Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

De ondersteuning van productie, handel en eerlijke wereldwijde toegang tot COVID-19 Vaccins

Eerlijke verdeling was vanaf het begin onze leidraad. Om ervoor te zorgen dat elk land dat kiest voor het Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin er toegang toe kan hebben, moest aan twee voorwaarden worden voldaan: een prijs die alle landen zich kunnen veroorloven en een betrouwbare productie om brede wereldwijde distributie mogelijk te maken.

Equity


Wij hebben toegezegd om 2 miljard doses vaccin te verstrekken aan lage- en middeninkomenslanden in 2021 en 2022 - ten minste 1 miljard doses per jaar.

Pfizer en BioNTech hebben deze belofte voor 2021 ingelost en op 27 maart 2022 hebben we meer dan 1,3 miljard doses geleverd aan 109 van deze landen.

Samen met onze partner BioNTech zullen wij blijven samenwerken met overheden en de wereldgezondheidsgemeenschap om in 2022 ten minste nog eens 1 miljard doses aan deze landen te leveren.

Leveringstrajecten

 • Directe leveringsovereenkomsten met overheden.
 • Directe leveringsovereenkomst met COVAX voor 40 miljoen doses in 2021.
 • Overheidsdonatieprogramma's - via COVAX en rechtstreeks.
  Dit omvat o.a. 1 miljard doses aan de VS voor lage- en lagere-middeninkomenslanden en de Afrikaanse Unie.
 • Gerichte humanitaire donatieprogramma's
   

Gedifferentieerd prijsbeleid

Tijdens de pandemie prijzen we ons vaccin op een manier die overheden kan helpen ervoor te zorgen dat er weinig tot geen out-of-pocket kosten zijn voor voor hun bevolking.

 • De prijs voor rijkere landen staat gelijk aan de kosten van een afhaalmaaltijd.
 • Landen met een gemiddeld inkomen krijgen ons COVID-19-vaccin aangeboden voor de helft van deze prijs.
 • Landen met lage en lagere middeninkomens krijgen doses tegen een niet-winstgevende prijs.

Met onze partners uit de sector delen wij ook de drie prioriteiten1 om met spoed vaccingelijkheid te bevorderen:
 

 • Ondersteunen van de voorbereidingen van landen
 • Verdeling van doses opvoeren
 • Doorgaan met stimuleren van innovatie 

Cruciaal voor onze toegangsstrategie is om de productie wereldwijd op te schalen

 

Vanaf het begin hebben wij, Pfizer en BioNTech, ons onophoudelijk gericht op efficiency, zodat we de productie snel kunnen opschalen. Het verkorten van de productietijd is bereikt door:

Efficiency


Het vaccin van Pfizer-BioNTech vereist:

 • 280 componenten;
 • van 86 leveranciers in 19 landen;
 • ~10-15 unieke grondstoffen2 en eenzelfde aantal unieke / gespecialiseerde componenten;
 • >40 individuele kwaliteitscontroletests voor elke afgewerkte batch.

Wij werken ook samen om schaalgrootte op te bouwen. De wereldwijde toeleveringsketen en het productienetwerk van het COVID-19-vaccin van Pfizer-BioNTech omvat nu vier continenten en bestaat uit meer dan 20 faciliteiten.

Factshieet

Wij selecteren partners aan de hand van een rigoureus proces op basis van verschillende factoren, waaronder: kwaliteit, compliance safety track record, technische mogelijkheden, beschikbaarheid van capaciteit, hoog opgeleid personeel, capaciteiten op het gebied van projectmanagement en eerdere werkrelaties.

Stappen die betrokken zijn bij een technologietransferproces voor een nieuwe faciliteit zijn onder andere: on-site ontwikkeling, installatie van apparatuur, engineering en proceskwalificatietests, en wettelijke goedkeuringen.

Pfizer en BioNTech zullen doorgaan met het onderzoeken en nastreven van mogelijkheden om nieuwe partners in ons toeleveringsnetwerk op te nemen om de toegang tot het COVID-19-vaccin verder te versnellen.
 

Aanbevelingen voor beleidsmakers:

Steun open handel
Het productieproces van vaccins is afhankelijk van een complex wereldwijd netwerk van leveranciers, die concurreren om grondstoffen en apparatuur. Handelsproblemen – waaronder exportbeperkingen, wettelijke belemmeringen, tarieven, en douanebureaucratie - voegen onzekerheid, kosten en vertraging toe aan zowel de productie als de toegang voor patiënten.

Investeren in de paraatheid van het land.
Vaccinatie vereist schaalvergroting van ultra-koude ketencapaciteit, opgeleid personeel in de gezondheidszorg en een veerkrachtigere infrastructuur van het gezondheidszorgsysteem om de toediening in grote lijnen te ondersteunen, met name in landen met een laag en laag-middeninkomen. Daarnaast zijn er in sommige landen problemen met de vraag en het vertrouwen in vaccins.

Innovatie mogelijk maken
Fabrikanten zijn bezig met een ongekende samenwerking ter ondersteuning van R&D en productie, grotendeels dankzij de bescherming van intellectuele eigendom (IP) en andere innovatiebevorderend beleid. R&D blijft nodig voor speciale bevolkingsgroepen (bv. kinderen), het aanpakken van nieuwe varianten, het ontwikkelen van aanvullende therapieën en voorbereiding op toekomstige pandemieën.

Download PDF

Referenties

Referenties

1.  https://www.ifpma.org/resource-centre/three-priorities-to-urgently-increase-access-to-covid-19-vaccines/

2. Including plasmid DNA, nucleotides, capping agents, and lipids.

Pagina beoordelen Like Dislike