Samenwerken aan
datagedreven gezondheidszorg

Op deze pagina leest u meer over de bijeenkomsten van het Healthcare Innovation Platform (HIP) en kunnen webinars en video’s teruggekeken worden.

Hip Boekje

 

Wilt u de verzamelde verhalen van alle sprekers van het Healthcare Innovation Platform lezen?

Download het boekje

‘Ga samen praten én werken aan datagedreven zorg’

’’De zorg staat enorm onder druk. Met het Healthcare Innovation Platform willen we goede ideeën voor datagedreven zorg delen, van elkaar leren, samenwerken en implementeren.’’ Dat vertelt Paul Daalderop, strategic health partner bij Pfizer, aan het begin van het HIP-webinar over het belang van het platform. Experts spreken er over datagestuurde initiatieven in de zorg, van een AI-model voor alvleesklierkanker tot een ‘samen-beslis-dashboard’ voor reumapatiënten.

Lees meer

Experts

Tijdens de interactieve webinar vertellen uiteenlopende experts hoe zij omgaan met het verzamelen van data en de implementatie ervan realiseren in de dagelijkse praktijk. Lees hieronder meer over de sprekers.

‘We willen datascience in ons DNA krijgen’

Bart Scheerder, businessdeveloper data driven innovation UMCG en Job Doornberg, orthopedisch traumachirurg en hoogleraar klinische implementatie van Artificiële Intelligentie over de gezondheidszorg van de toekomst.

‘Je wil mensen de regie geven over hun ziekte’

Projectleider Deirisa Lopes Barreto en reumatoloog Angelique Weel vertellen over het ‘samen beslis’-dashboard. Het dashboard biedt reumapatiënten inzicht in hun eigen ziektebeeld en geeft hen meer regie over hun behandeling.

‘Mijn algoritme kan artsen ondersteunen’

’’Mijn algoritme wordt niet de nieuwe dokter. Mijn doel is om iets te ontwikkelen dat artsen echt kan ondersteunen bij het geven van nog betere zorg aan patiënten,’’ vertelt Dennis Böhm die als datawetenschapper werkt bij Datacation.

 

'Laten we kijken hoe we onze krachten kunnen bundelen’

Lees meer

‘Het bewijzen van de maatschappelijk impact van AI’

In de zorg zijn steeds meer voorbeelden van datagestuurde projecten te vinden. Maar hoe zorg je dat succesvolle projecten in andere ziekenhuizen worden uitgerold? En hoe zorgen betrokken partijen samen voor versnelling van datagedreven zorg? Over deze vragen wordt een levendige discussie gevoerd tijdens het Healthcare Innovation webinar ‘praktische implementatie van datagedreven zorg.’

Lees meer

Alle eerdere HIP-webinars

APRIL 2023

Webinar ‘Praktische implementatie van datagestuurde gezondheidszorg’

JUNI 2022

Webinar 'Samen aan de slag'

DECEMBER 2021

Webinar 'Laaghangend fruit in datagedreven zorg'

JUNI 2021

Data Exchange in de zorg

JANUARI 2021

Herbruikbaarheid zorgdata

JUNI 2020

Zorg op afstand:
de nieuwe standaard?

JUNI 2020

Samenwerken aan datagedreven gezondheidszorg

Samen aan de slag

’’Het is belangrijk om juist nu te investeren in datagedreven zorg. Om de zorg ook in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden voor iedereen’’, vertelt Paul Daalderop, partnership manager van Pfizer aan het begin van de zomersessie ‘Samen aan de Slag’ van het Healthcare Innovation Platform (HIP). ’’Implementeren van datagedreven zorg doe je samen.’’

Lees meer

Experts

Hoe zet je data in om de zorg beter, doelmatiger en uiteindelijk goedkoper te maken? Deze deskundigen vertellen hierover tijdens de HIP-zomersessie ‘Samen aan de slag’

VISIE VANUIT HET BEDRIJFSLEVEN

‘Biomarkers geven een rijk beeld van mensen’

David Kat van Olive Diagnostics over het verzamelen van gezondheidsdata via het toilet.

