Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Artritis psoriatica

Meer aandacht en bewustzijn voor artritis psoriatica

Het is op 29 oktober 2019 wereld artritis psoriatica dag. Op deze dag worden wereldwijd allerlei activiteiten gehouden om meer aandacht en bewustzijn te creëren voor artritis psoriatica. 

De IFPA, koepelorganisatie voor psoriasis patiëntenverenigingen wil de dag aangrijpen om informatie te verspreiden over de relatief onbekende ziekte. Ook willen zij de psoriasisgemeenschap een stem geven en zorgen dat zorgprofessionals en anderen horen wat mensen met PsA nodig hebben. 
Tijdens de dag worden wereldwijd talloze activiteiten gehouden, van informatiebijeenkomsten voor patiënten, lezingen tot fototentoonstellingen en gratis check-ups in het ziekenhuis. 
 

Klachten aan je huid én gewrichtsontstekingen

Artritis psoriatica (PsA) is een combinatie van ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis. Je kunt dus klachten aan je huid hebben én klachten door gewrichtsontstekingen.
 

Wereldwijd zijn er 125 miljoen mensen met de huidziekte psoriasis. Van heeft tien tot dertig procent ook artritis psoriatica. Maar andersom kan ook, mensen met gewrichtsontstekingen kunnen jaren later psoriasis ontwikkelen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zowel psoriasis als reuma erkend als ernstige niet-overdraagbare ziekten waarvoor meer bewustzijn en betere zorg nodig is. 
Dit betekent dat overheden over de hele wereld het belang van deze ziekten en het verband met andere aandoeningen moeten herkennen en ze moeten zorgen voor betere toegang tot medicatie voor patiënten. 

PsA kan een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten. Mensen met PsA hebben vaak pijn en andere problemen zoals lusteloosheid en vermoeidheid. 
Meer dan de helft van de mensen met PsA heeft bovendien andere aandoeningen en veertig procent heeft er zelfs drie of meer, blijkt uit onderzoek. 
De meest voorkomende co-morbiditeit zijn hart- en vaatziekten. Mensen met PsA hebben ook verhoogde kans op diabetes, stofwisselingsaandoeningen en leververvetting. Ook heeft 45 procent van de mensen met artritis psoriatica obesitas. 

Bronnen

Bronnen

 

Pagina beoordelen Like Dislike