Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Jongeren denken in mogelijkheden’

Pfizers Dorien Wortman doet mee aan het maatschappelijk programma Waardevol Werk. “Binnenkort word ik gekoppeld aan een jongere met een chronische ziekte op weg naar de arbeidsmarkt. Wat we samen gaan doen hangt af van de hulpvraag, de problematiek en de persoon. Maar mijn mentee is in elk geval een jongere met afstand tot de arbeidsmarkt of studie, om welke reden dan ook.”

Dorien

Ze werkt al meer dan 25 jaar bij Pfizer en momenteel is Dorien Wortman Orphan Drug National Lead bij de business unit Rare Disease. “Zeldzame ziekten vind ik de mooiste tak binnen Pfizer, omdat we de patiënt bijna aan kunnen raken. We doen heel veel samen met professionals en patiënten. De markt is klein, de doelgroep is klein. Je doet dus heel veel zelf.”

Dorien werkt op verschillende indicatiegebieden, namelijk amyloïdose, endocrinologie en hemofilie. Dit werkt crosslinken en diversiteit in de hand. ’’Daar hou ik van. Verbinden vind ik belangrijk en mede vanuit dat oogpunt heb ik me aangemeld voor Waardevol Werk.’’

Waardevol Werk

Waardevol Werk is een maatschappelijk initiatief waarbij Pfizer samen met de maatschappelijke organisaties jongeren gaat ondersteunen en begeleiden naar werk. Dit kunnen chronisch zieke jongeren zijn, maar ook jongeren die om uiteenlopende redenen aansluiting zoeken met de arbeidsmarkt, een studie, of een eigen bedrijf willen opzetten.

Er zijn momenteel twee trajecten binnen Waardevol Werk. Als eerste is er een mentorprogramma met de Buzinezzclub waarbij we jongeren helpen en begeleiden bij het oriënteren op de arbeidsmarkt, het vergroten van hun netwerk en leren om zelf de regie te pakken. Tien Pfizermedewerkers zijn aan de slag als mentor in dit programma.

 

Het andere traject betreft oefensollicitaties, vertelt Dorien. ’’Via Emma at Work kunnen jongeren zich aanmelden om een sollicitatie te oefenen met een Pfizer medewerker. Zo hebben ze als het ware een generale repetitie voor een sollicitatiegesprek van een baan die ze graag willen.’’

‘Een uitdaging om met iemand ergens naartoe te werken’

“Mijn collega Hanneke van Deventer gaf een paar maanden geleden een presentatie over Waardevol Werk. Ik was meteen geïnteresseerd. Er werd een oproep gedaan om je aan te melden als gesprekspartner bij oefensollicitaties, of als mentor bij een mentortraject.”

Het mentortraject spreekt Dorien aan. ”Je hebt de kans om een band met iemand op te bouwen. Het lijkt me een uitdaging om met iemand ergens naartoe te werken. Het is druk, maar ik hoop dat het een stukje energie geeft, los van mijn gewone werk. Bovendien vind ik het leuk om maatschappelijk betrokken te zijn.”

Dorien, zelf moeder van twee ‘jongeren’ (Mik van 25 en Sam van 23) voegt er lachend aan toe: ’’Mijn eigen kinderen zijn nu bijna afgebakken, dus hou ik meer tijd over om dit soort leuke dingen op te pakken.”

‘Wat ik ga doen met mijn mentee hangt af van de hulpvraag en de problematiek.’

Mentortraject

Hoe het mentortraject met haar mentee precies eruit gaat zien weet Dorien nog niet. ’’Binnenkort word ik gekoppeld aan mijn mentee, dat gebeurt vanuit de Buzinezzclub, een organisatie die jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt bij het vinden en houden van werk, of naar een studie begeleidt. Er zitten jongeren bij die nog niet hebben gewerkt, of die een eigen bedrijf willen starten. Heel divers.”

Ze legt uit dat het mentortraject een jaar duurt. ’’Wat ik ga doen met mijn mentee hangt af van de hulpvraag en de problematiek. En natuurlijk van de persoonlijke voorkeuren van mijn mentee. Maar het voelt voor mij allemaal nog heel prematuur hoor! Ik heb een leuk sollicitatiegesprek gehad met de Buzinezzclub. En zij zijn nu aan het matchen. Uiteraard komt er dan eerst een gesprek tussen mij en mijn mentee, om te kijken of het klikt.”

‘Jongeren denken in mogelijkheden’

Stralend meldt de Pfizeriaanse dat ze enorm veel zin heeft in haar rol als mentor voor Waardevol Werk. ’’Door mijn twee zonen spreek ik heel vaak jongeren, want ze nemen vaak vrienden mee naar huis. Wat ik enorm leuk vind is hoe jonge mensen in mogelijkheden denken. Want ‘wij senioren’ - ik schaar mezelf daar maar even onder - zien vaak juist de onmogelijkheden. Samenwerken met jongeren geeft mij energie, omdat ik van hen kan leren. Mijn eigen levenservaring en de kennis die ik in 25 jaar bij Pfizer heb opgedaan kan ik op mijn beurt dan weer inzetten in mijn rol als mentor.”

Lees ook het artikel met Christiane Liebrand ‘Met ‘Waardevol Werk’ wil Pfizer voor chronisch zieke jongeren een positief verschil maken’ . Daarin vertelt Christiane, partnership manager oncologie waarom Pfizer met het project ‘Waardevol’ werk is gestart.

Pagina beoordelen Like Dislike
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.