.

‘De diagnose nierkanker kan je leven volledig op zijn kop zetten.’

Uit de IKCC Global Patient Survey 2018, een onderzoek onder nierkankerpatiënten uit 43 landen, blijkt dat maar liefst 96 procent van de patiënten psychosociale problemen ervaart. Mensen zijn bijvoorbeeld bang voor de dood, dat hun ziekte terugkomt of voor financiële problemen. Twee derde van de mensen met nierkanker is vermoeid en een derde heeft slaapproblemen. Ook hebben veel nierkankerpatiënten problemen op het gebied van seksualiteit en intimiteit. 

Volgens de organisatoren van Wereld Nierkankerdag heeft de coronapandemie de psychosociale problemen van veel mensen met nierkanker verergerd. Veel mensen zaten in thuisisolatie, hadden meer last van stress over hun financiën en voelden zich kwetsbaarder door hun ziekte. 

Nierkanker

Praten over hoe je je voelt helpt

Uit het onderzoek van de IKCC blijkt dat veel mensen met nierkanker het lastig vinden om te praten over hoe ze zich voelen. De helft van de patiënten praat er niet over. En van de patiënten die hun problemen wel bespreken, doet meer dan de helft dit niet uitgebreid of ze houden informatie achter. Terwijl uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mensen die praten over hun emoties zich beter voelen. Problemen kunnen soms eenvoudig worden opgelost als je erover praat met je arts of verpleegkundig specialist. 

Hulp om het praten makkelijker te maken

Voel je een drempel om jouw probleem met je arts te bespreken? Misschien wordt het praten met je arts makkelijker als je eerst de test invult die de internationale patiëntenorganisatie IKCC ontwikkelde naar aanleiding van het onderzoek en in het kader van Wereld Nierkankerdag. De test bestaat uit negen eenvoudige vragen. Na het invullen ontvang je een rapport dat een duidelijk beeld van je psychosociale welbevinden schetst. En je krijgt tips over wat je kunt doen om je problemen of angsten te verhelpen of verminderen. De test is beschikbaar in het Nederlands. Het invullen duurt ongeveer vijf minuten. Je kunt na afloop het rapport ook downloaden en dit bespreken met je arts. Je vindt de test via deze link. 
 

Bronnen

Bronnen

      https://ikcc.org/global-patient-survey/2018-global-patient-survey/

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.