VISIE VANUIT HET BEDRIJFSLEVEN

‘Je kunt veel zorg buiten het ziekenhuis brengen’

Auke de Leeuw van Annovating over het onderzoek met Smartmed naar de relatie tussen hartdata en hartmedicatie om de veiligheid voor hartpatiënten te vergroten.

VISIE VANUIT DE GENEESMIDDELENSECTOR

Een zeldzame ziekte opsporen met ‘text mining’

Leo Casteel, medical advisor bij Pfizer, vertelt tijdens het webinar over een ‘text mining’- project van Pfizer en CTcue om patiënten met de zeldzame aandoening cardiale amyloïdose.

Speurtocht naar cardiale amyloïdose met ‘text mining’

’’Het is mooi als je mensen kunt vinden die cardiale amyloïdose hebben maar dat nog niet weten, zodat zij op tijd een behandeling kunnen krijgen. Tegelijkertijd krijgen artsen meer kennis over het zeldzame ziektebeeld.’’ Leo Casteel, medical advisor bij Pfizer, is een van de sprekers tijdens de HIP-zomersessie ‘Samen aan de slag’. Hij vertelt over het ‘text mining’- project van CTcue en Pfizer in ziekenhuizen om patiënten met cardiale amyloïdose op te sporen.

Lees het verhaal

‘Je kunt veel zorg buiten het ziekenhuis brengen’

Auke de Leeuw van Annovating over het onderzoek met Smartmed naar de relatie tussen hartdata en hartmedicatie om de veiligheid voor hartpatiënten te vergroten.

Lees het verhaal

Een zeldzame ziekte opsporen met ‘text mining’

Leo Casteel is medical advisor zeldzame ziekten bij Pfizer en spreker tijdens de HIP-zomersessie ‘Samen aan de slag’. Hij vertelt over het ‘text mining’-project van CTcue en Pfizer in ziekenhuizen om patiënten met deze zeldzame hartziekte op te sporen.

Lees het verhaal

‘Biomarkers geven een rijk beeld van mensen’

Het van oorsprong Israëlische artificial intelligence bedrijf Olive Diagnostics ontwikkelde een slimme wc-bril waarmee in principe honderden ziekten kunnen worden opgespoord. Projectdirecteur David Kat vertelde er over tijdens de HIP-zomersessie ‘Samen aan de slag’.

Lees het verhaal

‘Het ecosysteem waarin data en samenwerken centraal staan’

Hoe spoor je zeldzame ziekten op met behulp van ‘text mining’? Of hoe verzamel je gezondheidsdata via een sensor in de wc? Hans Pieter de Vries, Managing Director en oprichter van Supercharge in Nederland én bouwer van het platform, vertelt over het belang ervan.

Lees het verhaal

Bent u geïnteresseerd in meer verhalen?


Lees hier de verhalen van de eerdere webinars van het Healthcare Innovation Platform Laaghangend FruitData Exchange in de zorgHerbruikbaarheid Zorgdata en Zorg op afstand: de nieuwe standaard? en het eerste HIP-symposium Samenwerken aan datagedreven gezondheidszorg.

Laaghangend fruit in datagedreven zorg

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen verzamelen enorm veel data. Maar hoe zet je al die data in om de zorg doelmatiger en beter te maken? 

Lees meer

Experts

Waar kun je als zorgprofessional of zorginstelling nu al meteen zelf mee aan de slag?
Op deze vraag gingen deze experts dieper in.

VISIE VANUIT VERSCHILLENDE VAKGEBIEDEN

Sprekers van de HIP-webinar stellen zich voor

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen verzamelen enorm veel data. Maar hoe zet je al die data in om de zorg doelmatiger en beter te maken? Experts vanuit verschillende vakgebieden geven hun visie op dit onderwerp. Ook gaan zij met elkaar in geprek. De sprekers stellen zich alvast voor.

