Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Klussen, beitsen en tuinieren

Leestijd: 3 minuten

16 mei 2019 - ’’Doe ik het zo goed? Weet jij of die plant met die witte bloemetjes onkruid is?’’ Pfizermedewerker Linda veegt even met de rug van haar hand over haar voorhoofd. Ze kijkt op van haar schoffel waarmee ze korte metten probeert te maken met het onkruid in de tuin van Atlanta, woonlocatie voor tieners met een licht verstandelijke beperking. Bewoner Thomas kijkt bedachtzaam en knikt dan zijn hoofd. ’’Ja, als je het niet weghaalt, kan het heel hoog worden. En dat is niet fijn.’’

Pfizer4all: Klussen, beitsen en tuinieren | Pfizer Nederland

Linda volgt deze en andere tips van Thomas gewillig op. Zij en andere collega’s van Pfizer doen deze middag allerlei klusjes rondom het wooncentrum en andere woonlocaties en een dagvoorziening van de Gemiva-SVG Groep in Moordrecht. Dit doen ze in kader van het vrijwilligersproject Pfizer4all.

De groep medewerkers wordt enthousiast welkom geheten door locatiemanager Angelique van der Ben in wijkservicecentrum de Kroon. Hierin is een dagopvang gevestigd voor ouderen die extra zorg nodig hebben en overdag niet alleen thuis kunnen blijven.

 

‘Steeds meer mensen weten ons te vinden en daar zijn we blij mee’

En daarnaast worden in het centrum dagelijks activiteiten gehouden voor iedereen die het leuk vindt, zo vertelt Angelique. ’’Van biljart, spelletjes, stijldansen tot bingo. We hebben een heel divers aanbod. Steeds meer mensen weten ons te vinden en daar zijn we erg blij mee.’’

Naast de Kroon zit Atlanta gevestigd, een wooncomplex voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking die niet thuis kunnen wonen. En daarnaast zit weer een logeerhuis waar kinderen met een verstandelijke beperking een of meerdere nachtjes kunnen slapen.


Woonzorgboerderij

Even verderop, aan de andere kant van het wijkservicecentrum staat woonzorgboerderij Land voor Water waar volwassenen met een verstandelijke beperking wonen.

Er zijn deze middag maar een paar bezoekers bij de dagopvang voor ouderen en bij de woonlocaties eromheen is het ook stilletjes. ’’Iedereen is naar school of aan het werk,’’ verklaart Angelique als een ze een rondleiding geeft, over het ruime terrein van de Gemiva-SVG-groep.

Op zich komt dat mooi uit, want nu kan er flink worden geklust. ’’Het is fijn om hulp te krijgen bij klussen waar we zelf nooit aan toe komen. De middag is voor mij nu al geslaagd,’’ zegt ze enthousiast.

Dus worden er vanmiddag terrassen en tuinen van onkruid vrijgemaakt en ramen gewassen. Ook worden er plantenbakken gebeitst en tuinmeubilair gepoetst.

In de loop van middag krijgen de Pfizercollega’s hulp bij hun werkzaamheden van enkele bewoners van Atlanta die thuis komen uit school. Thomas en Karim leggen de collega’s niet alleen uit wat onkruid is en wat niet, maar vertellen ook precies waar alle nieuwe plantjes die er voor in de plaats moeten komen, kunnen worden geplaatst.

Ook tante Mien en Ries die vijf dagen per week naar het dagactiviteitencentrum de Kroon komen, komen buurten bij de Pfizercollega’s, voor een praatje en her en der een wijze raad. Ries maakt van de gelegenheid gebruikt om één van de vrouwelijke Pfizermedewerkers uit te nodigen voor een tochtje op de elektrische duofiets. ’’Het liefst fiets ik elk dag,’’ glundert de verder weinig spreekzame Ries.

‘Het voelt gewoon als een feestje om hier aan de slag te zijn’

Terwijl Ries een fietstochtje maakt door de omgeving met één van de Pfizercollega’s, wordt er door de rest flink aangepoot. Het duurt een paar uur. Maar langzaam veranderen de kleine wildernissen weer in de groene oases die de tuinen en hun omgeving horen te zijn. Ook de ramen en het tuinmeubilair zien er weer spic en span uit. En ook de bloembakken en de zandbak kunnen dankzij een laagje donkergrijze beits voorlopig weer tegen een stootje.

Uiteindelijk is iedereen blij met het resultaat. ’’Het is superleuk om te doen. Het voelt gewoon als een feestje om hier aan de slag te zijn,’’ zegt Hanneke. ’’Mooi om zoveel resultaat te zien,’’ merkt haar collega Clemens op. ’’En fijn dat we zoveel hulp kregen van Thomas en Hakim. Dat was top.’’

Ook de medewerkers van de Gemiva-SVG Groep zijn enthousiast over het werk dat de Pfizermedewerkers verzet hebben. Locatiemanager Angelique van der Ben vertelt dat het Moordrechtse woon- en activiteitencomplex niet zou kunnen draaien zonder vrijwilligers.

’’Gelukkig hebben we hier een grote groep enthousiaste vrijwilligers in het dorp die veel voor ons doen. Wij zijn ook heel blij met jullie komst hier. Als je een keer een middag niets te doen hebt: kom dan gerust weer terug.’’

Pfizer4All

Pfizer4all is een initiatief van Pfizer dat medewerkers ondersteunt om onder werktijd vrijwilligerswerk te doen. Pfizer4all doet bijvoorbeeld met regelmaat mee aan activiteiten van Rotterdam Cares, een organisatie die vrijwilligerswerk mogelijk maakt voor wanneer het jou uitkomt.

Zo hebben de collega’s een gelukswandeling gemaakt met ouderen, zijn ze op Citysafari geweest met buitenlandse vrouwen en hebben ze een Valentijnsbingo gehad met dak- en thuislozen. Binnenkort helpen de collega’s ook bij de jaarlijkse sportdag voor basisschoolkinderen uit achterstandswijken.

 

Pfizer4all: Klussen, beitsen en tuinieren | Pfizer Nederland
Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.