Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Mantelzorger? Bereid je (naaste) voor op het najaar

Het najaar en de winter zijn de seizoenen waarin we vatbaarder zijn voor virussen, zoals corona en griep. Ben je mantelzorger van iemand die een verhoogd risico heeft om ernstig ziek te worden door corona? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Want dan weet je meteen wat je kan doen als diegene besmet raakt. Op deze pagina vind je waardevolle informatie, tips en adviezen over hoe je jezelf en de mensen om je heen kunt beschermen.

De onderstaande informatie is vooral bedoeld voor mensen die een uitnodiging voor de nieuwe coronavaccinatie krijgen. De gezondheidsraad heeft besloten welke groepen kwetsbaar zijn. Bekijk de kwetsbare groepen ook op; www.mijnvraagovercorona.nl 

Check of jouw naaste een verhoogd risico loopt

Zorg ervoor dat je weet of degene die je verzorgt een hoger risico loopt om ernstig heel ziek te worden door corona. Je kan hiervoor onze Corona Risico Checker gebruiken om erachter te komen. Kijk in de lijst wat op jouw naaste van toepassing is.

Naar de Corona Risico Checker

Praat met de (huis)arts

Loopt jouw naaste een hoog risico om erg ziek te worden van corona? Bespreek dit dan met hem/haar en met de (huis)arts. Je kan het gesprek voorbereiden met onze gesprekswijzer. Neem ook de resultaten van de Corona Risico Checker mee. Samen met de arts kunnen jullie:

  • kijken hoe je kunt voorkomen dat jouw naaste ernstig ziek wordt;
  • de risico’s bespreken;
  • een plan opstellen wat jullie doen als degene die je verzorgt corona krijgt.

Naar de gesprekswijzer

Maak een actieplan voor je naaste

Als iemand waar je om geeft een verhoogd risico heeft, helpt een actieplan. In een actieplan staat onder andere welke medicijnen hij/zij gebruikt en welke stappen jullie kunnen nemen als diegene corona krijgt.

Zorg er ook voor dat je coronatesten en mondkapjes in huis hebt. Je bent dan goed voorbereid als jouw naaste klachten krijgt en kunt snel in actie komen. De kans dat jij of iemand in je omgeving dan ernstig ziek wordt, is daarmee kleiner.

Actieplan maken

Mantelzorger? Bereid je (naaste) voor op het najaar

Als jouw naaste klachten krijgt

Krijgt degene die je verzorgt klachten die lijken op corona of is hij/zij de afgelopen 5 dagen in contact geweest met iemand die corona heeft? Doe dan een test of laat hem/haar zichzelf testen. Klik hier voor meer informatie over klachten die bij corona voorkomen. Heeft jouw naaste klachten, maar is hij/zij nog niet echt ziek? Zorg ook dan dat er een test gedaan wordt.
 

Als jouw naaste corona heeft

Heeft degene die je verzorgt corona? Kom dan direct in actie. Praat met de zorgverlener (uiteraard liefst samen met degene die je verzorgt, als dit mogelijk is), pak het actieplan erbij en besluit samen welke stappen nu het beste genomen kunnen worden.
 

En ondertussen: blijf op de hoogte

Blijf altijd goed op de hoogte van de vaccinatiemogelijkheden en volg de richtlijnen van het RIVM op. Maak een afspraak voor jouzelf of je naaste via coronavaccinatie-afspraak.nl. Zo blijf je goed beschermd. Als je volledig gevaccineerd bent, is het risico dat je ernstig ziek wordt van corona kleiner. Wacht dus niet te lang met het halen van je vaccinatie als je een uitnodiging hebt gekregen. (Bron: RIVM) Uiteraard blijft het jouw eigen keuze of je de vaccinatie haalt.

Zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen, want gezondheid is het allerbelangrijkste.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.