Alles over corona

Alles over corona

Medewerkers van Pfizer werken dag in dag uit keihard om een oplossing te vinden voor deze
wereldwijde crisis. Wij willen je graag op de hoogte houden van nieuws op het gebied van corona,
onder meer over onze inzet om een potentieel mRNA-vaccin te ontwikkelen.
Deze artikelen hebben we verzameld en kun je in dit coronadossier lezen.

Wereldwijde start vervolgonderzoek coronavaccin

27 juli 2020 - Pfizer en BioNTech hebben vandaag de start aangekondigd van een wereldwijd (m.u.v. China) fase 2/3 klinische veiligheids- en effectiviteitsonderzoek, naar een enkelvoudig nucleoside-gemodificeerd boodschapper RNA (modRNA)-kandidaat-vaccin uit hun BNT162-onderzoeksprogramma tegen SARS-CoV-2.

‘Een vaccin kan de geschiedenis veranderen’

Pfizer en BioNTech in een aantal weken iets hebben bereikt wat normaal jaren kost. ’’De snelheid die we bereiken verwacht je niet van grote geneesmiddelbedrijven. Het is iets waar je bij kleine ondernemende biotechbedrijven jaloers op bent.’’  

Alvast opschalen productie voor coronavaccins

De eerste proefpersonen zijn geïnjecteerd met de kandidaat-vaccins dat Pfizer en BioNtech ontwikkelen tegen het coronavirus. Om geen tijd te verliezen wordt productie nu al opgeschaald. Als het onderzoek een goedgekeurd mRNA-vaccin oplevert, kunnen nog dit jaar miljoenen vaccins worden geproduceerd tegen het coronavirus COVID-19.

Science Will Win

In een tijd waarin veel onzeker is, richten wij ons op wat het meest zeker is... Wetenschap! Wetenschap kan ziektes overwinnen, genezing creëren en - ja - pandemieën verslaan. Bekijk dit filmpje over de kracht van wetenschap. 

Eerste groep proefpersonen in Europa geïnjecteerd met coronavaccin

De eerste proefpersonen die meedoen aan het klinisch onderzoek van Pfizer en BioNTech naar een potentieel mRNA-vaccin tegen het coronavirus, zijn geïnjecteerd met een dosis van het kandidaat-vaccin BNT162.

Het gedrag van een virus

Het coronavirus houdt ons al maanden in zijn greep. Wat is een virus? Hoe gedraagt het zich? Loert het naar ons lichaam vanaf supermarktwagentjes en postpakketjes? Hoe zorg je dat het virus je niet ziek maakt? Internistinfectioloog en viroloog Eric van Gorp van het Erasmus MC legt het uit.

Pfizer bestrijdt coronavirus op meerdere fronten

Pfizer werkt met andere geneesmiddelenbedrijven, biotechbedrijven, overheden en universiteiten aan oplossingen voor de wereldwijde coronacrisis. Wetenschappers zetten zich keihard in om een vaccin te ontwikkelen tegen het SARS-CoV-2/coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. Daarnaast zoeken ze naar behandelmethoden voor mensen die al geïnfecteerd zijn met het coronavirus. 

RNA-vaccin kan epidemieën sneller en beter verhelpen

Een nieuw RNA-griepvaccin kan ons helpen om beter te reageren op griep- en andere viruspandemieën. Al zeventig jaar ontwikkelen we griepvaccins op bijna dezelfde manier. We proberen zo goed mogelijk te voorspellen welke virussen tot een epidemie of zelfs een pandemie kunnen leiden.

'Angst is een reële emotie ten tijde van een pandemie’

Hoe kan het dat het ene moment veel mensen het coronavirus nog bagatelliseerden als ‘een gewoon griepje’ en het volgende moment iedereen binnen bleef, veel mensen angstig zijn voor het coronavirus en er zelfs massaal gehamsterd wordt? Hoogleraar Affectieve Processen en Emoties Agneta Fischer vertelt over collectieve bezorgdheid en de rol van media en deskundigen hierbij.

Hou anderhalve meter afstand, maar waarom?

Premier Rutte, virologen, burgemeesters, politiekorpsen en andere gezagsdragers blijven het maar herhalen op allerlei manieren. Ook werd een NL-Alert verstuurd om mensen te waarschuwen om op anderhalve meter van elkaar te blijven. Inmiddels is besloten om boetes uit te delen aan overtreders die toch in groepjes de straat op gaan. Maar waarom nou precies twee armlengtes afstand houden? 

‘Vaccinatieonderzoek vraagt om moed’

Iona Munjal is (kinder)arts in infectieziekten. Ze ontwerpt en begeleidt bij Pfizer klinische vaccinproeven. Ze zegt over haar eigen werk: “Je moet dapper zijn in je onderzoek. Je zoekt de grenzen op. Dan kun je verwachten dat je vaker faalt dan slaagt. Je moet lef hebben om door te gaan. Dat is een belangrijk onderdeel in het kunnen doen van wetenschappelijk onderzoek.’’

Waarom het belangrijk is je handen te wassen

De meeste ziekteverwekkers worden via de handen verspreid. Dat geeft aan hoe belangrijk het is om je handen goed te wassen. Welk risico loop je als je dat niet doet? En hoe was je je handen op een goede manier?

‘Niet wassen betekent: vieze lucht’

Bijna iedereen gaat dagelijks onder de douche. Sommigen van ons zelfs meerdere keren of zitten uren in bad. We soppen ons hele lijf in met doucheschuim en schuimen onze haren schoon met shampoo. 
Is al dat wassen goed voor ons? Wat gebeurt er als we ons niet zouden wassen?