Pfizer en
TEDxEindhoven

Het TEDxEindhoven Salon Event 'Embodying Innovation' werd gehouden op 19 april. Tijdens dit event, dat voor het eerst online was, gaven experts uit verschillende vakgebieden hun visie op de zorg van de toekomst.

Bekijk de video's

Bekijk hieronder twee TEDx Talks of de paneldiscussie!

TEDx TALK

'Home hospitalization is the future' by Ed de Kluiver

Ed de Kluiver over de ziekenhuiszorg van de toekomst. Hij vindt dat de fysieke ziekenhuiscapaciteit nog veel verder kan dalen.

TEDx TALK

'Caring engineering' by Lucia Fonseca

Lúcia Fonseca over technische én menselijke zorgoplossingen zoals toepassingen voor minimaal invasieve chirurgie.

PANEL

Paneldiscussie met deskundigen

Marc Kaptein (Pfizer Medisch directeur), Boyte Witte (Luscii, Technical Product Owner and DevOps specialist) en Erwin Meinders (MentechInnovation - CEO) blikten terug op de TEDx Talks en gingen met elkaar in gesprek over hún visie op de zorg van de toekomst.

TEDx Salonevent 2021: Embodying Innovation

De TEDx Talks van 2021 samengevat
Hebben we straks nog wel ziekenhuizen? Gaan alle operaties met minutieuze instrumenten via de natuurlijke ingangen van je lichaam zoals je aderen? En in hoeverre neemt artificial intelligence de rol van de dokter over? Deze en andere vragen werden onlangs besproken tijdens het TEDxEindhoven Salon Event ‘Embodying Innovation’. Bijna 300 belangstellenden luisteren naar de inspirerende TEDx Talks van uiteenlopende deskundigen over de zorg van de toekomst.

Meer

De hoogtepunten in 2021


Hoe ziet de zorg er over tien, twintig jaar of verder in de toekomst uit? Tijdens het Salon Event laten zorginnovators daar hun licht op schijnen, vanuit soms verrassende hoeken. Arts Ed de Kluiver, startup-oprichter Martijn van Grieken en biomedisch ingenieur Lúcia Fonseca gaven hun visie en vertelden over ontwikkelingen op hun vakgebied, uiteenlopend van artificial intelligence tot steeds gerichtere behandelingen. 

Ziekenhuis van toekomst heeft geen stenen

De afgelopen veertig jaar is de ziekenhuiscapaciteit met vijftig procent verlaagd. Dat lijkt misschien veel. Maar Ed de Kluiver, arts en lid van de stuurgroep Connected Care in Isala Zwolle, vindt dat de fysieke ziekenhuiscapaciteit nog veel verder kan dalen. Hij vertelt over de ziekenhuiszorg van de toekomst. 

‘AI is een krachtig gereedschap dat je goed moet gebruiken’

Artificial intelligence (AI) speelt in de toekomst een steeds grotere rol in ons leven. ’’Laten we de mogelijkheden van AI in de zorg omarmen, in plaats van bang te zijn voor het onbekende’’, oppert Martijn van Grieken. Hij is medeoprichter van Gimix, een bedrijf gespecialiseerd in data science en AI.

De zorg verbeteren met hulp van technologie  

’’Als je de woorden zorg en technische ontwikkelingen hoort? Zie je dan verbanden of heb je het gevoel dat ze tot volledig gescheiden werelden behoren?’’ Lúcia Fonseca is biomedisch ingenieur bij Philips Image Guided Therapies en vertelt over over technische én menselijke zorgoplossingen.

Bekijk de aftermovie

Het Salon Event 'Embodying Innovation' was voor het eerst online te volgen en vond plaats in het PSV Stadion in Eindhoven. Wil je weten hoe het er backstage aan toe ging?

Bekijk de aftermovie

TEDx leidt tot mooie samenwerkings- verbanden

Wanneer het TEDxEindhoven salonevent ‘Embodying Innovation’ op 19 april een succes is? Partnership manager Sabrina Timmers van Pfizer hoeft niet lang na te denken over deze vraag. “Als het ons weer lukt om bezoekers samen te laten praten over hun ideeën over de zorg van de toekomst. En om hen te inspireren zodat ze met elkaar gaan samenwerken.”

 Lees meer 

Pfizer en TEDxEindhoven

Sinds 2018 organiseren TEDxEindhoven en Pfizer een jaarlijks Salon Event waar experts uit verschillende vakgebieden hun visie geven op de zorg van de toekomst. Ook bieden ze zorgpartijen de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over de gezondheidszorg van nu en in de toekomst.

Lees hieronder over de Salon Events van 2019 en 2018:

2019
Moonshots for Healthcare

Hoe ziet de kankerzorg er over twintig jaar uit? Deze vraag stond centraal tijdens het TEDxEindhoven Salon Event ‘Moonshots for healthcare’. Experts uit uiteenlopende/ diverse gebieden spraken onder meer over de relatie tussen stress en kanker en het opzetten van een wereldwijd kennisnetwerk voor kankerpatiënten en artsen.

Meer

 

De hoogtepunten in 2019


Hoe is het om als arts opeens zelf kankerpatiënt te worden? Hoe verbindt je kankerpatiënten, artsen en onderzoekers wereldwijd? Deze en andere inspirerende vragen werden beantwoord door de sprekers van het Salon Event ‘Moonshots for healthcare’. Je kunt verhalen over dit evenement terug lezen en een aftermovie bekijken.