VISIE VANUIT HET BEDRIJFSLEVEN

Open databronnen gebruiken om de zorg te verbeteren

Daniël Kapitan, data science expert, en Niels Hagenaars, strategist bij Gupta Amsterdam, deden onderzoek naar de vraag: Hoe zorg je dat mensen met reumatoïde artritis datagedreven, slimme én persoonlijkere zorg krijgen?

VISIE VANUIT WETENSCHAP

Voorspellen van hartfalen met smartwatches

Dr. Ivo van der Bilt, cardioloog van het HagaZiekenhuis Den Haag, en prof. dr. ir. Marcel Reinders, hoogleraar biomedische datawetenschappen van de TU Delft, vertellen samen over het AI-model dat zij ontwikkelen om hartproblemen op afstand te monitoren én te voorkomen.

‘Met veel zorgdata kun je direct al iets’

Paul Daalderop, strategic partnership manager bij Pfizer: 'In de zorg wordt elke dag opnieuw enorm veel data verzameld. Hoe zet je die in om de zorg beter en doelmatiger te maken? Er is al heel veel data beschikbaar waarmee je direct iets kunt doen' vertelt hij.

Lees het artikel

Data Exchange in de zorg

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen verzamelen enorm veel data. Het beschikken over georganiseerde gekoppelde data is van belang voor het realiseren van betere en betaalbare zorg. Hoe wissel je data op een duurzame en veilige manier uit? Het vierde webinar van het Healthcare Innovation Platform heeft daarom als titel ‘Data Exchange in de zorg’.

Lees meer

Experts over data-uitwisseling in de zorg

Hoe kun je de gezondheidszorg verbeteren over data-uitwisseling in de zorg? Experts delen hun visie
en geven praktische tips.

VISIE VANUIT DE GENEESMIDDELENSECTOR

Het belang van data-uitwisseling in de COVID-19 pandemie


Marc Kaptein, medisch directeur bij Pfizer, is trots op de nauwe samenwerking tussen zorgpartijen die leidde tot de snelle ontwikkeling van coronavaccins. Daarbij speelde data-uitwisseling een belangrijke rol. 

VISIE VANUIT DE COMMUNICATIEHOEK

Persoonlijke en toegankelijke zorg, een Nederlands netwerk


De Nederlandse zorg kan niet meer om haar fundamentele uitdagingen heen, stelt Cefas Dam, Product Manager KPN Health. De coronapandemie maakt duidelijk dat digitale transformatie ook voor de zorg een must is.  
 

VISIE VANUIT TECHNIEK

‘Samenwerking van techniek en domeinkennis van de specialist’
 

Steyn Heskes is CEO van ML6 Nederland, een bedrijf dat is gespecialiseerd in machine learning (ML). Tijdens het webinar ‘Data exchange in de zorg’ van het Healthcare Innovation Platform vertelde hij over toepassingen van ML in de gezondheidszorg.

Informatie-uitwisseling; betrouwbaar en veilig

‘Data-uitwisseling moet betrouwbaar en veilig zijn’, zegt Steyn Heskes, ceo van ML6 Nederland. Als bijdrage aan de informatievoorziening voor niet-Nederlandstaligen over het coronavirus, heeft ML6 op basis van openbare bronnen een meertalige COVID-19 assistent ontwikkeld. 

Lees de bio

Persoonlijke en toegankelijke zorg, een Nederlands netwerk

De Nederlandse zorg kan niet meer om haar fundamentele uitdagingen heen, stelt Cefas Dam, Product Manager KPN Health. De coronapandemie maakt duidelijk dat digitale transformatie ook voor de zorg een must is.  

Lees de bio

Het belang van data-uitwisseling in de COVID-19 pandemie

Marc Kaptein, medisch directeur bij Pfizer, is trots op de nauwe samenwerking tussen zorgpartijen die leidde tot de snelle ontwikkeling van coronavaccins. Daarbij speelde data-uitwisseling een belangrijke rol. 

