Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan
Like Dislike

Reumatoïde artritis

Wereldreumadag maakt strijd zichtbaar

Leestijd: 3 minuten

Het is op 12 oktober Wereldreumadag. Op deze dag wordt stilgestaan bij iedereen die reuma heeft en zijn er allerlei activiteiten die meer aandacht en bewustzijn voor deze chronische ziekte vragen. Ook Pfizer staat stil bij Wereldreumadag door samen met reumatologen en reumapatiëntenvereniging de Gesprekswijzer te introduceren.

"Gebruik de Gesprekswijzer ter voorbereiding op een afspraak met je arts", zegt reumatoloog dr. H. Vonkeman. "Deze helpt jou en je arts snel en makkelijk een overzicht te krijgen van de punten die jij wilt bespreken en van je behandeldoelen."

Gesprekswijzer

De Gesprekswijzer kan patiënten met reuma helpen bij gesprekken met hun reumatoloog. Bijvoorbeeld om voor een gesprek met hun behandelaar alvast vragen te bedenken en doelen te stellen die ze willen bereiken door een behandeling.
 

Wereldreumadag maakt strijd zichtbaar | Pfizer Nederland

Nederland telt bijna twee miljoen mensen die een van de tweehonderd verschillende vormen van reuma hebben. De afgelopen jaren is reuma steeds meer een onzichtbare ziekte geworden.

Dat komt door de steeds betere behandelingen die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld voor reumatoïde artritis (RA), artritis psoriatica (PsA) en al die andere soorten reuma. Hierdoor belanden mensen eigenlijk niet meer in een rolstoel en vergroeien hun handen, voeten en andere gewrichten niet meer zo ernstig als vroeger gebeurde.

Op straat zul je mensen met reuma niet snel herkennen

Wereldreumadag maakt strijd zichtbaar | Pfizer Nederland

Op straat zul je mensen met reuma dan ook niet snel herkennen. Reuma is echter nog steeds niet te genezen. De oorzaak van de meeste vormen van reuma is nog onbekend, maar er wordt hard gezocht naar nieuwe behandelingen. Als je de diagnose reuma krijgt van je arts, moet je dus leren leven met een ziekte die je voor de rest van je leven hebt. Een ziekte die bovendien de nodige impact op je dagelijks leven heeft en alles wat erbij hoort, van je werk, hobby’s, gezinsleven tot je relatie.

En hoewel bijvoorbeeld RA bij veel mensen aardig onder controle te houden is met medicatie, geldt dit niet voor iedereen. Maar ook kan de ziekte van tijd tot tijd weer opnieuw opvlammen.

Onzichtbare strijd

Veel mensen met RA voeren dagelijks een onzichtbare strijd tegen ontstekingen, pijn en vermoeidheid.

Ook strijden ze vaak tegen vooroordelen. Juist doordat je de gevolgen van RA aan de buitenkant vaak niet goed kan zien, kunnen andere mensen het gevoel hebben dat hun familielid, vriend of collega met reuma die vertelt over pijn of vermoeidheid, zich aanstelt.

Wereldreumadag maakt deze strijd zichtbaar en wij vinden het als Pfizer belangrijk om daar aan mee te doen. We vragen echter niet alleen op deze dag aandacht voor reuma, maar doen dat het hele jaar door.

We doen dat onder meer door Reuma-inspiratieavonden te houden in ziekenhuizen voor patiënten, partners en andere naasten.

Leven met reuma

Tijdens die avonden geven deskundigen informatie over onderwerpen die het goed leven met RA, PsA of andere vormen van ontstekingsreuma kunnen beïnvloeden, zoals het samen beslissen met je arts en ziek zijn en werken. Daarnaast proberen we via de website zoveel mogelijk verhalen te vertellen over hoe je het beste kunt leven met RA, in de hoop dat mensen met reuma en ook de mensen in hun omgeving daar iets aan hebben.

Gesprekswijzer

Pagina beoordelen Like Dislike