Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Stel de mens centraal in de kankerzorg’

2 minuten

Our Future Bodies: Hoe gaan wij en onze lichamen in de toekomst veranderen? Dat was het thema van het TEDxEindhoven salonevent op 3 mei 2018. Ruim 200 belangstellenden, uiteenlopend van medewerkers van zorginstellingen, zorgverzekeraars, banken, belangenverenigingen, techbedrijven tot universiteiten luisterden naar uiteenlopende sprekers die hun visie op dit onderwerp gaven. Ook werd een panelgesprek gehouden over de kankerzorg van de toekomst.

De verhalen van de vier sprekers liepen zeer uiteen. Toch hadden hun zogenaamde TED-talks één gemene deler. Ze gingen allemaal over innovatieve manieren om het menselijk lichaam beter te behandelen, te genezen, te verbeteren en te waarderen. De conclusie van de sprekers was bovendien steeds dezelfde: stel de mens als individu én zijn verhaal centraal. 

Krantenberichten over verwarde mensen

Het spits van het event werd afgebeten door Jeroen Zwaal. Hij maakte meerdere psychoses mee en gebruikt de ervaringen daarvan nu tijdens zijn werk als hulpverlener. Ook deed hij mee aan een uitzending van het televisieprogramma Monitor over de vele krantenberichten over ‘verwarde mensen’. 
Zwaal vertelde hoe hij ‘zelf’ zo’n bericht in de krant werd en maakte het publiek vervolgens duidelijk dat er achter elke verwarde man of vrouw, een persoon met een uniek verhaal schuilgaat. 

Zelf ervaren hoe het is om een psychose te hebben via een vr-bril 

Korte tijd na de uitzending van Monitor werd Zwaal gevraagd om mee te werken aan de ontwikkeling van een psychose virtual reality-ervaring. Tijdens de pauze van het salonevent konden bezoekers zelf door het dragen van een vr-bril ervaren hoe het is om een psychose mee te maken. Een lange rij geïnteresseerden maakte van deze mogelijkheid gebruik. 
 

Ideeën voor het volgende TEDx-salonevent 

Ook kwamen veel bezoekers af op de wand van plexiglas die Pfizer had neergezet en waar mensen hun ideeën over de kankerzorg van de toekomst op mochten plakken. Er werden tientallen ideeën achtergelaten die qua inhoud uiteenliepen van ‘manieren waarop je de patiënt meer kunt betrekken bij beslissingen over zijn eigen behandelplan’ tot ‘wat je zelf kunt doen om je levensstijl te veranderen en kanker te voorkomen’. Al deze ideeën dienen als inspiratie voor de inhoud van het volgende TEDx-event dat TEDxEindhoven en Pfizer samen houden in de tweede helft van 2018. Veel achtergelaten ideeën gingen ook over technologieën van de toekomst, die kunnen helpen om van kanker over 20 tot 30 jaar een chronische ziekte te maken. Zoals ‘het ontwikkelen van een bh waarmee je vroegtijdig borstkanker kunt opsporen’ en ‘de mogelijkheid om straks organen te kunnen printen, waardoor chemotherapie overbodig wordt.’De mensen die ze opschreven, hadden zich duidelijk laten inspireren door de TED-talk van Michel Decré. Hij is directeur Research & Technology bij Salvia BioElectronics en verdiept zich al vele jaren in technologische ontwikkelingen en de invloed ervan op de mens.

Ideeën voor het volgende TEDx-salonevent 

Michel Decré sprak een klein kwartier, onder meer over een brainpacemaker die hij met collega’s ontwikkelde voor Parkinsonpatiënten. Het apparaatje wordt in de hersenen geplaatst om daar elektrische signalen af te geven. Hierdoor worden symptomen die bij Parkinson horen onderdrukt, waardoor klachten afnemen of zelfs verdwijnen.

Het verhaal van kunstenaar Olle Lundin ging een totaal andere kant op. Hij daagde het publiek uit om de rollen en vooroordelen die we op mensen plakken op basis van hun uiterlijk, voortaan los te laten. Lundin vertelde over zijn werk in het van Abbemuseum. Het hedendaagse kunstmuseum probeert onder meer toegankelijker te worden voor mensen die niet zo snel naar een museum gaan. Omdat ze dat nu eenmaal niet kunnen. 

Via de webcam kunnen mensen die aan bed gekluisterd zijn het museum bezoeken 

Er is nu bijvoorbeeld een programma waarbij blinden kunst kunnen voelen en ook beschikt het museum over een karretje met een webcam waarmee een gids door het museum kan lopen en zo een virtuele rondleiding kan geven aan mensen die aan een (ziekenhuis-)bed of huis gekluisterd zijn. 

Helende ziekenhuisomgevingen 

Tot slot hield architecte Milee Herweijer een TED-talk over de ‘helende ziekenhuisomgevingen’ die zij probeert te ontwerpen. Ofwel ziekenhuisomgevingen die bijdragen aan het herstel van patiënten. 
Het salonevent werd afgesloten met een panelgesprek. Deskundigen op het gebied van kankerzorg spraken over de kankerzorg van de toekomst. 
Zij trokken uiteindelijk dezelfde conclusie als de vier sprekers van het event: het is belangrijk om de mens, en in dit geval de kankerpatiënt, en zijn unieke verhaal centraal te stellen. 

 

Verder kijken dan een tumor

’’We moeten verder kijken dan een tumor en een ziekte op zich,’’ stelde één van de panelleden, Petra Hoogendoorn die een welzijnsapp ontwikkelde voor kankerpatiënten en hun familie en haar eigen man verloor aan de gevolgen van een hersentumor.

’’We moeten veel meer kijken naar wat een ziekte doet met het dagelijks leven van patiënten en dat van hun omgeving. Welke invloed heeft het op zijn relatie en werk? Het helpt ook om gezamenlijke besluitvorming van patiënt en arts verder te laten gaan dan alleen de behandelrichtlijnen. Wat helpt bij deze patiënt en zijn familie?’’
 

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.