Lees de bio

Ook interessant


Lees ook de artikelen van experts die spraken tijdens eerdere HIP-bijeenkomsten over slimme digitale oplossingen voor de gezondheidszorg.

Met data, kennis en rekenkracht mooie oplossingen bouwen

Rokesh Jankie customer engineer en Jason Tan healthcare lead bij Google Cloud vertellen over het bedenken van slimme technische oplossingen.

Met machine learning zoeken naar de beste oplossing

Steyn Heskes country lead bij ML6 vertelt over toepassingen ervan binnen de gezondheidszorg.

Hoe zorg op afstand zich ontwikkelt

Jiska de Wit chief design officer bij Ksyos vertelt over de zorg die het digitale ziekenhuis levert.

Herbruikbaarheid Zorgdata

Dag in dag uit verzamelen ziekenhuizen en andere zorginstellingen gegevens van patiënten. Hoe zorg je dat je al die data steeds opnieuw kunt gebruiken om de zorg te verbeteren en duurzaam te maken. Over de herbruikbaarheid van zorgdata ging het 3e webinar van het Healthcare Innovation Platform.

Lees hier het verhaal

Experts over de herbruikbaarheid van zorgdata

Hoe kun je de gezondheidszorg verbeteren door het hergebruiken van zorgdata? Experts delen hun visie en geven praktische tips:

VISIE VANUIT HET ZIEKENHUIS

Datagedreven samenwerken 
binnen een ziekenhuisgroep


“Ga actief op zoek binnen je organisatie naar wie bezig is met gegevensuitwisseling,’’ adviseert Jos Hendrix, clinical data scientist en epidemioloog van Santeon tijdens zijn presentatie bij het Healthcare Innovation Platform.

VISIE VANUIT HET ZIEKENHUIS

Met natural language processing creëer je nuance


Artificiële intelligentie biedt een (ongestructureerde) bron van mogelijkheden voor het verbeteren van de zorg. Daar is Marieke van Buchem PhD-kandidaat CAIRElab van het LUMC van overtuigd.

VISIE VANUIT DE LEVERANCIER

Datagedreven samenwerking voor samen leren en innoveren


Marc Somberg van ChipSoft houdt zich bezig met ontsluiting van data uit het Electronisch Patiënten Dossier (EPD) en de toepassing van AI hierop.

‘Als mens moeten we durven samenwerken met machines’

Jens Bontinck, Head of Labs van ML6: “Artificiële intelligentie ontwikkelt zich vliegensvlug. Wat bij wijze van spreken vorige week niet mogelijk was, is dat nu wel.”

Lees het verhaal

Datagedreven samenwerken 
binnen een ziekenhuisverband

“Ga actief op zoek binnen je organisatie naar wie bezig is met gegevensuitwisseling,’’ adviseert Jos Hendrix, clinical data scientist en epidemioloog van Santeon tijdens zijn presentatie bij het Healthcare Innovation Platform.

Lees het verhaal

Met natural language processing creëer je nuance

Artificiële intelligentie biedt een (ongestructureerde) bron van mogelijkheden voor het verbeteren van de zorg. Daar is Marieke van Buchem PhD- kandidaat CAIRElab van het LUMC van overtuigd.

Lees het verhaal

Datagedreven samenwerking voor samen leren en innoveren

Marc Somberg van ChipSoft houdt zich bezig met ontsluiting van data uit het Electronisch Patiënten Dossier (EPD) en de toepassing van AI hierop.

Lees het verhaal

Verhalen van alle sprekers in een boekje


Wil je de verhalen van alle sprekers nog eens gebundeld nalezen in een boekje? Download dan hier de PDF Herbruikbaarheid van Zorgdata.

Download het boekje

Zorg op afstand de nieuwe standaard?

Verpleegkundigen, artsen en andere zorgprofessionals werken keihard om de toestroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s te kunnen verwerken. Eén belangrijke les is dat zorg op afstand hard nodig én sterk in opkomst is. Over Zorg op afstand ging het 2e webinar van het Healthcare Innovation Platform.

Lees het verhaal

Wat zijn de perspectieven?

