Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Overzicht van nuttige websites

Leestijd: 2 minuten

In Nederland zijn bijna twee miljoen mensen met een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd chronische aandoeningen aan je gewrichten, spieren en pezen. Je hebt reuma levenslang en het kan zo zijn dat je behoefte hebt aan informatie, contact met lotgenoten of aan hulp. Wij hebben een lijstje gemaakt met websites die nuttig voor je kunnen zijn.

Reumafonds

Het Reumafonds strijdt ‘voor een beter leven met reuma vandaag en een wereld zonder reumatische beperkingen morgen’. De organisaties financiert wetenschappelijk onderzoek, organiseert voorlichtings- en informatiebijeenkomsten, houdt patiëntenactiviteiten en behartigt de belangen van mensen met reuma. Kijk voor meer informatie op: https://home.reumafonds.nl/
 

Reumazorg Nederland 

De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland is een landelijke patiëntenorganisatie, die opkomt voor de belangen van alle mensen met een reumatische aandoening en aangesloten patiëntenverenigingen. Kortom, wil je contact met lotgenoten, tips over het leven met reuma en alles wat daarbij komt kijken, of bijvoorbeeld meedoen aan sociale of sportactiviteiten voor mensen met reuma? Breng dan een bezoek aan de website https://reumazorgnederland.nl. Op de website staat ook een overzicht van regionale reumapatiëntenverenigingen.   

  Er zijn meer dan honderd verschillende reumatische aandoeningen. Voor een aantal daarvan zijn specifieke websites

  Jong en reuma

  Reuma kun je krijgen op elke mogelijke leeftijd. Dus ook als je nog heel jong bent. Voor jongeren met reuma is er de website http://www.jong-en-reuma.nl/. Hierop staan bijvoorbeeld portretten van mensen die vertellen over het is om jong te zijn en te leven met reuma. Verder kun je er praktische informatie vinden, bijvoorbeeld over opgroeien,  het invullen van vrije tijd, studie en werk, seksualiteit en het krijgen van kinderen, allemaal in combinatie met reuma. Ook krijg je tips wat je kunt doen als het allemaal even niet zo lekker gaat. 

  Hardlopen met reuma?

  Mensen met reuma en ook reumatologen zullen zich afvragen of dit wel kan. Het antwoord is: ja! Voor veel mensen met reuma is hardlopen een prima activiteit. In verschillende delen van het land beginnen de komende tijd hardloopcursussen voor mensen met reuma. Kijk voor informatie op https://www.reade.nl/reumatologie/hardlopen-met-reuma. 

  Voor veel mensen met reuma is hardlopen een prima activiteit

  Stoppen met roken 

  Het is nog onduidelijk waardoor reuma wordt veroorzaakt. Wel bekend is dat roken van slechte invloed is op reuma. Volgens onderzoekers kan het de reumatische aandoening reumatoïde artritis bijvoorbeeld versnellen. Het is daarom belangrijk om te stoppen met roken, zeker als reumapatiënt. Alleen is dat voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Kortom, als je een steuntje in de rug kunt gebruiken en wil ontdekken wat voor jou de beste manier is om te stoppen met roken, kun je kijken op https://www.ikkanstoppen.nl/
   

  Reuma en osteoporose

  Mensen met reuma hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van osteoporose, ofwel botontkalking. Mensen die hier last van hebben of denken te hebben, kunnen meer informatie vinden op https://osteoporosevereniging.nl/. Ook kun je hier allerlei tips vinden over hoe je je botten in balans krijgt en houdt. 

  Informatie voor artsen 

  Zorgverleners die op zoek zijn naar meer (wetenschappelijke) informatie over reuma en uiteenlopende behandelingen kunnen een kijkje nemen op www.pfizerpro.nl. Voor specifieke informatie over medicatie kan het nodig zijn om een inlogcode aan te maken. 

  Bronnen

  Bronnen

  • Reumafonds 
  • Reumazorg Nederland 
  • En alle websites genoemd in het artikel 
  Pagina beoordelen Like Dislike
  Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.