‘In 2025 wil ik één miljard mensen met elkaar verbonden hebben’

De missie van Susanne Baars is om in 2025 een miljard kankerpatiënten, artsen en onderzoekers te verbinden. Dit wil ze bereiken door een wereldwijd kennis- en datanetwerk op te zetten.

‘Als patiënt moet je een team vormen met je dokter’

Opeens werd interventieradioloog Walter Prevoo kankerpatiënt. Hij schreef er het boek ‘Echte dokters huilen ook’ over en vertelt hoe zijn leven én kijk als zorgprofessional veranderd is.

Samen beslissen én wereldwijd informatie delen over ziekten

Moonshot for Healthcare: Hoe ziet de kankerzorg er over twintig jaar uit? Dat is het thema van het TEDxEindhoven salonevent op 13 juni 2019.

2018
Our Future Bodies

Our Future Bodies: Hoe gaan wij en onze lichamen in de toekomst veranderen? Dat was het thema van het TEDxEindhoven Salon Event in 2018. Ruim 200 medewerkers van zorginstellingen, zorgverzekeraars, banken, belangenverenigingen, techbedrijven en universiteiten luisterden naar de visie van uiteenlopende sprekers. Ook was er een panelgesprek over de kankerzorg van de toekomst.

Meer

De hoogtepunten in 2018


Hoe is het om een psychose te hebben? Hoe ontwerp je een helende ziekenhuisomgeving? En hoe werkt een brainpacemaker mensen met de ziekte van Parkinson. Deskundigen uit uiteenlopende vakgebieden spraken over deze en andere onderwerpen tijdens het Salon Event Our Future Bodies. Lees hier hun inspirerende verhalen terug. 

‘Ik was één van die verwarde mensen’

Jeroen Zwaal vertelt erover tijdens het salonevent van TEDxEindhovenen Pfizer. Hij laat het publiek een bericht zien uit de NRC, van februari 2016, waarin staat dat de politie het jaar ervoor 83.000 meldingen ontving over incidenten van verwarde mensen.

‘Over 20, 30 jaar wordt kanker chronisch’

Hoe ziet de kankerzorg er over 20 jaar uit? En hoe kunnen we de zorg nu al verbeteren? Over deze onderwerpen werd gepraat na afloop van het TEDxEindhoven salonevent Our Future Bodies door een panel van gezondheidsdeskundigen.

‘Hoe ontwerp je een ziekenhuis dat écht helend is’

‘Er sterven meer mensen door ziekenhuisinfecties dan verkeersongelukken.’ Architect Milee Herweijer staat tijdens haar TED-talk stil bij het feit dat mensen soms zieker uit een ziekenhuis komen dan dat ze er in gaan.

Healthcare Innovation Platform

Het Healthcare Innovation Platform (HIP) is een ander initiatief dat zorgpartijen verbindt en laat nadenken over de zorg van de toekomst. Maar dan gaat het expliciet over de rol die datagedreven gezondheidszorg hierin speelt. Het HIP is opgericht door Pfizer, Google Cloud en ML6 en houdt ook met regelmaat symposia zoals over de herbruikbaarheid van zorgdata en zorg op afstand.

Lees meer

Ook interessant


Lees ook de artikelen van experts die spraken tijdens eerdere TEDxEindhoven Salon Events over innovatie in de gezondheidszorg.

‘Stel de mens centraal in de kankerzorg’

Internist-oncoloog Art Vreugdenhil vindt dat je kankerpatiënten allemaal de mogelijkheid moet bieden om deel te nemen aan het multidisciplinair overleg van hun eigen behandelteam.

‘Overweeg elke patiënt uit te nodigen voor een multidisciplinair overleg’

Art Vreugdenhil vertelt over het belang van samen beslissen over behandelingen als arts met je patiënten, aan de hand van twee casussen.

‘Let op je voeding, beweging en stress niet te veel’

Het is een controversieel onderwerp geeft hij zelf toe. Toch moeten we de invloed van stress op het ziekteproces bij kanker niet onderschatten, vindt de Parijse professor oncologie en bestsellerauteur David Khayat.

‘Samenwerken aan menselijke technologieën’

Onze wereld verandert snel door allerlei technologische veranderingen en wij veranderen mee. ‘Laten we samen werken aan menselijke technologieën, in plaats van een technologie die ons overneemt.' Deze boodschap geeft Michel Decré mee aan het publiek van het salonevent Our Future Bodies van TEDdxEindhoven.

‘Leer naar mensen kijken zonder vooroordelen’

Olle Lundin is kunstenaar en bovenmatig geïnteresseerd in queerification. Het ter discussie stellen van gangbare genderrollen. ‘Iedereen ziet de wereld op zijn eigen manier.’

Ideeën voor kankerzorg van de toekomst

Opvallend is dat bij alle ideeën - hoe verschillend ook - de kankerpatiënt en zijn levenskwaliteit centraal staan. Pfizer heeft alle ideeën - die op gele memoblaadjes waren geschreven - verzameld en alvast onderverdeeld in verschillende categorieën. Eén veelgenoemd onderwerp is de ‘kwaliteit van leven als behandeluitkomst’.