Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Interactieve video over ‘Samen beslissen’

Samen beslissen over je RA-behandeling doe je samen met je reumatoloog of verpleegkundige. Maar hoe pak je dat aan? Bekijk de interactieve video over ‘Samen beslissen’ of ‘Shared decision making’ zoals het ook wel wordt genoemd. Je kunt daarbij in de huid kruipen van Daniëlle of Frans, een vrouwelijke of mannelijke patiënt en stap voor stap kiezen hoe het gesprek verloopt.


Voordat je de spreekkamer van je reumatoloog binnengaat, zijn er stappen die je kunt nemen om je goed voor te bereiden op het gesprek met je arts.


Het kan bijvoorbeeld helpen om alle vragen die in je opkomen op papier te zetten. De hulpmiddelen en de Gesprekswijzer en de 3goedevragen kunnen daarbij nuttig zijn. Ze assisteren je bij het op een rijtje zetten van je gedachten, wensen en angsten. En de 3 goede vragen ondersteunen je specifiek bij het formuleren van je vragen.

Maar dan zit je in de wachtkamer en word je binnen geroepen voor het gesprek met je arts. Hoe zorg je dan dat je het gesprek dat je daar voert in goede banen verloopt? Het kan dan nuttig zijn om naar de interactieve video over ‘Samen beslissen’ te kijken.
 

Passend advies en tips

Allereerst kies je met wie je mee wil kijken. Daarna ‘stap’ je de spreekkamer in en wordt verteld dat je arts is opgeleid om jou te helpen. Dit doet hij of zij door je goed uit te vragen, je voorkeuren af te wegen en rekening te houden met je wensen en bijvoorbeeld je angsten.

Het gesprek begint ermee dat de arts je vertelt over de uitslag van de meting van je ontstekingswaarden. Je krijgt te horen dat de uitslagen goed zijn en vervolgens krijg je telkens keuzes voorgelegd.

Door deze met je muis aan te klikken, kun je bepalen hoe het gesprek vervolgens verloopt. En bepalen over welke onderwerpen je verder wil praten, zoals vermoeidheid of behandelmogelijkheden. Afhankelijk van de onderwerpen die je als patiënt aankaart, krijg je als kijker passend advies en tips van je reumatoloog. Op deze manier kun je oefenen voor een goed gesprek met een echte arts of verpleegkundige.

Een digitale afspraak voorbereiden

De video is gefilmd in de spreekkamer van een reumatoloog, maar je kunt hem natuurlijk ook bekijken voor een digitale afspraak met je arts of verpleegkundige. Als je je extra wil voorbereiden op een video-belafspraak met je behandelaar kan het ook helpen om dit artikel te lezen met tips voor een digitale afspraak. Denk aan het zoeken van een comfortabele plek waar je ongestoord en geconcentreerd kunt praten. En aan het controleren van je internetverbinding voordat je begint met videobellen.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.