Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Nascholing

Podcastserie Licht Verteerbaar over leven met IBD

Podcast Inflammatie & immunologie

Licht Verteerbaar is de titel van de podcastserie die MDL-arts Maurice Lutgens en zorginnovator Bob Krijnen presenteren over IBD en de invloed ervan op het dagelijks leven. In de serie komen allerlei onderwerpen aan bod die voor patiënten belangrijk zijn, maar niet altijd in de spreekkamer worden besproken.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van toekomstige podcasts? Ja, ik blijf graag op de hoogte!

Wilt u op de hoogte blijven?

IBD en zorg van de toekomst  

Datagedreven gezondheidszorg, value based healthcare en hypergepersonaliseerde zorg zijn drie belangrijke trends die invloed hebben op de IBD-zorg van de toekomst. Dat stellen Tony Bosma en Jeoffrey Haans, MDL-arts van het MUMC+ in de aflevering over IBD en de zorg van de toekomst van de podcastserie ‘Licht Verteerbaar’ voor zorgprofessionals. ’’Bij hypergepersonaliseerde zorg kun je denken aan behandelingen met medicatie op DNA-niveau,’’ zegt Tony Bosma. Dit is mede mogelijk dankzij het veelvuldig verzamelen van patiëntendata. ’’We kunnen steeds meer met data. Belangrijk is alleen wel om de patiënten daar altijd bij betrekken.’’

Deel 2

 
spotifyapple podcast
 

 

Deel 1

 

spotifyapple podcast

IBD en (reizigers)vaccins

‘Het is goed om voordat mensen met IBD beginnen met afweeronderdrukkende medicatie te kijken naar het nut van vaccinatie. Ook wordt ingegaan op de optimale vaccinatiestrategie onder
immunosuppresiva. Hoogleraar infectieziekten Leo Visser van het LUMC is te gast in de aflevering over IBD en (reizigers)vaccinatie van de podcastserie ‘Licht Verteerbaar’ voor zorgprofessionals.’

 
spotifyapple podcast

IBD en voeding

‘Mensen denken vaak dat je van een diëtist niets mag eten. Bij ons mag je alles eten en soms zelfs wat extra’s’, vertelt Bonnie Oosterveld die als diëtist in het Maasstad Ziekenhuis mensen met IBD begeleidt. Ze is te gast in de aflevering die gaat over IBD en voeding van de podcastserie ‘Licht Verteerbaar’ voor zorgprofessionals. Vaak begeleidt Bonnie mensen die in korte tijd veel gewicht verliezen. Voorstel: ‘Ons eerste doel is om mensen stabiel te krijgen. Daarna kun je werken aan het verbeteren van hun conditie met hulp van aanvullende voeding en beweegadviezen.’

 
spotifyapple podcast

IBD en overgang naar volwassenzorg

‘Je moet kinderen, maar ook hun ouders voorbereiden op de overgang van de kinderarts naar de volwassenzorg’, vertelt Hankje Escher, kinderarts MDL en hoogleraar in het Erasmus MC. Zij is te gast in de aflevering die gaat over IBD en de overgang naar volwassenzorg van de podcastserie ‘Licht Verteerbaar’ voor zorgprofessionals. ‘Kinderen moeten leren om zelf met hun ziekte en behandeling om te gaan. En ouders moeten hen het vertrouwen geven dat ze dit kunnen. Zij moeten leren om een stapje terug te doen en zich minder te bemoeien met de zorg.

Deel 1 

spotifyapple podcast

 

 

Deel 2

spotifyapple podcast
 

 

IBD en verslavingen

’’Mensen met IBD hebben een verhoogde kans op een angststoornis of een depressie en kunnen daardoor makkelijker verslaafd raken.’’ Verslavingsarts en huisarts Petra Ooms, werkzaam bij Jellinek, is te gast in de aflevering over IBD en verslavingen van de podcastserie ‘Licht Verteerbaar’ voor zorgprofessionals. Ze vertelt onder meer over hoe verslavingen ontstaan en hoe je verslaving herkent.

 
spotifyapple podcast
 

 

IBD en bewegen

‘‘Als mensen met IBD meer gaan bewegen, neemt de kwaliteit van leven toe,’’ vertelt Frank Kubben, MDL-arts in het Maasstad Ziekenhuis. Samen met Robert Rozenberg, sportarts van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en onderzoeker van het Erasmus MC, is hij te gast in de aflevering over IBD en bewegen van de podcastserie ‘Licht Verteerbaar’ voor zorgprofessionals. Ze praten over het belang van bewegen als je IBD hebt.

 
spotifyapple podcast
 

IBD en stress

Ook stress kan een grote rol spelen in het leven van mensen met IBD. Ed Nales en Arthur Zijlstra trainen in het dagelijks leven politiemensen in het omgaan met stress. Iedereen heeft wel eens stress volgens hen en daar is niets mis mee. Maar je moet het onder controle onderhouden en daarvoor geven zij de luisteraars diverse tips.

 
spotifyapple podcast
 

IBD en vermoeidheid

In deze aflevering vertelt verpleegkundig specialist Jeroen van Eerdewijk van het Elizabeth TweeSteden Ziekenhuis over het thema IBD en vermoeidheid. Hij begeleidt patiënten bij het leren omgaan met vermoeidheidsklachten.

 
spotifyapple podcast
 

IBD en zwangerschap

Elke chronische ziekte heeft invloed op het dagelijks leven en dat geldt zeker ook voor IBD. Veel vrouwen met IBD hebben hun ziekte al tijdens hun vruchtbare jaren. Velen van hen leven met zorgen en twijfels op het gebied van zwangerschap en vruchtbaarheid. In deze aflevering is prof. Janneke van der Woude, hoogleraar MDL, Erasmus MC te Rotterdam, te gast om dit onderwerp te bespreken met Bob Krijnen en MDL-arts Maurice Lutgens.

 
spotifyapple podcast
 

IBD en seksualiteit

In deze aflevering praten MDL-arts Maurice Lutgens en zorginnovator Bob Krijnen over de invloed van seksualiteit op IBD met Henk Elzevier, seksuoloog en uroloog van het LUMC en voorzitter van de stichting Sick en Seks. Hij zet zich in om het thema seksualiteit en intimiteit bespreekbaar te maken in de spreekkamer. Patiënten durven er vaak niet over te praten en dokters doen dit ook vaak niet.

 
spotifyapple podcast
 

De serie start met uitzendingen over IBD en seksualiteit, stress, vermoeidheid, sporten en bewegen, zwangerschap. De onderwerpen zijn gekozen in overleg met Crohn & Colitis NL (voorheen CCUVN). Deze patiëntenvereniging heeft een enquête gehouden onder haar leden om uit te vinden welke onderwerpen het meest leven bij patiënten.

 
spotifyapple podcast
 

Bent u Zorgprofessional?

Registreer jezelf vandaag nog.

Inloggen

Pagina beoordelen Like Dislike