Werkgever beloont het stoppen met roken
Leestijd: 4 minuten
Cadeaubonnen van je werkgever als je stopt met roken? De Universiteit Maastricht gaat onderzoeken of het belonen van werknemers hen kan helpen om te stoppen. Volhouders kunnen zo 350 euro verdienen. Het is de eeuwige ergernis van veel directeuren, managers én niet rokende-collega’s: mensen die de hele dag door van hun werkplek wegsneaken om een peuk op te steken.
Vijfduizend euro aan loonkosten
Het CBS heeft in het verleden berekend dat een gemiddelde roker 150 uur per jaar onder werktijd buiten staat om te roken. Dat zijn bijna vier complete fulltime werkweken. Ofwel een slordige vijfduizend euro aan loonkosten. Nog afgezien van het feit dat een gemiddelde roker ook vaker ziek is dan niet rokende collega’s.
Geen rigoureus verbod
De rokersdiscussie speelt in veel bedrijven. De één kondigt een rigoureus rookverbod af, terwijl een ander bedrijf personeelsleden stopcursussen aanbiedt - liefst met collega’s samen. Het onderzoek dat de Universiteit Maastricht is begonnen, doet daar nog een schepje bovenop. Hun centrale onderzoeksvraag is of mensen sneller stoppen als je ze een cursus aanbiedt én een financiële beloning.
'In de praktijk blijkt dat veel rokers graag willen stoppen, maar dat ze er nogal moeite mee hebben'
Het onderzoek wordt geleid door de Maastrichtse gezondheidswetenschapper Floor van den Brand. ’’In de praktijk blijkt dat veel rokers graag willen stoppen, maar dat ze er nogal moeite mee hebben,’’ zei de onderzoeker in verschillende dagbladen.
Volgens haar is in Amerika al eerder onderzoek gedaan naar het effect van cadeaubonnen op rokers en daar blijken twee tot drie keer zoveel mensen te stoppen dan wanneer ze geen beloning krijgen. ’’Wij willen onderzoeken of dit ook in Nederland werkt.” Daarnaast willen de onderzoekers weten of er een economisch effect zichtbaar is wanneer rokende werknemers stoppen.
Training onder werktijd
Belonen is effectiever dan straffen, stelt Van den Brand. ’’Zo werken onze hersenen. We doen graag dingen die een prettig gevoel geven. Stoppen roept een minder prettig gevoel op. Een beloning geeft dan een extra duwtje in de goede richting.” Het stoppen begint met een laagdrempelige groepstraining die bestaat uit zeven bijeenkomsten: onder werktijd, met collega’s en op de eigen werkplek.
Het belonen van rokende werknemers is effectief
Belonen van deelnemers
Na de training volgt een eerste cadeaubon van vijftig euro, mits de roker in kwestie stopt. Na drie en na zes maanden niet roken, volgen nog twee van zulke bonnen en na een jaar ‘clean’ zijn volgt een bon van tweehonderd euro. Er zijn inmiddels 60 groepen geworven met zo’n 600 deelnemers in totaal.
De deelnemende bedrijven zijn ondertussen allemaal gestart met het onderzoek, en er worden nu metingen gedaan om te kijken hoeveel deelnemers er daadwerkelijk gestopt zijn met roken. De onderzoekers blijven iedereen nog een jaar lang volgen om te kijken of men ook langdurig gestopt kan blijven. In juni 2018 is voor iedere deelnemer het onderzoek afgerond.
Professionele begeleiding noodzakelijk
Professionele begeleiding bij het stoppen met roken is belangrijk. Dat benadrukt longverpleegkundige Carien Indemans van het aan het onderzoek deelnemende Laurentiusziekenhuis in Roermond. “De meeste rokers willen stoppen, maar blijven dat voor zich uit schuiven."
"Stoppen met roken is veel meer dan alleen de sigaret weglaten. Goede voorbereiding en begeleiding zijn dan ook essentieel om het te laten slagen. Het Laurentiusziekenhuis wil medewerkers graag deze kans bieden op weg naar een gezonde en rookvrije toekomst.”
Financiering door KWF
Het onderzoek van de Universiteit Maastricht wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.
Niet roken verkleint de kans op kanker en daarom financiert KWF onderzoek naar manieren om stoppen met roken te stimuleren. Niet-rokers leven gemiddeld 10 jaar langer en hebben meer gezonde levensjaren.
In economisch opzicht zijn rokende werknemers een kostenpost. Rokers verzuimen 1,5 keer meer dan niet-rokende collega’s. Daarnaast leidt roken tot productieverlies vanwege rookpauzes en vervroegde werkuitval door ziekte of overlijden.
Bronnen
Voor dit artikel is gebruik gemaakt van artikelen van
Meer informatie
Lees meer over het onderzoek van de Universiteit van Maastricht via https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/nieuws/heeft-belonen-bij-stoppen-met-roken-een-positief-effect