Het thema Zorg op afstand: de nieuwe standaard? werd tijdens het webinar van het Healthcare Innovation Platform door experts vanuit verschillende perspectieven belicht: vanuit de behandelaar en de patiënt, de zorgverzekeraar en de wetgever.

VISIE VANUIT DE ZORGVERZEKERAAR

Zorgsector staat pas aan het begin van digitalisering


Jan Christiaan Huijsman, strategisch adviseur digitale zorg van Zilveren Kruis stelt “Beeldbellen met patiënten betekent nog geen digitalisering van de zorg. Op dat gebied staan zorginstellingen nog in de kinderschoenen.’’

VISIE VANUIT DE BEHANDELAAR

Herinrichting zorgpaden: juiste zorg op de juiste plek


Om zorg op afstand efficiënt te kunnen inzetten, is het volgens Jan Gerard Maring, programmadirecteur van het Connected Care Center Isala, van groot belang dat de zorgpaden anders worden ingericht.

VISIE VANUIT DE WETGEVING

Juridische kant van digitalisering zorg


Theo Hooghiemstra, jurist en gepromoveerd in recht: “Bij het leveren van digitale zorg moet rekening worden gehouden met een groot aantal juridische aspecten.’’

Van behandelen naar preventie door digitale innovatie

MijnIBDCoach geeft arts en patiënt beter beeld van hoe het gaat en volgens Marieke Pierik, maag-darm-leverarts van het Maastricht UMC+ bewijst dit dat eHealth een waardevolle aanvulling is op de reguliere zorg.

Lees het verhaal

Zorgsector staat pas aan het begin van digitalisering

Jan Christiaan Huijsman, strategisch adviseur digitale zorg van Zilveren Kruis stelt “Beeldbellen met patiënten betekent nog geen digitalisering van de zorg. Op dat gebied staan zorginstellingen nog in de kinderschoenen.’’

Lees het verhaal

Herinrichting zorgpaden: juiste zorg op de juiste plek

Om zorg op afstand efficiënt te kunnen inzetten, is het volgens Jan Gerard Maring, programmadirecteur van het Connected Care Center Isala, van groot belang dat de zorgpaden anders worden ingericht.

Lees het verhaal

Juridische kant van digitalisering zorg

Theo Hooghiemstra, jurist en gepromoveerd in recht: “Bij het leveren van digitale zorg moet rekening worden gehouden met een groot aantal juridische aspecten.’’

Lees het verhaal

Samenwerken aan datagedreven gezondheidszorg 

Datagedreven gezondheidszorg wordt steeds belangrijker in de toekomst. Wat betekent dat voor patiënten, zorgprofessionals, de overheid en andere partijen zoals geneesmiddelenbedrijven die in de zorg actief zijn? Hoe gaan zij daar samen mee aan de slag? Deze en andere vragen stonden centraal op het eerste HIP-symposium in 2020.

Lees meer

De juiste zorg op de juiste plek

De zorg staat voor grote uitdagingen door de stijgende zorgvraag en het verder oplopend personeelstekort. De medisch specialistische zorg zal structureel heringericht moeten worden. Hierbij is van belang dat de juiste zorg op de juiste plek gegeven wordt. Datagedreven gezondheidszorg kan een belangrijke bijdrage leveren aan het optimaliseren hiervan.

VISIE VANUIT DE OVERHEID

De patiënt als regisseur van zijn eigen data


Marcel Heldoorn, manager digitale zorg van Patiëntenfederatie Nederland, tijdens het HIP-symposium: “Elke vernieuwing brengt risico’s met zich mee. Met datagedreven gezondheidszorg is dat niet anders. Iedereen is voorstander daarvan, maar voor die risico’s moet oog zijn.’’

VISIE VANUIT HET ZIEKENHUIS

De zorg in de regio moet je anders inrichten


De medisch specialistische zorg slibt dicht. Zorgkosten stijgen en de beschikbaarheid van medisch specialistische zorg neemt af. Hylke Kingma, Director Digital Strategy & Digital Health bij KPMG, pleit voor het anders inrichten van de zorg in de regio.

