Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Nascholing

Podcastserie Licht Verteerbaar over leven met IBD

Podcast Inflammatie & immunologie

Licht Verteerbaar is de titel van de podcastserie die MDL-arts Maurice Lutgens en zorginnovator Bob Krijnen presenteren over IBD en de invloed ervan op het dagelijks leven. In de serie komen allerlei onderwerpen aan bod die voor patiënten belangrijk zijn, maar niet snel in de spreekkamer worden besproken.

IBD en vermoeidheid

In deze aflevering vertelt verpleegkundig specialist Jeroen van Eerdewijk van het Elizabeth TweeSteden Ziekenhuis over het thema IBD en vermoeidheid. Hij begeleidt patiënten bij het leren omgaan met vermoeidheidsklachten.

IBD en zwangerschap

Elke chronische ziekte heeft invloed op het dagelijks leven en dat geldt zeker ook voor IBD. Veel vrouwen met IBD hebben hun ziekte al tijdens hun vruchtbare jaren. Velen van leven met zorgen en twijfels op het gebied van zwangerschap en vruchtbaarheid. In deze aflevering is prof. Janneke van der Woude, hoogleraar MDL, Erasmus MC te Rotterdam, te gast om dit onderwerp te bespreken met Bob Krijnen en MDL-arts Maurice Lutgens.

IBD en seksualiteit

In deze aflevering praten MDL-arts Maurice Lutgens en zorginnovator Bob Krijnen over de invloed van seksualiteit op IBD met Henk Elzevier, seksuoloog en uroloog van het LUMC en voorzitter van de stichting Sick en Seks. Hij zet zich in om het thema seksualiteit en intimiteit bespreekbaar te maken in de spreekkamer. Patiënten durven er vaak niet over te praten en dokters doen dit ook vaak niet.

De serie start met uitzendingen over IBD en seksualiteit, stress, vermoeidheid, sporten en bewegen, zwangerschap. De onderwerpen zijn gekozen in overleg met Crohn & Colitis NL (voorheen CCUVN). Deze patiëntenvereniging heeft een enquête gehouden onder haar leden om uit te vinden welke onderwerpen het meest leven bij patiënten.