VISIE VANUIT HET ZIEKENHUIS

Stappen nemen om netwerk-geneeskunde te realiseren


Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) is klaar voor de toekomst, maar veel andere zorgorganisaties in de regio of uit de zorgketen hebben hun infrastructuur, netwerken en IT nog niet op orde, vertelt Joep Veraart, dermatoloog en CMIO van het MUMC+.

Oproep tot opstellen dataconvenant in de zorg

’’Laten we met alle betrokken partijen in Nederland komen tot een dataconvenant. Daarin moeten we vastleggen hoe we met zorgdata omgaan’’. Deze oproep van Jan Harm Zwaveling, voorzitter van de raad van bestuur van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven, aan de sprekers en de deelnemers aan het HIP-symposium is glashelder.

Lees het verhaal

Hoe zorg op afstand zich ontwikkelt

Jiska de Wit is als chief design officer bij Ksyos verantwoordelijk voor innovatie en de gebruikerservaring. Ze vertelt over de zorg die het digitale ziekenhuis levert. ’’We werken op zo’n manier dat je als patiënt dichtbij huis of zelfs thuis aan je gezondheid kan werken.’’

Lees het verhaal

Met machine learning zoeken naar de beste oplossing

In de gezondheidszorg wordt steeds meer gebruik gemaakt van machine learning, afgekort ML. Het bedrijf ML6 is gespecialiseerd in ML en Steyn Heskes, country lead vertelt over toepassingen ervan binnen de gezondheidszorg.

Lees het verhaal

Durf stappen te zetten

Alle burgers in Nederland kunnen beschikken over een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO), waarin alle medische gegevens op een plek worden gebundeld. Wordt de patiënt straks de regisseur van zijn eigen data? Welke kaders en bescherming biedt de wet-en regelgeving op dit vlak en hoe ga je hiermee om als zorginstelling?

VISIE VANUIT DE LEVERANCIER

Snellere invoer datagedreven gezondheidszorg cruciaal


Danil Blinov van Pfizer: “Wij hebben voor deze bijeenkomst experts vanuit verschillende perspectieven samengebracht. Om hun kennis en visie te delen over hoe de datagedreven gezondheidszorg verder kan verbeteren.’’

VISIE VANUIT OVERHEID EN WETGEVING

Digitalisering van zorg gaat soms langzaam, soms snel


Theo Hooghiemstra, tijdens het Health Innovation Platformsymposium: ’’Wij willen dat mensen beschikking krijgen over hun eigen gegevens. Maar denken dat we mensen alles zelf kunnen laten doen, is te simpel.’’

VISIE VANUIT OVERHEID EN WETGEVING

Ziekenhuis kan zelf stappen zetten in digitalisering zorg


Nederland gaat patiënten hun eigen data geven op basis van een afsprakenstelsel dat vertrouwen garandeert en gebruik maakt van moderne standaarden. Een bijzondere ontwikkeling, vindt Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid van het ministerie van VWS.

Met data, kennis en rekenkracht mooie oplossingen bouwen

Google Cloud is er volop mee bezig: het bedenken van slimme technische oplossingen waarmee de datagedreven gezondheidszorg verder op weg wordt geholpen. Rokesh Jankie, customer engineer en Jason Tan, healthcare lead bij Google Cloud vertellen erover.

Lees het verhaal 

Lees ook deze verhalen

Samen een oceaan vol mogelijkheden ontdekken

Danil Blinov, business unit lead Inflammation & Immunology bij Pfizer over de toegenome hoeveelheid data in de gezondheidszorg.

Hoe zorg op afstand zich ontwikkelt

Jiska de Wit chief design officer bij Ksyos vertelt over de zorg die het digitale ziekenhuis levert.

Zet de coronacrisis datagedreven gezondheidszorg definitief op de kaart?

Lees de blog van Danil Blinov, business unit lead Inflammation & Immunology bij Pfizer.